سرانجام و پس از ماهها تهدید دانشجویان به بهانه برخورد با بدحجابی از سوی وزارت علوم، روز گذشته بخشنامه ای با عنوان “مصادیق پوشش غیر مجاز دانشجویان دختر و پسر” از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، پس از تائید وزیر علوم، به دانشگاه ها ابلاغ شد که طی آن پوشیدن کفش زنانه با پاشنه بالای پنج سانتیمترهم از مصادیق بدحجابی تعیین شده است.
خبرگزاری فارس این بخشنامه را با عنوان “آئیننامه انضباطی دانشجویان به انضمام مصوبه پانصد و شصت و ششمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 29 خرداد 89 در خصوص راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف” منتشر و از تاکید کامران دانشجو، وزیر علوم بر رعایت کامل آن خبر داده است.
این آئین نامه در چهار فصل “مصادیق غیر مجاز برای دختران”، “مصادیق غیرمجاز برای پسران”، “مصادیق غیر مجاز برای دختران و پسران”و “پوشش مناسب” تدوین شده است.
در فصل “مصادیق غیر مجاز برای دختران” آمده است: “پوشیدن روسریهای نازک، کوتاه و جوراب نازک، استفاده از دامن به جز برای افراد خاص مانند زنان باردار، شلوارهای چسبان و کوتاه، طلا و جواهراتی که مستلزم سوراخ کردن قسمتی از بدن هستند به جز گوشواره، بلند بودن ناخن بیش از معمول، استفاده از ناخن مصنوعی، جواهرات ناخن یا طرحهای هنری روی ناخن و لاک، استفاده از جواهرات و زیورآلات غیر معمول مانند زنجیر پا و نگینهای دندان ممنوع است”.
این فصل از بخشنامه افزوده است: “آرایش صورت و مو به طور غیر متعارف مانند تاتو کردن، بافتن مو و درست کردن مو به صورت تیغ تیغی، مانتوهای نامناسب مانند مانتوهای کوتاه بالاتر از زانو، مانتوهای بلند دارای چاک بالاتر از زانو، مانتوهای تنگ و چسبان و مانتو با رنگهای تند و زننده و چادرهای نامناسب مانند چادرهای نازک و توری از مصادیق غیر مجاز برای دختران است”.
در همین فصل صفحه ای به “کفش پاشنه بلند” اختصاص یافته و شورای عالی انقلاب فرهنگی نظر خود را درباره کفش پاشنه بلند، اینچنین ابراز کرده است: “کفشها باید ساده و در شأن و منزلت دانشگاه باشد، کفشهای صندل و دمپایی، پاشنههای خیلی بلند (بالای 5 سانتی متر)، پوتینهای بلند (تا زانو) در صورتی که بر روی شلوار پوشیده شود و کفشهایی که در مهمانیها و مجالس ویژه استفاده میشود در محیط دانشگاه نباید پوشیده شود، پوشیدن جوراب در محیط آموزشی لازم است، رنگ جورابها و کفشها باید متعادل بوده، تند و زننده نباشد”.
شورای عالی انقلاب فرهنگی که ریاست آنرا محمود احمدی نژاد بر عهده دارد، در فصل دوم این آئین نامه به تشریح “مصادیق غیرمجاز برای پسران” پرداخته و آورده است: “استفاده از کراوات و پاپیون، استفاده از البسه زنانه، شلوارهای کوتاه، چسبان، تنگ و نازک، استفاده از زیورآلات، گردن بند، زنجیر، مچبند، دستبند، گوشواره، لاک و انگشتر طلا (به استثنای حلقه ازدواج) و استفاده از رنگها و آرایشهای مو به صورت تند و زننده ممنوع است. بلند بودن مو بیش از حد معمول به طوری که از یقه لباس پایینتر بیاید، استفاده از کلاه ورزشی، کلاههای نامتناسب با محیط دانشگاه، برداشتن ابرو، تاتو و رنگ کردن آن، لباسهای اندامی مردانه، تنگ و چسبان با آستین خیلی کوتاه مانند حلقهای یا رکابی مصادیق غیر مجاز برای پسران دانشجو است”.
