پریسا حاتمی
همزمان با اوجگیری تبلیغات رسانههای محافظهکاران برای ایجاد اختلاف بین کروبی و جبهه اصلاحطلبان، قائممقام کروبی در حزب اعتماد ملی با انتشار یادداشتی کمسابقه در روزنامه ارگان این حزب، به انتقاد از احمدی نژاد پرداخت و خواستار پاسخگویی او درباره ادعاهای مربوط به ارتباط دولت نهم با امام زمان شد. انتشار این یادداشت باعث شد که عصر دیروز به خاطر شکایت مدعیالعموم برای مدیرمسئول این روزنامه حکم جلب صادر شود و مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد نیز به این روزنامه “تذکر کتبی” بدهد.
اتهام محمدجواد حقشناس که عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی است و روزنامه تحت مدیریت وی، ارگان این حزب محسوب میشود، “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و افترا” عنوان شده و روابط عمومی دادسرا تصریح کرده است که شکایت مدعیالعموم مربوطه به یادداشت دیروز این روزنامه است. این یادداشت از صبح دیروز و به محض انتشار روزنامه، با واکنش تند رسانههای حامی دولت روبهرو شد، به طوری که حامیان احمدی نژاد خواستار توقیف روزنامه و برخورد با قائممقام حزب اعتماد ملی شدند.
در این حال مدیرمسئول این روزنامه که به همراه مهدی کروبی به عربستان سفر کرده است، از حکم دستگاه قضایی اظهار تعجب کرد و گفت که در اولین فرصت پس از بازگشت به تهران، به مرجع قضایی مراجعه می کند و درباره یادداشت منتشره توضیح خواهد داد.
جالب اینجاست که خبرگزاری ایرنا ابتدا از قول پورحسینی، مدیر روابط عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران از “بازداشت” حقشناس خبر داده و خبرگزاری فارس نیز از قول پورحسینی نوشته بود که: “دستور صادره به دست مدیرمسوول روزنامه اعتماد ملی رسیده است”؛ حال آنکه حقشناس در حال حاضر در عربستان است، اما خبرگزاریهای وابسته به دولت بدون هیچ توضیحی از کنار این خبر نادرست عبور کردند.
هفت سؤال جنجالی از احمدی نژاد
رسول منتجبنیا که سه سال پیش به همراه مهدی کروبی از مجمع روحانیون مبارز جدا شد تا به همراه او حزب اعتماد ملی را تشکیل دهند، در یادداشت دیروز خود که با عنوان “چند سوال از رئیسجمهور” در روزنامه ارگان این حزب منتشر شد، به طرح هفت نقل قول از نزدیکان احمدی نژاد و محافل سیاسی پرداخته که همه آنها به ادعای ارتباط دولت نهم با امام زمان مربوط است. قائممقام کروبی در ادامه خواستار پاسخگویی شفاف احمدی نژاد درباره این شایعات شده و از مراجع و علمای مذهبی نیز پرسیده است که چرا با چنین ادعاهایی برخورد شدید و قاطع نمیکنند.
در واکنش به این یادداشت انتقادی، حامیان احمدی نژاد خواستار تعطیلی روزنامه اعتماد ملی شدند و مشاور احمدی نژاد نیز در سایت شخصی خود خبر دادکه مسئولان دولتی در حال تصمیمگیری در این باره هستند. خبرگزاری دولتی ایرنا نیز دست به انتشار سلسله مصاحبههایی علیه نوشتههای منتجبنیا زد. این در حالی است که مصاحبه دیروز منتجبنیا با ایسنا، این احتمال را پررنگ میکند که بخشی از حملات حامیان دولت نهم به وی، ناشی از تأکید وی بر اتحاد همه اصلاحطلبان است که به نوعی تبلیغات چند روز اخیر رسانههای محافظهکار را خنثی میکند.
