آرتور برایت
یک عکس ماهواره ای از سایت تاسیسات موشکی ایران حکایت از آن دارد که این سایت برای تولید موشک های دوربرد قاره پیما، که می تواند اکثر کشور های اروپایی را هدف قرار دهد، مورد استفاده قرار می گیرد.
تایمز می نویسد این عکس ها سایت پرتاب “کاوشگر 1 “، موشکی که ایران در 4 فوریه مورد آزمایش قرار داد، را نشان می دهد. ایران ادعا کرده است این موشک برای پرتاب به فضا آماده می شود در حالیکه عکس ها روایت دیگری ارائه می دهند.
تحلیل عکس های ماهواره ای که توسط ماهواره کوئیک برد، چهار روز پس از انجام آزمایش موشکی ایران گرفته شده است حاکی از آن است که این سایت همان محلی است که ایران برای تولید موشک های قاره پیما با برد 6000 کیلومتر (4000 مایل) از آن استفاده می کند.
کشف این سایت موشکی ، در 230 کیلومتری جنوب شرقی تهران، که با برنامه های تولید موشک دوربرد ایران مرتبط بوده است و قبلا ناشناخته باقی مانده بود، توسط تحلیل جین، بر اساس عکس هایی که قبلا توسط بازرسان سلاح های عراقی تهیه شده بود، انجام شده است. بررسی دقیق این تصاویر نشان می دهد که ایرانی ها، برای رسیدن به توانایی تولید موشک با برد بالا، همان راهی را طی می کنند که کره شمالی طی کرد.
جفری فوردن، محققی در دانشگاه ام آی تی ماساچوست آمریکا گفت اخیرا در این سایت تاسیساتی با طول 40 متر ساخته شده است که درست شکل و ابعاد موشک دوربرد تاپودانگ کره شمالی را دارد.
تایمز می افزاید موشک آزمایش شده توسط ایران در ماه فوریه، بر اساس موشک شهاب 3 ب طراحی شده بود که مشابه موشک نودانگ کره ای است. جفری فوردن که عضو گروه تحقیق سلاح های کشتار جمعی در سال های 2002 و 2003 بوده است یاد آور می شود که هر چند آزمایش موشکی اخیر ایران از حیث فن آوری پیشرفت چندانی به حساب نمی آید ولی سایت موشکی مزبور به شدت مورد محافظت قرار دارد و فعالیت های ساختمانی قابل توجهی در آن انجام می شود که جنبه استراتژیک دارد.
اگر این درست باشد پس ناتو در تصمیم هفته پیش خود در استقرار سیستم دفاع موشکی در اروپا محق بوده است. کریستین ساینس مانیتور هفته پیش گزارش داد که تائید ناتو برای استقرار این سیستم از موفقیت های بوش به حساب می آید. این سیستم قرار است در چک مستقر شود.
ایران همچنان هر گونه اهداف نظامی را در برنامه های خود انکار می کند، ولی هنوز در مورد گزارش تایمزاظهار نظری نکرده است.
احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران قبلا گفته بود که ایران نیاز دارد به فضا دسترسی داشته باشد. ایران گفته است که هدفش پرتاب ماهواره های مخابراتی و اطلاعاتی به فضاست. مصطفی نجار، وزیر دفاع ایران گفته است که ایران موشک حامل اولین ماهواره ساخت داخلی را در ماه ژوئن پرتاب خواهد کرد.
شان مک کورمیک این حرکت ایران را “ مساله ساز” خوانده است و گفته است: فن آوری که برای این منظور استفاده می شود امکانات پرتاب موشک های دور برد را هم فراهم می آورد.
بیشترین نگرانی آمریکا و آژانس بین المللی انرژی هسته ای سازمان ملل ازاطلاعاتی است که از یک کامپیوتر دستی مربوط به فن آوری تولید کلاهک هسته ای ناشی می شود. این اطلاعات که توسط واشنگتن پست در ماه فوریه منتشر شد حاکی از وجود نقشه هایی است که چگونگی تجهیز موشک های دوربرد ایران را به کلاهک هسته ای نشان می دهد.
سازمان امنیت آمریکا از صحت مدارک اطمینان دارد ولی نمی تواند آن را ثابت کند. نظریه ای هم وجود دارد که مخالفان رژیم ایران ممکن است دست به جعل این مدارک زده باشند. گروهی نیز می گویند ممکن است خود حکومت ایران برای نشان دادن اینکه برنامه هسته ای اش هنوز ناقص است این مدارک را در اختیار گذاشته است…
محافل اطلاعاتی انگلستان، بعد از تحقیق در این زمینه گفتند مدارک اصیل به نظر می رسندو آلمان ها و فرانسوی ها آن را مساله دار اعلام کردند در حالیکه روسیه آن را بی اساس خوانده است. بازرسان آژانس هم که بر اثر مساله عراق نسبت به این گونه مدارک با دیده تردید نگاه می کنند گفته اند ممکن است اطلاعات این کامپیوتر دستی صحت داشته باشد.
البته آقای جفری فوردن گفته است حتی اگر ایران به دنبال تولید سلاح هسته ای باشد با این موضوع فاصله زیادی دارد.
به نظر می رسد آزمایش موشکی 4 فوریه گذشته هر چه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. جفری فوردن معتقد است بقایای مواد گرافیتی موشک که مورد آزمایش قرار گرفته است نشان می دهد که مواد بکار رفته توسط آتش موشک از بین رفته است. این نشان دهنده آن است که ایران باید به فکر مواد گرافیتی مناسب تری برای ساخت موشک باشد و ضمنا دستگاه های کنترل پرتاب موشک را بهبود بخشد.
منبع : کریستین ساینس مانیتور – 12 آوریل