اعتراضها به سگکشی بیرحمانه در شیراز ادامه دارد؛ ماجرایی که با انتشار فیلم دردناکی از کشتهشدن سگها بر اثر تزریق یک ماده سمی که گفته میشود “اسید” است، شروع شد. پس از تجمع روزهای گذشته مقابل شهرداری و اداره کل حفاظت از محیط زیست شیراز، روز یکشنبه ۳۰ فروردین، تعدادی از فعالان محیطزیست و مدافعان حقوق حیوانات مقابل سازمان محیط زیست در پارک پردیسان تهران تجمع کردند و خواستار توقف سگکشی در کشور و مجازات عاملان شدند. معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست نیز پس از آنکه معترضان با دادن شعارهایی خواهان پاسخگویی او شدند در جمع معترضان حاضر شد و به گزارش اداره محیط زیست استان فارس استناد کرد و گفت:“سرنخهایی پیدا شده اما برخی ابعاد موضوع روشن نیست چون شهرداری این مساله را انکار میکند.” رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به معترضان قول دادکه این مساله را پیگیری کند.
محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی نیز با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی وضعیت حیات در کنار معترضان است، گفت: “سازمان حفاظت محیط زیست طی نامه ای به مدیرکل محیط زیست استان فارس از وی خواست تا شناسایی عاملان این حرکت غیرانسانی پیگیر ماجرا باشند و عاملان را بعد از شناسایی به مراجع قضایی معرفی کنند.”
همزمان گروهی از مدافعان حقوق حیوانات در مشهد هم در مقابل اداره کل حفاظت از محیط زیست استان خراسان رضوی تجمع کردند.
معترضان که از شهرهای مختلف برای اعتراض به سگکشی در سه شهر مشهد، شیراز و تهران گرد هم آمده بودند، چند خواست مشترک داشتند: توقف کامل سگکشی و خشونت علیه حیوانات در کشور، برخورد با عاملان جنایت شیراز، واکسینه کردن و ساخت پناهگاه برای سگها.
برخی چهرهای مشهور مانند بهرام رادان، بازیگر؛ رضا صادقی، خواننده و علی کریمی، فوتبالیست هم از طرق حساب کاربری خود در شبکههای مجازی به این ماجرا واکنش نشان دادهاند.
تکرار وعده پیگیری
نالههای دلخراش سگها پس از تزریق یک ماده سمی در منطقهای دور از شهر و مرگ دردناک آنها که چند روز پیش در یک ویدئوی کوتاه منتشر شد، به سرعت در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و واکنشهای زیادی را بر انگیخت. خبرگزاری فارس در این ارتباط نوشته بود که این اقدام در شهرک صنعتی شیراز و توسط برخی از پیمانکاران شهرداری این شهر که “در ازای تحویل لاشه هر قلاده سگ، 15 هزار تومان دریافت می کنند” انجام گرفته است.
هر چند پس از آن، مدیر شهرک صنعتی، وقوع این حادثه در محدوده شهرک مزبور را تکذیب کرد: “این مجموعه هیچگونه دخالتی در این موضوع نداشته و ندارد.”
دیگر مسئولان استانی هم یا وقوع چنین حادثهای در استان فارس را کذب خوانده و یا وعده پیگیری دادهاند.
معاون اجرایی شهرداری شیراز هم با اشاره به اینکه فیلم منتشر شده در شبکههای اجتماعی را دیده، به ایسنا گفته است: “این فیلم بههیچ عنوان مشخص نمیکند که چنین اقدامی در کجا و توسط چه افرادی انجام شده است.”
رمضان امینی با ابراز تاسف از این واقعه، این رفتار را غیرانسانی و بیرحمانه خوانده و تاکید کرده است: “شهرداری شیراز ارتباط این موضوع را به این مجموعه کاملا رد و تکذیب میکند. با وجود بیارتباط بودن با شهرداری، بهحتم موضوع به شکل قانونمند، پیگیری میشود.”
از سوی دیگر مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس هم گفته است: “کشتار بیرحمانه سگها که در شبکههای اجتماعی و خبری اطلاع رسانی شده است را مغایر حقوق حیوانات میدانیم و تا شناسایی و مجازات عوامل، پیگیری لازم را انجام خواهیم داد”. حسینعلی ابراهیمی کارنامی، در عین حال گفته :“هنوز اطلاع دقیقی از مکان و زمان انجام این اقدام غیرانسانی و اشخاص مجری و آمران معدوم کردن سگها توسط تزریق ماده سمی در دست نیست و باید درباره اصالت فیلم منتشرشده هم کنکاش و بررسی شود و قطعا مرتکبین مورد پیگرد و مجازات قرار خواهند گرفت.”