”مصادیق غیر مجاز برای دختران و پسران” که با عنوان “پوشیدن لباسهای دارای تصاویر عاشقانه” مشخص شده، اینچنین است:” مچبندهای دست و پا غیر متعارف که دارای نقوش زننده، علائم گروههای ضد اسلام، ضد انقلاب و ضد اخلاق و یا رنگدار، پولکدار، چراغدار، قفلدار و زنجیر دار هستند، استفاده از پیشانیبند، شال و دستمال گردن، کمربند، انگشتر و کیفهایی که دارای نقوش و نوشتههایی با حروف لاتین و زننده یا دارای علامت گروههای ضد اسلام، ضد انقلاب و ضد اخلاق باشد، ممنوع است. استفاده از لباسهایی که روی آن تصاویر زن، الفاظ رکیک، عبارات عاشقانه و مبتذل، تصاویر فکاهی، پوچ و بیمعنا، شعارهای قومی و نژادی، آرم و نشانههای ضد اسلام، ضد انقلاب و گروههای خاص حاوی تبلیغات تجاری که بر اساس هنجارهای اجتماعی میتواند زننده یا توهینآمیز تلقی شوند یا محیط آموزشی را خصمانه سازد، خالکوبی در نواحی قابل رؤیت بدن، استفاده از لباسها و آرمهایی که متعلق به گروههای خاص انحرافی از جمله رپ و هوی است، تاتو صورت (لب، ابرو و چشم) مصادیق غیر مجاز برای دختران و پسران دانشجو است”.
شورای عالی انقلاب فرهنگی، در فصل آخر این آئین نامه به تشریح پوشش مناسب پرداخته و آورده است: “لباسها همواره باید ساده و آراسته، با وضعیت مناسب و در شأن دانشگاه بوده و با لباسهای سایر محیط ها نظیر جشنها و محیط های تفریحی و ورزشی متفاوت و به دور از مدلهای افراطی باشد، رنگ لباسها باید متعادل بوده و تند و زننده نباشد بهگونهای که موجب جلب توجه نشود، لباسهای مورد استفاده در دانشگاه باید از مصادیق لباسهای غیر مجاز نباشد”.
این بخشنامه در حالی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شده که نیروی انتظامی نیز شرکت در “هرگونه میهمانی مختلط” را جرم دانسته و به شهروندان هشدار داده است که با شرکت کنندگان در میهمانی های مختلط برخورد خواهد کرد.
بنا به نوشته ایسنا، علیرضا محرابی رییس پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ با اعلام اینکه “برگزاری هر نوع مهمانی مختلط جرم است”، گفته: “هر نوع مهمانی مختلط جرم است و پلیس با اینگونه مجالس که در آن حد و حدود شرعی را رعایت نمیکنند، برخورد خواهد کرد. مردم میتوانند چنین موضوعاتی را با پلیس 110 در میان بگذارند”.
محدودیت پوشش برای دانشجویان و جرم خواندن شرکت در میهمانی در حالی است که محمود احمدی نژاد در زمان تبلیغات انتخاباتی خود و در برخی تریبون های عمومی مشکل مملکت را اندازه موی دختران و شلوار پسران ندانسته بود. حال اما، شورای عالی انقلاب فرهنگ که وی ریاست آنرا بر عهده دارد حتی اندازه پاشنه کفش را نیز تعیین کرده و از ممنوع بودن شال گردن سخن گفته است.
محمود احمدی نژاد، احمد جنتی، علی لاریجانی، رحیم پور ازغدی، عزت الله ضرغامی، حداد عادل، علی اکبر ولایتی، مرضیه دستجردی و کامران دانشجو برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند