مذاکرات مسکو آخرین مهلت برای ایران است

نویسنده

» گزارش فارین پالیسی از اخطار سناتورها به اوباما

جاش راجین

 

سناتورها از آقای اوباما خواسته اند در صورتی که ایران در گفتگوی پیش رو در مسکو با سه مورد از پیشنهادها موافقت نکند، به مذاکرات خاتمه داده شود.

در این نامه که سناتورهایی از هر دو جناح دموکرات و جمهوری خواه آنرا امضاء کرده اند، آمده است: “زمان از آن گذشته است که ایرانی ها قدم هایی بردارند که به جامعه بین المللی ثابت کنند اهداف برنامه هسته ای شان، آنطور که می گویند، کاملا صلح آمیز است. در حالی که ایران این قدم ها را برنداشته است، باید اینگونه نتیجه گیری کرد که تهران به سمت تولید سلاح های هسته ای پیش می رود، و از این گفتگوها هم به عنوان پوششی برای خرید زمان استفاده می کند. ما می دانیم شما هم با ما هم عقیده هستید که نباید به ایران اجازه داد به اینگونه توانایی ها دست یابد.”

در نامه سناتورها آمده ایران “اول باید تاسسیات فردو در نزدیکی قم را تعطیل کند. دوم، تمامی غنی سازی بالای 5 درصد را متوقف کند و در نهایت، همه اورانیوم بالای 5 درصدی را که در اختیار دارد، به خارج از کشور انتقال دهد”.

سناتورها در ادامه به دیدار ایران با کشورهای 1+5 در بغداد اشاره کرده اند و نوشته اند: “ما می دانیم که این همان درخواست هایی است که در دیدار بغداد کشورهای 1+5 مطرح کردند. اگر ایران با این اقدام ها موافقت کرده بود و آنها را به اجرا گذاشته بود، این نشانه ای به تعهدش در مذاکرات بود. در آنصورت این امکان وجود داشت که ادامه گفتگوها در مسکو را بتوان توجیه کرد.”

این فشار تازه به اوباما زمانی وارد می آید که افراد کمی انتظار دارند که مذاکرات مسکو منجر به برداشته شدن قدم های یکجانبه از سوی ایران شود. در این نامه همچنین به این نکته هیچ اشاره ای نشده است که درمقابل این اعتمادسازی، آمریکا و مجامع بین المللی چه قدم هایی برای ایران برخواهند داشت.

کارشناسان روز 11 ژوئن، گروه 1+5 در شهر استراسبورگ دور هم جمع شدند تا خود را برای گفتگو های مسکو آماده کنند.

سناتورها از باراک اوباما خواستند تحریم های اخیر آمریکا علیه خرید نفت ایران از سوی دیگر کشورها را کاهش ندهد و یا به تاخیر نیندازد.

آنها نوشته اند تنها در حالتی می‌توان به نتایج دیپلماتیک دست یافت که ایران احساس کند تحریم ها “دائمی و فلج کننده” هستند.

آنها اینگونه ادامه داده اند: “از سوی دیگر، اگر در پی دیدارها در مسکو موافقت های محسوسی به دست نرسد، ما به شما اصرار می کنیم در مورد فایده گفتگوهای بیشتر در این مقطع از زمان، تجدید نظر کنید و در ازاء تمرکز خود را بر این بگذارید که با تحریم های بیشتر و مطرح گزینه نظامی، فشارها را به طور جدی بر دولت ایران افزایش دهید”.

این نامه به امضای این سناتورها رسیده است: چارلز شومر (دموکرات، نیویورک)، سوزان کالینز (جمهوریخواه، مین)، بنجامین کاردین (دموکرات، مریلند)، جانی ایاکسون (جمهوریخواه، جورجیا)، ریچارد بلومنتال (دموکرات، کانکتیکت)، کلی ایوت (جمهوریخواه، نیوهمپشایر)، جوزف لیبرمن (مستقل، کانکتیکت)، جیمز ریش (جمهوریخواه، ایندیانا)، رون وایدن (دموکرات، اورگان)، دیوید ویتر (جمهوریخواه، لوئیزیانا)، فرانک لوتنبرگ (دموکرات، نیوجرسی)، جری موران (جمهوریخواه، کانزاس)، مارک پرایور (دموکرات، آرکانزاس)، جان کورنین (جمهوریخواه، تکزاس)، روبرت کیسی جونیور (دموکرات، پنسیلوانیا)، جان بوزمن (جمهوریخواه، آرکانزاس)، کریستین جیلیبند (دموکرات، نیویورک)، جف سشن (جمهوریخواه، آلاباما)، شرود براون (دموکرات، اوهایو)، اسکات براون (جمهوریخواه، ماساچوست)، دبی استیبنیو (دموکرات، میشیگان)، مایک کراپو (جمهوریخواه، ایندیانا)، ایمی کلوبوچار (دموکرات، مینه سوتا)، جان هوون (جمهوریخواه، داکوتای شمالی)، جف مرکلی (دموکرات،اورگان)، دانیل کوتس (جمهوریخواه، ایندیانا)، کریستوفر کونز (دموکرات، مینه سوتا)، لیزا مورکووسکی (جمهوریخواه، آرکانزاس)، بن نلسون (دموکرات، نبراسکا)، پاتریک تومی (جمهوریخواه، پنسیلوانیا)، مایکل بنت (دموکرات، کلورادو)، مایک لی (جمهوریخواه، یوتا)، دانیل اینوی (دموکرات، هاوایی)، راب پورتمن (جمهوریخواه، اوهایو)، باربارا میکولسکی (دموکرات، مریلند)، دین هلر (جمهوریخواه، نوادا)، جان تستر (دموکرات، ماساچوست)، کی هاگان (دموکرات، کارولینای شمالی)، بیل نلسون (دموکرات، فلوریدا)، مارک وارنر (دموکرات، ویرجینیا)، کارل لوین (دموکرات، میشیگان) و مارک بگیچ (دموکرات، آلاسکا).

یک دستیار ارشد در سنای آمریکا گفت: “پیام این نامه این است که صبر و تحمل کنگره درباره دیدارهایی که نتیجه بخش نیستند به پایان خود نزدیک می شود. به ایرانی ها همه گونه فرصت داده شده است تا نیت مثبت خود را در این زمینه نشان دهند و از لبه پرتگاه به عقب بروند. آنها در مقابل به فعالیت های هسته ای خود ادامه داده اند و ما همچنان از آنها می خواهیم یک بار دیگر به میز مذاکره بیایند. این کار را نمی توان ادامه داد.”

فارین پالیسی، 15 ژوئن