آیت الله مکارمشیرازی، از مراجع مذهبی ساکن قم در دیدار با فرمانده نیروی انتظامی کشور از تعطیل شدن درس آیتالله جوادی آملی به دلیل تحصن مخالفان توافق هسته ای انتقاد کرد.
مکارمشیرازی گفت: “باید مسئله قم سریعتر جمع میشد. نباید به خاطر حفظ یک شأن و جایگاه، شأن بالاتری چون شأن مرجع تقلید خدشهدار شود.” او اضافه کرد: “نیروی انتظامی نباید تسلیم منفیبافیهای دیگران شود.”
چند روز پیش و همزمان با تحصن چند تن از مخالفان توافقنامه هستهای در تهران و در مقابل مجلس، گروهی دیگر از مخالفان نیز در شهر قم و در مقابل دفتر علی لاریجانی، نماینده قم و رئیس مجلس تجمع کردند. خبرگزاری ایلنا در آن زمان تعداد تجمعکنندگان در قم را ۳۰ تا ۴۰ نفر برآورد کرده بود. دو روز بعد از این تجمع، همان افراد به مسجد اعظم قم رفته و در آنجا تحصن کردند و از آنجا که محل در آیتالله جوادی آملی نیز همین مسجد است، گفته شد که وی برای عدم ملاقات با متحصنان کلاس درس خود را تعطیل کرده است. ظاهرا بر این اساس برنامه درسی مراجع مذهبی قم در این مسجد، از ساعت ۸ الی ۹ صبح آیتالله وحید خراسانی، از ساعت ۹ الی ۱۰ صبح آیتالله مکارم شیرازی، از ساعت ۱۰ الی ۱۱ صبح آیتالله نوری همدانی و از ساعت ۱۱ الی ۱۲ صبح آیتالله جوادی آملی به ارائه دروس خود میپردازند.
روز دوازدهم مهر، خبرگزاری ایلنا، ضمن انتشار این خبر نوشت: “آیتالله جوادی آملی از مراجع تقلید شیعه در قم همه روزه و از ساعت ۱۱ الی ۱۲ صبح در مسجد اعظم قم دروس تفسیر خود را برگزار میکند، اما صبح امروز و در پی تحصن مخالفان دولت به بهانه توافق هستهای درس خود را تعطیل کرد تا اینکه با این افراد رو به رو نشود. این تعداد اندک تحصنکننده در مسجد اعظم در حالی ادعای نمایندگی طلاب و فضلای حوزه علمیه را دارند که اکثر قریب به اتفاق مراجع تقلید از توافق هستهای و اقدامات دولت در این زمینه حمایت کردند.”
تعطیلی درس جوادیآملی انعکاس گستردهای در رسانه های داخلی ایران داشت. حجتالاسلام رضوی، رییس دفتر آیتالله جوادی آملی درباره علت تعطیلی این کلاسها به روزنامه اعتماد گفته بود: “ایشان وقتی شنیدند آنها به مسجد اعظم قم آمدند تصمیم گرفتند سر کلاس تفسیر قرآن حاضر نشوند و کلاسشان را تعطیل کردند.” نویسنده این روزنامه در گزارش خود اضافه کرده بود: “نکته قابل توجه این است که آیتالله جوادی آملی پیش از این هم با برخورد برخی هواداران محمود احمدینژاد روبهرو شده بود، زمانی که او نسبت به ماجرای هاله نور که از سوی محمود احمدینژاد مطرح شده بود واکنش نشان داد، تعدادی از طلاب هوادار محمود احمدینژاد در نماز جمعه علیه آیتالله جوادی آملی شعارهای را سر داده بودند. به نظر میرسد آیتالله جوادی آملی با تعطیل کردن کلاس درس خود ترجیح داد تا ماجرا را بدون حاشیه خاصی فیصله دهد و اجازه ندهد کلاس درس تفسیر قرآنش محلی برای تعداد کمی از طلاب شود که میخواهند بگویند مراجع و علما و طلاب مخالف برجام هستند.”
خبرگزاری دولتی ایرنا هم در گزارشی با عنوان “مخالفان برجام حرمت ۳۰ ساله کلاس های آیت الله جوادی آملی را شکستند” به جدال لفظی در میان طلاب قم اشاره کرده و از قول آنان نوشته بود: “هنگامی که این خبر در فضای مسجد پیچید، حاضران در مسجد اعظم به طلاب معترض گفتند: شما با این کارتان باعث شدید، درس آیت الله جوادی آملی تعطیل شود، ایشان ۳۰ سال است که حتی به خاطر سرماخوردگی درس اخلاق خود را تعطیل نکرده اند، اما امروز به خاطر تجمع شما و بهم ریختن جو مسجد، درس خود را تعطیل نمود، شما حق الناس را رعایت نکردید و باید پاسخگو باشید.”
این خبرگزاری درباره سابقه تحصن این گروه نیز نوشته بود: “شماری از طلاب و روحانیون سه شنبه شب گذشته پس از لغو سخنرانی سعید جلیلی در مدرسه فیضیه، اولین اجتماع خود را صبح چهارشنبه در مدرسه فیضیه و بعد ازظهر آن روز نیز در مقابل دفتر رییس مجلس شورای اسلامی درقم برگزار کردند. معترضان در اعتراض به اینکه ‘دربرجام خطوط قرمز نظام رعایت نشده است’، از پنجشنبه شب هفته گذشته در مسجد اعظم قم تحصن کردند که تا روز شنبه (دیروز) ادامه داشت و با دخالت نیروی انتظامی این تحصن به هم خورد.”
روزنامه قانون هم در گزارشی دیگر با اشاره به اینکه “همفکران «مصباح» کلاس درس ۳۰ ساله آیتالله جوادی آملی را بههم ریختند” یادآوری کرده بود: “فراموش نکردهایم که هم طیفهای آنها سابقه حمله فیزیکی به سران قوا را نیز در پرونده خود دارند و از آنجایی که گفتوگو و مذاکره در قاموس آنها تعریف نشده است، برای رسیدن به اهداف خود همواره به روشهایی جدا از عرف پناه میبرنند وبرای مثال با کفش و مهر به جان علی لاریجانی میافتند! این جماعت بعد از اینکه بساطشان برای ایجاد اخلال در روند اجرای برجام بههم ریخت، همان رویه سابق خود را در پیش گرفتند.”
تعطیل شدن دروس مراجع مذهبی در قم یکی از مهمترین اقدامات اعتراضی آنها محسوب میشود. جوادی آملی حتی برخلاف برخی از مراجع ساکن قم در روزهای مربوط به تولد یا مرگ ائمه شیعه نیز دروس خود را تعطیل نمیکند. او چند ماه پیش و در آستانه سالروز شهادت امام دهم شیعیان گفته بود: “فکر نکنم تعطیل کردن برای گرامیداشت امام علیه السلام، بهتر باشد بنابراین فردا میآییم و بحث میکنیم و ثواب جلسه را نثار روح مطهر آن امام میکنیم.”