به دنبال بمب اتم بودیم

نویسنده
حسین محمدی

» وزیر سابق سپاه فاش کرد:

محسن رفیق‌دوست٬ وزیر سپاه در دولت میرحسین موسوی٬ گفته که در دوران جنگ هشت ساله با عراق٬ جمهوری‌اسلامی به دنبال دست یابی به بمب اتم بوده که این مساله با مخالفت آیت‌الله خمینی روبه‌رو شده است.

رفیق‌دوست در یک جلسه سخنرانی گفته است: “همان موقع به دنبال پیگیری روش دستیابی به سلاح هسته ای رفتیم پیش امام گفتم نظر شما چیست ایشان گفتند دنبال اتم نروید و همان موقع جمع کردیم”.

به گفته رفیق‌دوست “نتیجه این مذاکره هر چیزی باشد به نفع ایران است حتی اگر تحریم ها کم نشود آن چیزی که ما واقعا دادیم را نمی خواستیم. امام گفت بمب اتم نمی خواهیم آقا گفت حرام است در زمان جنگ، عراق شیمیایی کرد امام حتی به ما اجازه نداد سلاح شیمیایی درست کنیم رفتیم درست کردیم جلویش را گرفتند لذا هر چه پیش برویم این مذاکرات به نفع ماست”.

از زمان‌ آغاز بحران هسته‌ای جمهوری‌اسلامی در یک دهه پیش٬ کشورهای غربی همواره ایران را متهم کرده‌اند که به دنبال دست‌یابی به تکنولوژی ساخت سلاح هسته‌ای است مساله‌ای که همواره با تکذیب جمهوری‌اسلامی روبه‌رو شده است. این برای نخستین بار است که یکی از مقامات پیشین جمهوری‌اسلامی صراحتا می‌گوید که بخشی از بدنه جمهوری‌اسلامی در سپاه پاسداران٬ به دنبال ساخت بمب اتمی بود و تنها پس از مخالفت آیت‌الله خمینی “همان موقع جمع” کرده‌اند.

پیش از این و در سال ۸۵ اکبر هاشمی‌رفسنجانی نیز متن نامه‌ای از محسن رضایی - فرمانده وقت سپاه در دوران جنگ - را منتشر کرده بود که در آن محسن رضایی گفته بود برای ادامه جنگ نیاز به تسلیحات هسته‌ای است. رضایی در نامه خود نوشته بود: “تا پنج سال دیگر ما هیچ پیروزی نداریم، ممکن است در صورت داشتن وسائلی که در طول پنج سال به دست می ‌آوریم قدرت عملیات انهدامی یا مقابله به مثل را داشته‌ باشیم و بعد از پایان سال ۷۱ اگر ما دارای ۳۵۰ تیپ پیاده و ۲۵۰۰ تانک و سه هزار توپ و سیصد هواپیمای جنگی و سیصد هلیکوپتر و قدرت ساخت مقدار قابل توجهی از سلاحهای لیزر و اتم که از ضرورتهای جنگ در آن موقع است باشیم می ‌توان گفت به امید خدا بتوانیم عملیات آفندی داشته باشیم”.

با این حال محسن رضایی بعدها گفت که این نامه را خطاب به هاشمی‌رفسنجانی و نه آیت‌الله خمینی٬ نوشته: “آقای هاشمی گفته‌اند که نامه به حضرت امام است، درحالی که عنوان آن نامه برای امام نیست و من درهیچ نامه‌ای از امام تقاضای امکانات نکرده‌ام. نامه‌ای که از من خدمت امام بردند با عنوان آقای هاشمی می‌باشد”.

با این حال مسعود روغنی‌زنجانی در گفت‌وگویی با بهمن احمدی‌امویی - روزنامه‌نگار زندانی - که در کتاب “اقتصاد سیاسی جمهوری‌اسلامی” منتشر شد٬ گفته بود که “آقای محسن رضایی هم اعلام نظر کرد که از نظر نظامی نمی توانیم به جنگ ادامه بدهیم. رییس ستاد مشترک هم همینطور.یادم هست آقای رضایی گفتند ما برای ادامه جنگ به بمب اتم نیاز داریم.در واقع ما به روش خودمان و نظامی ها به روش خودشان به این نتیجه رسیدند که ادامه جنگ بی فایده است”.

چندی پیش سید محمود نبویان٬ نماینده عضو جبهه پایداری در مجلس٬ طی سخنانی گفته بود: “آمریکا می‌گوید در هیچ زمان مثل الان نتوانستیم امنیت اسرائیل را تامین کنیم، اگر کشوری ۲۷۰ کیلو ۲۰ درصد و ۱۰ تن ۵ درصد و ۲۰ هزار سانتریفیوژ داشته باشد در حالت جهش بوده و ظرف دو هفته می‌تواند بمب اتمی و اورانیومی بسازد، ما به دنبال بمب اتم نیستیم اما برای اینکه اسرائیل را سرجایش بنشانیم لازم است”.

مسوولان جمهوری‌اسلامی اما تاکنون بارها گفته‌اند که به دنبال ساخت بمب اتم نیستند. آن‌ها به فتوایی از آیت‌الله خامنه‌ای استناد می‌کنند که دست‌یابی به سلاح هسته‌ای را منع کرده است. با این حال آیت‌الله خامنه‌ای در سال ۸۳ در نمازجمعه گفته بود: “سلاح اتمی، تولیدش، نگهداشتنش و به کار بردنش، هر کدام یک اشکالی دارد؛ ما نظر شرعی خودمان را هم گفته ایم”.

مساله‌ای که بعدها مورد اشاره حسن روحانی هم قرار گرفت: “آن زمان که ایشان در نماز جمعه مطرح کردند گفتند که تولید، نگه‌داری و استفاده. یعنی از هر سه مورد نام بردند. فکر می‌کنم در نیمه آبان ماه سال ۸۳ بود که ایشان برای اولین بار این فتوا را در دانشگاه تهران در نماز جمعه مطرح کردند. آن زمان در آستانه بحث‌های توافق پاریس نیز بود”.

خامنه‌ای بعدها نیز بدون اشاره به مساله ساخت و نگهداری از سلاح‌‌های کشتار جمعی٬‌ تنها گفته بود: “ما کاربرد این سلاح‌ها [هسته‌ای، شیمیایی و میکربی] را حرام، و تلاش برای مصونیت بخشیدن ابناء بشر از این بلای بزرگ را وظیفه‌ی همگان می‌دانیم”.