کاترینا کراتووک
یکی از مهمترین رهبران عراق در مناسبت عید بزرگ فطر مسلمانان خواهان مذاکره میان ایالات متحده و ایران شد.
عمر الحکیم این سخنان را از قول پدر بیمارش، عبدالعزیز حکیم، رهبر شورای عالی انقلاب اسلامی، بزرگترین حزب شیعه عراق ایراد کرد و این در حالی است که دولت شیعه نوری المالکی هم تاکنون نقش حساسی را در ارتباط میان ایران و آمریکا بازی کرده است.
حکیم در سخنان خود گفت: “ما خواهان مذاکرات مثبت میان آمریکا وایران هستیم.“
حکیم در مراسم پایان ماه رمضان در حنوب بغداد سخن می گفت. وی سه روز پیش، پس از طی مراحل معالجات پزشکی از ایران بازگشته است. وی بر اساس تشخیص مرکزی در تگزاس به سرطان شش مبتلاست وی ترجیح داده است معالجات شیمی درمانی خود را در تهران انجام دهد.
عمر الحکیم با اشاره به لزوم اتحاد میان مردم عراق گفت: “ما کوشش خود را برای تشکیل یک ارتش قوی انجام می دهیم و نخواهیم گذاشت یک نیروی خارجی در خاک عراق مستقر باشد.“
قبلا یک ژنرال آمریکائی در عراق گفته بود ماموریت آمریکا در عراق، به دلیل قضاوت های نادرست سیاسی و نظامی، به یک “کابوس تمام نشدنی” تبدیل شده است.
حکیم با تاکید بر بقای عراق گفت: “ما همچنان در راه حاکمیت کامل عراق گام بر می داریم و این کارقطعا انجام خواهد شد.” وی همچنین از کشور های عربی و کشورهای مسلمان همسایه خواست از روند سیاسی در عراق حمایت کنند و هئیت های نمایندگی خود را در بغداد بازگشایی کنند.
بنا بر گزارش دیگری از آسوشیتد پرس حکیم دیروز به شدت از خودمختاری گروه های قومی و مذهبی در عراق حمایت کرد. وی همواره از طرفداران فدرالیسم در عراق بوده است، لیکن اظهارات شدید اخیر وی ظاهرا هشداری است به نوری المالکی در مورد اهمال وی در پرداختن به مسائل کلیدی و شکست وی در گرد هم آوردن گروه های متخاصم عراق.
حکیم در سخنانی که در مقر حزب انقلاب اسلامی عراق در بغداد ایراد شد از عراقی ها خواست در جهت ایجاد مناطق خود گردان حرکت کرده ولی هشدار داد که وحدت عراق باید حفظ شود. وی گفت: “فدرالیسم یکی از راه های انجام این مهم است.“
فکر تقسیم عراق به مناطق خود گردان اخیرا در واشنگتن هوادارانی پیدا کرده است. مجلس سنای آمریکا ماه پیش قطعنامه غیر الزام آوری را در این رابطه منتشر کرد. الملکی و برخی دیگر از سیاستمداران عراقی این قطعنامه را به دلیل زیر پا گذاردن حق حاکمیت ملی رد کردند. لیکن جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق و از طرفداران سر سخت فدرالیسم از این قطعنامه حمایت کرده و گفته است این فکر باعث حفظ وحدت کشور می شود.
حزب انقلاب اسلامی عراق خواهان تبدیل منطقه سرشار از نفت جنوب عراق به یک منطقه شیعه نشین است؛ مشابه آنچه 16 سال پیش توسط کردها در شمال عراق ایجاد شده بود.
مساله فدرالیسم در قانون اساسی عراق گنجانده شده است لیکن تشکیل حکومتهای فدرال تنها پس از انجام انتخابات شوراهای محلی و تعیین محدوده مناطق خود گردان توسط این شورا ها پیش بینی شده است. هنوز هیچ تاریخی برای این موضوع تعیین نشده است.
این یکی از قوانینی است که واشنگتن اصرار به پیگیری آن از سوی دولت المالکی دارد. سایر مواردی که مورد نظر است مربوط به توزیع عادلانه درآمد های نفت و اعاده حیثیت از کارمندان سابق رژیم صدام حسین است.
المالکی تا کنون موفق نشده است این قوانین را به مورد اجرا گذارد و کشتار وناامنی نیز همچنان در وقایع خونین روزمره در عراق ادامه دارد.
منبع : یو اس تودی و بوستون گلوب - 14 اکتبر