تازهترین مورد از اجرای احکام اعدام، که به گزارش نهادهای حقوق بشری شمار آنها اخیر به ۲ اعدام در یک روز افزایش داشته، باعث زخمی شدن ۲۸ نفر شد. محمود امیری مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران به روز میگوید اتفاقاتی از این دست حاصل ترویج فرهنگ خشونت از سوی حکومتی است که روزانه دست کم ۲ نفر را اعدام میکند.
خبرگزاریهای داخلی صبح دوشنبه، ۲۲ مهر به نقل از پلیس خبر دادند که به دنبال اجرای حکم قصاص در زندان مرکزی ایلام، اقوام قاتل اقدام به پرتاب یک نارنجک ساچمهای به سمت در ورودی زندان کردند که سبب مجروح شدن چند تن از کارکنان انتظامی و مردم شد.
اخبار منتناقضی از شمار آسیب دیدگان این حادثه منتشر شده است. خبرگزاری مهر از زخمی شدن ۲۰ نفر و سایت فرارو از آسیب دیدن ۲۸ نفر در این حادثه خبر داده است. خبرگزاری حکومتی کردپرس هم که اخبار مناطق کردنشین را منتشر میکند زخمی شدن ۲۷ نفر را گزارش کرده است.
حسین بهرام نیا، معاون سیاسی استاندار ایلام اما در نهایت تعداد ۲۸ زخمی در این حادثه را تائید کرده است.
از سوی دیگر در حالیکه خبرگزاری کردپرس نوشته به دنبال این حادثه جریان اجرای حکم متوقف شده اما سردار علی دولتی، فرمانده نیروی انتظامی استان ایلام به خبرگزاری فارس گفته است: “تلاش نافرجام برای تغییر حکم قصاص در ایلام هیچ تاثیری در اجرای حکم نداشت.”
پلیس گفته است آسیب دیدگان این حادثه افرادی از میان مردم و نیروی انتظامی بودهاند. احتمالا “مردم” اشاره به اولیای دم مقتول و بستگان فرد مجرم است که برای تماشای اجرای حکم در زندان حضور داشتهاند.
با اینکه اعدام در ملاء عام معمولا به اعدامهایی گفته میشود که در محلی خارج از زندان در برابر دیدگان عموم انجام میشود، اما فعالان حقوق بشر میگویند اجرای احکام قصاص که با حضور اولیای دم صورت میگیرد نیز گونهای دیگر از اعلام در ملاء عام است.
محمود امیری مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران، میگوید حادثه روز دوشنبه نتیجه نهادینه شدن خشونت از سوی حکومتی است که بر اساس قانون روزانه با اعدام دست کم دو نفر به ترویج فرهنگ خشونت در سطح جامعه میپرازد.
این فعال حقوق بشر می افزاید: “شمار اعدامهای در ملاء عام در ایران بیش از هر کشور دیگری است و هیچ جای دنیا به نام قانون به این طرز فجیع مجازات و اعدام انجام نمیشود.”
امیری مقدم در ادامه اضافه می کند: “هفته گذشته نیز در شهر بابل مسئولان اجرای حکم قصاص دو نفر را به ولی دم آنها که یک پیرمرد داغ دیده بود سپردند. این اقدام تشویق شهروندان به مشارکت در جرم است. مجازات افراد بر اساس قوانین بین المللی به عهده حکومت است نه شهروندان.”
حسن بهرامنیا، معاون سیاسی استاندار گفته است که عاملان حادثه روز دوشنبه زندان ایلام دستگیر شدهاند و پلیس و دستگاه قضایی رسیدگی به این موضوع را در دستور کار خود قرار میدهد.
پلس گفته است این افراد، که اشارهای به تعدادشان نشده، “در حالی که ضامن نارنجک را در دست داشتند دستگیر شدند.”
محمود امیری مقدم، میگوید: “این نگرانی وجود دارد که دستگیر شدگان این حادثه نیز با احکام اعدام روبرو شوند تا به زعم حکومت درس عبرتی برای دیگران شوند.”
این دومین حادثه برای نجات محکومین به اعدام در ایلام است.
در سال ۸۹ نیز بر اثر انفجار یک بمب داخل یک خودرو در کنار سالن ملاقات زندان، ۲۸ نفر زخمی و ۸ زندانی موفق به فرار شده بودند.