وحید ثابتیان
دیپلمات های عالی رتبه کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل برای برای رسیدن به توافق در مورد تحریم های جدیدعلیه ایران به دلیل عدم توقف غنی سازی اورانیوم امروز(یکشنبه) تشکیل جلسه خواهند داد. این درحالی است که به زودی ایران با طرف های غربی برسرموضوع عراق دربغداد برسرمیزمذاکره خواهد نشست.
مدیران سیاسی وزارت خارجه پنج کشورآمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس وآلمان روز پنج شنبه دریک گفت وگوی دو ساعته تلفنی درمورد جزییاتی همچون اینکه چه موادی می تواند درقطعنامه تحریم قراربگیرد به تبادل نظر پرداختند. امروز نیزقراراست گفت وگوی تلفنی دیگری به همین منظور صورت بگیرد.
شش کشوریاد شده گفته اند که به سرعت برای قوی تر کردن تحریم ها تلاش خواهند کرد. این تصمیم پس ازگزارش هفته گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت گرفت که درآن اشاره شده که ایران به جای تعلیق غنی سازی به گسترش وزیاد کردن آن اقدام کرده است.
تام کیسی معاون سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا گفته است که این تحریم هافشارهای دیپلماتیک را برروی دولت ایران افزایش خواهد داد. اگردیپلمات های کشورهای یاد شده به توافق برسند، شورای امنیت سازمان ملل هفته آینده بررسی طرح اولیه تحریم ایران را آغازخواهد کرد.
تلاش های دیپلمات های غربی برای رسیدن به توافق برای تحریم ایران درحالی صورت می گیرد که محمود احمدی نژاد برای گفت و گو با پادشاه عربستان وارد ریاض شده تا در خصوص مسائل منطقه ای با وی گفت وگو کند. ماه گذشته، عربستان از ایفای نقش میانجی میان ایران وآمریکا بازی کند امتناع کرده بود. ایالات متحده تلاش کرده است که با تقویت نقش عربستان سعودی و پاکستان درمنطقه عملا به کاهش نقش ایران اقدام نماید.
سیدمحمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه درپاسخ به اینکه آیا سفر احمدی نژاد ربطی به اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران برسر مسائل عراق است گفته است: “طی چند ماه اخیر، آمریکاییها از کانالهای مختلف در تماس با ایران خواستار مذاکره پیرامون مسایل مختلف عراق و به ویژه امنیت این کشور شدهاند و ما این پیشنهادات را در حال بررسی داریم. “
قراراست ایران درمذاکره کشورهای همسایه عراق که درآن آمریکا وانگلیس نیزحضورخواهند داشت، شرکت کند. دعوت ازایران درحالی صورت می گیرد که کشورهای غربی ازایران خواسته اند تا غنی سازی اورانیوم را به عنوان پیش شرط هرگونه مذاکره ای متوقف کند. اگر چه مقامات تهرات از قبول هرگونه پیش شرطی خودداری کرده اند واعلام کرده اند که هیچ گاه غنی سازی را تعلیق نمی کنند.
بحث برسرتحریم ایران درحالی ادامه دارد که روزجمعه وزیر امورخارجه فرانسه گفت که کشورهای “1+5” با چارچوب قطعنامه جدید شورای امنیت علیه ایران موافقت کرده اند. فیلیپ دوست بلازی وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد که آمریکا، روسیه، آلمان، چین، انگلیس و فرانسه به طور کامل با چارچوب گام بعدی شورای امنیت علیه ایران موافقت کرده اند. به گفته وی قطعنامه جدید که براساس بند 41 منشور 7 سازمان ملل است، شامل به کارگیری تمام اقدامات لازم به غیر از گزینهی نظامی، برای اجرای قطعنامه است. این قطعنامه باید بازتاب روح قطعنامهی 1737باشد.
قطعنامه جدیدی که به تحریم گسترده ایران منجر می شود، باتاکید بربخش های ازقطعنامه 1737، اشخاص وشرکت های بیشتری را به سیاهه قبلی می افزاید.
ازسوی دیگر، دستیار خاویر سولانا رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روزپنج شنبه گفته است درمورد اینکه کشورهای اروپایی تا چه حد درمورد تحریم کردن ایران به پیش خواهند رفت محدودیت هایی وجود دارد. انالیسا گیاننلا، نماینده خاویرسولانا درزمینه سلاح های کشتارهای جمعی وعدم تکثیرسلاح های اتمی گفته است که تحریم های کمیته پارلمانی اتحادیه اروپا ازآنچه درشورای امنیت سازمان ملل توافق شده است سخت تر است. او همچنین افزوده است با این وجود، نمی تواند انتظار داشته باشد که کشورهای اروپایی قراردادهای خود را درزمینه هایی که هیچ ربطی به سلاح اتمی ویا موشک ندارد باطل کنند.
به گفته وی کشورهایی دراتحادیه اروپا وجود دارند که درحوزه تجارت رابطه بسیار قوی وعلائق بسیاراقتصادی با ایران دارند و غیرممکن است که یک روز به آنها بگوییم همه اینها را نادیده بگیرید چرا که چنین کاری اثرات اقتصادی ناگواری رابرای این کشورنیز به ارمغان خواهد آورد. به گفته نماینده سولانا، کمیته های کاری اتحادیه اروپا این ماه افزودن نام برخی افراد وشرکت ها را درلیست تحریم مورد بررسی قرارخواهد داد.