در شب هایی که محمدتقی مصباح یزدی، دفتر رهبر جمهوری اسلامی در قم را به طور کامل در اختیار گرفته، دیدار مسئولان ارشد جمهوری اسلامی با آیت الله خامنه ای در بیت رهبری تهران در غیاب اکبر هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی برگزار شد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس سابق مجلس خبرگان رهبری همراه با رئیس جمهور سابق ایران از غایبان جلسه ای بودند که در آن محمود احمدی نژاد، اقدامات دولت خود طی سال های گذشته را زمینه ساز تبدیل ایران “به قدرت اول منطقه و دستیابی به جایگاه شایسته بین المللی” عنوان و آیت الله خامنه ای از سیاست های دولت های پیشین انتقاد کرد.
این جلسه در حالی برگزار شد که مصباح یزدی، از شب سوم ماه رمضان، دفتر آیت الله خامنه ای در قم را به طور کامل در اختیار گرفته و برای مخاطبان “وصایای امام محمد باقر” را تشریح می کند.
وب سایت های نزدیک به حکومت، تصاویری را از دیدار یکشنبه شب “کارگزاران نظام” با رهبر جمهوری اسلامی منتشر کردند که در آن اثری از هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی دیده نمی شود.
با وجود این به نظر می آید غیبت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بیشتر از غیبت رئیس جمهور سابق مورد توجه این رسانه ها قرار گرفته است. سایت “رجانیوز” این مسئله را با انتخاب تیتر “غیبت هاشمی رفسنجانی در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام با رهبر انقلاب” برجسته کرد.
هشدار هاشمی درباره “تحقیر انقلاب”
غیبت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه بیت رهبری در حالی بود که سایت رسمی او، گزارشی از مراسم افطاری خانوادههای مدیران و کارکنان مجمع تشخیص مصلحت نظام و جمعی از نمایندگان سابق مجلس شورای اسلامی با هاشمی منتشر کرد که او در آن ماه رمضان را ماه رحمت و مغفرت خوانده و گفته: “این ماه فرصت بسیار خوبی برای ماست که اگر دچار لغزش و اشتباهی شدهایم، به جبران گذشته بپردازیم.”
هاشمی، پذیرش اشتباه و خطا را مسئله ای عنوان کرده که “هیچ قشر و طبقهای در آن قابل استثناء نیست” و افزوده: “بخصوص کسانی که مسئولیتهای جامعه را برعهده دارند، اگر اشتباه و خطایی حتی به سهو مرتکب شدهاند، باید راه بازگشت و جبران مافات را باز ببینند.”
او همچنین شرایط “اساتید، نخبگان، مدیران و نیروهای با ارزش سابق کشور” را مطلوب ندانسته و گفته: “از بزرگترین آسیبها و ضررها این است که شخصیتها، نیروها و مدیران کیفی و باتجربه کشور ساکت و خانهنشین شوند و از توانمندی و تجربیات آنان در داخل و خارج کشور استفاده نشود.”
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از آنچه به عنوان “تحقیر وفاداران و نیروهای با ارزش کشور” نام برده انتقاد و این مسئله را “تحقیر کشور و انقلاب” توصیف کرده است.
این سخنان هاشمی رفسنجانی با واکنش تند کاربران اینترنتی حامی آیت الله خامنه ای روبرو شد که آنها را مخالفت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با مجازات “سران فتنه” دانستند.
سایت خبری “جهان” متعلق به علیرضا زاکانی، نماینده اصولگرای تهران و از چهره های مشهور به امنیتی، با انتشار نظرات خوانندگان خود، به نقل از آنها از غیبت هاشمی در جلسه دفتر رهبری انتقاد کرد و نوشت: “ طبق معمول بیانات جناب هاشمی دو پهلو و بی معناست. فتنه گران در قعر جهنم بنشینند برای مردم و کشور بهتر است.”
