ان پنکت
یک مقام ارشد سازمان ملل دیروز اعلام کرد ایران ”از نظر تئوری” مقدار ماده خام لازم برای تولید یک بمب هسته ای را در اختیار دارد. تحلیلگران غربی انتظار داشتند ایران درصورتی به این نقطه به اصطلاح “قابلیت دستیابی” برسد که ذخیره کافی از اورانیوم با خلوص پائین را برای ارتقأ به سوخت یک بمب هسته ای جمع آوری کرده باشد.
این نگرانی وجود دارد که ایران به محض عبور از آستانۀ تولید 1000 کیلوگرم اورانیوم با درجه خلوص پائین، اسرائیل را برای دست زدن به اقدام نظامی یکطرفه در جهت جلوگیری از تولید بمب هسته ای توسط تهران تحریک کند. خصوصاً اینکه به نظر می رسد نخست وزیری بنیامین نتانیاهو، رهبر تندروی حزب لیکود، قریب الوقوع باشد.
با این حال، مقام یاد شده اضافه کرد نهاد ناظر هسته ای سازمان ملل شواهدی دال بر ایجاد تأسیسات مخفیانه تولید اورانیوم با درجه خلوص بالا که برای تولید سوخت هسته ای ضروری است، و یا دانش فنی لازم برای انجام چنین کاری را در نیروگاه نظنز به دست نیاورده است. وی گفت: “ما فکر می کنیم آنها هنوز به چنین نقطه ای نرسیده اند.” ضمناً به گفته این مقام، برنامه غنی سازی اورانیوم ایران ”همواره تحت نظارت دوربین ها” بوده است.
این اظهارات در واکنش به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی هسته ای ایراد شده که در آن آمده است ایران تا پایان ماه گذشته، در مجموع 1010 کیلوگرم اورانیوم با خلوص پائین ذخیره کرده است. ایران علیرغم امتناع از پذیرش درخواست های سازمان ملل برای تعلیق برنامه غنی سازی، اصرار دارد این برنامه صرفاً در خدمت تولید جریان برق است.
کارشناسان مستقل دیگر نیز می گویند ایران حتی با دراختیار داشتن مقدار اورانیوم با درجه خلوص پائین کافی- 1000 تا 1700 کیلوگرم- برای تولید 20 تا 25 کیلوگرم اورانیوم با درجه خلوص بالا مورد نیاز در تولید یک بمب هسته ای کوچک، هنوز باید بر مشکل پیچیدۀ دانش فنی لازم برای چنین تبدیلی در نیروگاه نطنز و نیز تولید کلاهک هسته ای غلبه کند. این فرآیند خود به دو تا پنج سال زمان نیاز دارد.
ضمناً آژانس هسته ای اعلام کرد ایران از سرعت توسعۀ فرآیند غنی سازی اورانیوم کاسته است. این کشور تنها 164 دستگاه سانتریفوژ به 3800 دستگاه فعال در ماه نوامبر اضافه کرده است.
معذالک، محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای در گزارش خود هشدار داد ایران مانع از بازرسی نیروگاه آب سنگین خود توسط بازرسان شده است. نیروگاهی که می تواند برای پردازش پلوتونیوم در جهت تولید یک بمب هسته ای مورد استفاده قرار گرفته باشد و محلی است که بازرسان آژانس، برای بررسی اتهام فعالیت های هسته ای مخفیانه سابق در صدد بازرسی از آن هستند.
ادامه خودداری ایران از گردن نهادن به درخواست های سازمان ملل، انگلستان را بر آن داشت که خواستار اعمال تحریم های سنگین تر علیه ایران شود و ضمناً یک چالش عاجل را پیش روی دولت اوباما قرار داده است.
منبع: ایندپندنت- 20 فوریه