شرایط ناگوار سگها در ایران
سگکشی در ایران پدیده جدیدی نیست، فعالان حقوق حیوانات بارها نسبت به وضعیت سگها در کشور هشدار داده و خواستار توقف خشونت علیه آنها شدهاند.در این میان برخی از فعالین با ساخت پناهگاه تلاش کردهاند تعدادی از این حیوانات را از مرگ نجات دهند؛ تلاشی که با توجه به تعداد بالای این حیوانات و امکانات محدود انجمنها و فعالان کافی نیست.
سگها مدتهاست به بهانه تولید بیماری یا ایجاد خطر برای انسان از بین میروند؛خطراتی که به گفته بسیاری از کارشناسان یا اساسا وجود ندارد و یا کاملا قابل کنترل است. محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست در این مورد میگوید: “باید با روشهای اخلاقی به سمت عقیمسازی سگها و شناسایی حیوانات مبتلا به بیماری هاری پیش رویم تا جمعیت آنها قابل کنترل باشد، اگر سیستم زباله در سطح شهرها سامان یابد قطعا غذای این حیوانات کمتر میشود و روشی در کنترل جمعیت این حیوانات خواهد بود.”
درویش یکی دیگر از دلایل افزایش سگ ها را کاهش جمعیت دشمن های طبیعی آنها مانند پلنگ میداند؛ چرا که چرخه طبیعی به هم خورده است: “درخواست سازمان محیط زیست این است که زباله های شهری را ساماندهی کند به طوری که در اختیار حیوانات بی صاحب مانند سگها قرار نگیرد.”
نرگس روحانی، عضو انجمن حمایت از حیوانات هم پیشتر به روز گفته بود: “سگها زیانی برای زندگی انسانها ندارند، مخزن هاری در ایران سگ نیست بلکه کفتار و شغال است. حالا اگر یک سگی هار بوده این تنها یک عدد از جامعه میلیونی است.”
این عضو انجمن حمایت از حیوانات با اشاره به تصورات غلط در خصوص سگها عنوان کرده بود: “متاسفانه افراطیگری مذهبی باعث شده که این حیوان مظلوم واقع شود در حالی که ما احادیث بسیاری داریم که به مهربانی با حیوانات و به ویژه سگها تاکید شده است.”
اسفند ماه سال گذشته هم تصویری از جنازه یک سگ که توسط ماشینی روی زمین کشیده میشد در فضای مجازی بحثبرانگیز شد. سپهر سلیمی، فعال حقوق حیوانات در گفتوگو با روزآنلاین توضیح داده بود که فارغ از صحت و سقم این عکس، قساوت نسبت به سگها و دیگر حیوانات، تاثیر نامناسب رویه شهرداریها در سگکشی و ذبح حیوانات در ملاعام است.
او گفته بود: “وقتی رفتار اینچنینی انجام میدهیم نباید توقع داشتیم که شهروندان عادی ما رفتاری بر خلاف آن بکنند و با حیوانات مهربان باشد. آنچه در جامعه میبینیم ترویج حیوان آزاری است. یک مساله اساسی دیگر، نبود قانون حمایت از حیوانات است. وقتی قانونی نباشد حیوانآزارها به رفتار خودشان ادامه میدهند، این رفتارها نه تنها کمتر نمیشود بلکه افزایش پیدا میکند.”
از سوی دیگر نیروی انتظامی هر از چندگاهی طرحهایی با عنوان مبارزه با “سگگردانی” در دستور کار قرار میدهد و سگهای شهروندان را با برخوردهایی عموما زشت و خشن توقیف میکند. نیروهای پلیس در بهار ۱۳۹۲ حدود ۱۵۰ سگ را از شهروندان توقیف کردند و به محلی در منطقه کهریزک بردند. به دلیل شرایط بسیار نامناسب نگهداری بیش از یک سوم این سگها جان خود را از دست دادند و بقیه هم با دچار شدن به انواع بیماریها به حال وخیمی افتادند.