انتقاد خامنه ای از مدعیان
آیت الله خامنه ای هم در سخنرانی خود در دیدار با مسئولان جمهوری اسلامی از “برخی سخنان و مطالب به ظاهر مصلحت جویانه که مدعی از دست رفتن اعتماد مردم به نظام هستند” انتقاد کرد و “اعتماد متقابل نظام و مردم” را یکی از نقاط قوت جمهوری اسلامی دانست.
او گفت که “اعتمادی که اکنون مردم ایران به نظام اسلامی دارند، در کمتر نظامی در دنیا وجود دارد” و افزود: “مردم، نظام اسلامی را دوست دارند و از آن دفاع می کنند.”
رهبر جمهوری اسلامی حضور مردم در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و راهپیمایی سالانه روز قدس و ۲۲ بهمن را از نشانه های چنین اعتمادی عنوان کرد.
اشاره آیت الله خامنه ای به حضور گسترده مردم در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری به عنوان یکی از نشانه های اعتماد عمومی به جمهوری اسلامی در حالی است که این انتخابات به عنوان جنجالی ترین و مناقشه برانگیزترین انتخابات برگزار شده در 32 سال گذشته شناخته می شود که نتایج اعلام شده آن تظاهرات اعتراضی میلیون ها نفر را به دنبال داشت.
میرحسین موسوی، نخست وزیر مورد حمایت آیت الله خمینی در سال های جنگ ایران و عراق و مهدی کروبی از دیگر نزدیکان بنیانگذار انقلاب اسلامی و رئیس دو دوره مجلس شورای اسلامی، نامزدهای معترض به نتایج آن انتخابات بودند که همراه با هواداران خود، بر وقوع تقلب گسترده در مراحل مختلف آن تاکید کردند.
این دو که پس از سرکوب خشونت بار جنبش اعتراضی دو سال گذشته توسط حکومت به منتقدان رهبر جمهوری اسلامی تبدیل شده بودند، اکنون ماه ها است که همراه با همسران خود در حبس خانگی به سر می برند.
اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی نیز از دیگر مسئولان ارشد حکومت هستند که نتایج آن انتخابات را نپذیرفته و در دو سال گذشته بارها و به صراحت درباره از بین رفتن اعتماد عمومی به نظام هشدار داده اند.
به عنوان مثال، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خرداد ماه امسال گفته بود: “اگر بخواهیم امروز یک حرف درستی بزنیم و نصیحتی انجام بدهیم، آن است که نظام و به طور کلی، همه باید تلاش کنیم که اگر اعتماد بخشی از مردم از بین رفته و به تردید افتاده اند، اعتماد آنها را برگردانیم و صفای بین دولت و مردم، نظام و مردم و حکومت و مردم را ایجاد کنیم.”
خاتمی نیز پس از برگزاری انتخابات، در دیدار با هیات منتخبی از کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، از “لطمه خوردن به اعتماد عمومی بخش قابل توجهی از جامعه” در جریان دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ابراز نگرانی کرد و گفت: “پاسخ دادن به اعتراض منطقی و رفتار مدنی جامعه و بخشهای عظیمی که به این انتخابات اشکال و ایراد دارند این نیست که با ایجاد فضای امنیتی و اعمال زور و دستگیریها و نسبتهای ناروا به مردم و شخصیتهای محترم قصه را از مسیر خود منحرف کنیم.”
رئیس جمهور سابق ایران از آن پس نیز بر این موضع خود تاکید کرده است.
حمله مجدد به “فتنه”
رهبر جمهوری اسلامی در جلسه یکشنبه شب دفتر خود، بار دیگر بر این موضع که اعتراضات به نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری “فتنه” و بر اثر “توطئه خارجی” بوده تاکید کرد.
به گفته او، دولت های خارجی “فتنه سال ۸۸ را برای زمین زدن نظام جمهوری اسلامی، تقویت و یا تدارک کردند اما شرایط به گونه ای رقم خورد که اکنون نظام ها و دولت های وابسته به آمریکا در منطقه، یک به یک در حال زمین خوردن یا متزلزل شدن هستند.”