رسانههای محافظهکار در روزهای اخیر و در موج جدیدی از تخریب اصلاح طلبان، خبرهای مربوط به انتقاد حزب اعتماد ملی از طرح موضوع نامزدی محمد خاتمی برای انتخابات ریاستجمهوری و احتمال کنارهگیری کروبی در این صورت را بازتاب میدادند. اما منتجبنیا دیروز بهرغم تبلیغات جناح محافظهکار، در گفتوگو با ایسنا بر ضرورت مطرح شدن نامزد واحد از سوی اصلاح طلبان تأکید کرد و گفت: “هرکدام از اصلاحطلبان که پیروز شوند به نفع همه گروههای اصلاحطلب است.“
منتجبنیا کیست؟
منتجبنیا از روحانیون شاخصی است که در عرصه سیاسی ایران به عنوان طیف خط امامی شهرت دارند. وی از جمله روحانیونی بود که در سال 1366 با اجازه آیتالله خمینی از جامعه روحانیت مبارز (مهمترین تشکل مذهبی راستگرایان) جدا شدند و مجمع روحانیون مبارز را تشکیل دادند.
او که تا پیش از آن زمان، مسئولیت واحد روحانیت حزب جمهوری اسلامی و نمایندگی آیتالله خمینی در شهربانی وقت را در سابقه خود داشت، از سوی آیتالله خمینی و سپس آیتالله خامنهای به عنوان نماینده رهبر در انجمن اسلامی معلمان انتخاب شد. وی در طول دوران اصلاحات، مشاور سید محمد خاتمی بود و پس از آن نیز همراه با کروبی حزب اعتماد ملی را تشکیل دادند. منتجب نیا در طول عمر سه ساله این حزب منتقد دولت، قائممقام دبیرکل آن بوده است.
وی هماکنون علاوه بر قائممقامی کروبی در حزب اعتماد ملی، از سوی وی به عنوان رئیس شوای سیاستگذاری روزنامه نیز منصوب شده است و گرداننده اصلی روزنامه این حزب محسوب میشود. اما یادداشت جنجالی دیروز، پیش از آنکه در روزنامه اعتماد ملی منتشر شود، روز قبل از آن در سایت شخصی منتجبنیا با عنوان ”استمداد از مراجع تقلید و فضلای حوزه های علمیه” منتشر شده بود.
قائممقام کروبی چه گفته است؟
برخی از موارد مورد اشاره منتجبنیا در یادداشت جنجالی دیروز، پیش از این هم در رسانهها مطرح شده بود، اما نکته جدید و در عین حال حساسیتبرانگیز یادداشت وی در آنجا بود که با اشاره به ادعای احمدی نژاد در سال اول ریاستجمهوریاش در خصوص ظهور امام زمان “تا دو سال آینده”، انتقاد رهبر جمهوری اسلامی از این ادعا و واکنش احمدی نژاد به این انتقاد را بازگو کرد.
به نوشته منتجبنیا، “در سال اول ریاستجمهوری آقای احمدینژاد، با دو واسطه نقل شد که ایشان در سفر استانی به سیستان و بلوچستان و در پاسخ به اعتراض یکی از معاونین که اعتبارات کشور محدود است و چرا این همه وعدههای دهها میلیارد تومانی به هر شهر داده میشود، گفته است: “نگران نباشید دو سال دیگر امام زمان (عج) ظهور میکند و همه مشکلات را حل میکند.“
وی سپس از قول یک از نمایندگان مجلس، که نام او را مطرح نکرد، نوشت: “روزی در ملاقات رئیسجمهور با مقام معظم رهبری ایشان نسبت به اظهاراتش و وعده ظهور حضرت در دو سال دیگر مورد اعتراض شدید رهبری واقع شد و در جواب گفت: “کسانی که با ایشان در تماس هستند، گفتهاند” و پس از خروج از دفتر رهبری، اظهار کرده است: “ایشان تصور میکند من رئیسجمهور او هستم، من رئیسجمهور امام زمان(عج) میباشم.“
اهمیت ادعای منتجبنیا به این خاطر است که چنین طعنهای به رهبر در ساختار سیاسی ایران، گناهی نابخشودنی محسوب میشود. به اعتقاد ناظران سیاسی چنین اظهاراتی نسبت به رهبر نظام، در صورت اثبات میتواند تاوان سنگینی را بر احمدی نژاد تحمیل کند و حتی به بهای از دست رفتن مقام ریاستجمهوری در دوره بعدی تمام شود.
در این یادداشت همچنین به ماجرای دیگری اشاره شده است که پیش از این دستگاههای امنیتی موارد مشابه آن را به گروههای منحرف مذهبی نسبت داده بودند: “شخصی نقل کرده است، روزی یکی از نزدیکان رئیسجمهور من را دعوت به شرکت در نماز جماعت آقا کرد و من به تصور اینکه امام جماعت، مقام رهبری است با او به محلی رفتیم. وقت نماز مشاهده کردم صف نماز تشکیل شد در حالی که امام جماعت حضور ندارد و فقط سجادهای پهن است، وقتی سوال کردم که رهبری کی تشریف میآورند؟ گفتند: هیس ! امام جماعت، حضرت ولی عصر(عج) است.“
وی در پایان این یادداشت جنجالی خواستار بررسی این “نقل قولهای شایع و رایج” از سوی علما و مراجع تقلید شده و از آنها خواسته که در صورت صحت حتی یکی از این موارد، “در برابر آن با شدت و قاطعیت ایستادگی کنند.“
حملات حامیان احمدی نژاد علیه منتجبنیا
انتشار یادداشت صریح روحانی اصلاحطلب در انتقاد از احمدی نژاد، با واکنش شدید حامیان وی روبهرو شد. به طوری که خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) دیروز بیش از ده مصاحبه با فعالان سیاسی غالبا اصولگرا منتشر کرد که در آنها از منتجبنیا به شدت انتقاد شده بود.
حسین شریعتمداری، مدیر روزنامه کیهان، منتجبنیا را به “دروغبافی”، و “شایعه پراکنی” و “هماهنگی حساب شده با جریانات ضد انقلاب خارج از کشور” متهم کرد. انبارلویی، سردبیر روزنامه محافظهکار رسالت نیز گفت: ”رییس جمهوری دیدگاه های خودشان در جمع علمای حوزه علمیه مشهد را در حضور علمای بزرگی همچون آیتالله علمالهدی، آیتالله خزعلی و بسیاری از بزرگان حوزه علمیه مشهد مطرح کردند بنابراین اگر واقعا اشکالی بر دیدگاه ایشان وارد بود حتما علما در آنجا اعتراض میکردند.“
حمیدرضا ترقی، عضو حزب راستگرای مؤتلفه نیز گفت: “این قبیل اقدامات ، ادامه موضعگیریهای فرقه محتشمیه است که علیه رییس جمهور مطرح میشود.” اشاره وی به سخنان هفته قبل محتشمی، عضو مجمع روحانیون، در گفتوگو با روزنامه اعتماد ملی است که در آن به شدت از “فرقه مصاحبه” و محمدتقی مصباح یزدی، مهمترین روحانی حامی احمدی نژاد، انتقاد شده بود.
جوانفکر، مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد هم در مصاحبه با خبرگزاری دولتی برنا، با ابراز بیاطلاعی از چگونگی پاسخ یا عدم پاسخ احمدی نژاد به این سئوالات، گفت: “باید صبر کنیم و ببینیم مسئولان ذیربط در این رابطه چه تصمیمی می گیرند و اکنون برای اظهار نظر کردن زود است.“
همزمان دو سایت خبری “انتخاب” و “شهاب نیوز” هم از دستور فوری برای تعطیلی این روزنامه خبر دادند و سایت “رجانیوز” نیز خواستار برخورد قضایی با منتجبنیا شد. اما “تصمیم” مورد اشاره مشاور احمدی نژاد، پیش از آنکه به تعطیلی این روزنامه منجر شود، دامن مدیرمسئول آن را گرفت و بدین ترتیب بر اساس آخرین خبرهای رسمی، از سوی دادسرای کارکنان دولت برای او حکم جلب صادر شده و بدین ترتیب احتمال میرود که به محض بازگشت به کشور، بازداشت شود.
در این حال خبرگزاری فارس نیز از قول یک منبع آگاه، از تذکر کتبی مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد دولت احمدی نژاد به روزنامه اعتماد ملی خبر داد و علت آن را “یادداشت رئیس شورای سیاستگذاری اعتماد ملی و ایراد اتهامات بیپایه و اساس به رئیس جمهور” ذکر کرد. منبع آگاه خبرگزاری فارس همچنین گفت: “هیچ دستوری مبنی بر توقیف روزنامه صادر نشده است کما اینکه برای این موضوع باید جلسه فوقالعاده از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات تشکیل شود.“