آیت الله خامنه ای از “تلاش برخی افراد برای خدشه دار نشان دادن اعتبار بین المللی جمهوری اسلامی” به شدت انتقاد کرد و گفت: “برخی می خواهند بگویند چون نظام اسلامی بر مبانی خود ایستادگی کرده، اعتبار بین المللی ایران تنزل یافته است در حالیکه در برخی دوران ها که متاسفانه مسئولان در مقابل غرب کوتاه می آمدند، برخوردهای آنها تندتر و توهین آمیز تر بود.”
او همچنین بدون نام بردن از محمد خاتمی از اینکه “در دوره ای، مسئولان کشور حتی مناقب مسئولان آمریکایی را ذکر کردند” انتقاد کرد و با اشاره به واکنش رئیس جمهور وقت آمریکا، گفت: “اما رئیس جمهور سبکسر آمریکا {جورج بوش} بلافاصله جمهوری اسلامی ایران را محور شرارت نامید و در دوره ای دیگر، رابطه با یک دولت اروپایی به ظاهر خوب بود و آن دولت از ایران تجلیل می کرد اما در جریان داستان رستوران میکونوس، دادگاه تشکیل داد و کشورهای اروپایی سفرای خود را از تهران فرا خواندند و به خیال خود خواستند سیلی سختی بزنند.”
او در عین حال با یادآوری واکنش خود در آن زمان به این مسئله گفت: “اما از همین حسینیه {اشاره به بیت رهبری} پاسخ خود را با سیلی سخت تری دریافت کردند.”
در ژانویه سال ۲۰۰۲ که محمد خاتمی ریاست جمهوری ایران را برعهده داشت، جورج بوش، رئیس جمهوری وقت آمریکا، دولت های ایران، کره شمالی و عراق را حامی تروریسم و تشکیل دهنده محور شرارت نامید.
همچنین در سال ۱۹۹۲ و زمان ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی، شماری از مخالفان جمهوری اسلامی در رستوران میکونوس در آلمان که در آن زمان از بزرگترین شرکای تجاری ایران بود، به قتل رسیدند و بعدا، یک ایرانی و چند تبعه لبنانی به اتهام دست داشتن در این ماجرا محاکمه شدند و دادستانی آلمان، آیت الله خامنه ای، اکبر هاشمی رفسنجانی و همچنین علی اکبر ولایتی و علی فلاحیان (وزرای وقت خارجه و اطلاعات) را به داشتن ارتباط با واقعه میکونوس متهم کرد.
سخنرانی یک ماهه مصباح در بیت رهبری قم
غیبت برخی چهره های شاخص حکومت جمهوری اسلامی در جلسات سخنرانی آیت الله خامنه ای بخصوص در شرایطی که محمود احمدی نژاد نیز در آن حاضر باشد، در دو سال گذشته افزایش یافته است.
اکبر هاشمی رفسنجانی در جلسه تحلیف رئیس دولت دهم حاضر نشد و محمد خاتمی نیز در دو سال گذشته هرگز در بیت رهبری حاضر نشده است.
این در حالی است که طبق برنامه ای که خبرگزاری های رسمی جمهوری اسلامی منتشر کرده اند، قرار است مصباح یزدی تا پایان ماه رمضان به طور ثابت و هر شب در دفتر آیت الله خامنه ای در قم سخنرانی داشته باشد.
او در جریان سخنان شب های گذشته خود از “غش کردن یک خانم” در جریان سفر اخیر رهبر جمهوری اسلامی به شهر قم به علت “شوق دیدار” خبر داده و همزمان تهمت زدن و مذمت کردن افراد را به علت آنکه هر انسانی را ناراحت می کند “حرام” اعلام کرده است.
او همچنین با تاکید بر لزوم توجه افراد به “وظیفه” خود گفته است: “به حرف مردم کار نداشته باشید ببینید وظیفه شما چیست. اگر همه مردم تو را فحش دادند و تو به وظیفهات عمل می کنی شاد باش و اگر همه مردم از تو تعریف میکردند ولی خودت میدانی که به وظیفهات عمل نمیکنی خودت را اصلاح کن.”