در حالی که دولت طی هفته گذشته قیمت برق و آب مصرفی شهروندان را به ترتیب ۲۵ و ۲۰ درصد گران کرده و زمزمه بنزین هزار تومانی نیز هر روز بیشتر از روز قبل به گوش می رسد، روز گذشته اسحاق جهانگیری اعلام کردزمان اجرای مرحله دوم طرح موسوم به “هدفمندی یارانه ها” مشخص نیست.
معاون اول روحانی در حالی از نامشخص بودن زمان اجرای رسمی مرحله دوم این طرح خبر داده که ماجرای گرانی آب و برق به اصلی ترین حرف مردم در کوچه و بازار تبدیل شده و همزمانی این گرانی ها با توزیع دومین سبد کالایی، این شایعه را تقویت کرده که دولت قصد دارد از ابتدای سال آتی پرداخت یارانه نقدی را قطع کند.
در هین باره، روز گذشته اسحاق جهانگیری پس از پایان نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: “هدف اصلی دولت از اجرای گام دوم طرح هدفمندی، رفع مشکلات ناشی از اجرای نادرست مرحله اول، بهبود اوضاع اقتصادی کشور و رفع نواقص، کاستیها و تنگناهای موجود در حوزه سلامت، محیط زیست، تولید و اشتغال کشور است. هرچه میزان افرادی که به طور داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف دهند بیشتر باشد، توان دولت نیز به همان میزان برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم بیشتر خواهد شد. ستاد هدفمندی یارانهها تا قبل از پایان سال جاری برنامه زمانبندی و نحوه دقیق اجرای فاز دوم طرح هدفمندی را نهایی خواهد کرد، اما میزان افزایش قیمتها و زمان اجرای هر بخش پس از تصمیمگیری نهایی، از طریق مراجع رسمی به مردم اطلاعرسانی خواهد شد”.
وی با انتقاد از برخی افراد که با اظهار نظر و گمانهزنیهای نسنجیده در خصوص طرح هدفمندی، قصد نگران ساختن مردم را دارند، از کارشناسان، مدیران و صاحبنظران خواست بدون اطلاع دقیق و آگاهی از جزئیات برنامههای دولت، در خصوص قیمتها و نحوه و زمان اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی اقدام به مصاحبه نکنند.
جهانگیری در حالی زمان اجرای فاز دوم را نامشخص اعلام کرده که روز گذشته برخی از نمایندگان با حضور در شوراهای اداری استان های خود، از اجرای فاز دوم خبرداده و به رسانه ها توصیه کرده اند مردم را “توجیه” کنند.
در یک نمونه، کولیوند نمانیده کرج گفته است: “استانداری و فرمانداری ها باید برنامه هایی را اتخاد کنند تا ابهاماتی در اجرای فازدوم این طرح وجود نداشته باشد. هر چند در دوسال گذشته مجلس شورای اسلامی مانع از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها شد اما از سال ۹۳ اجرایی می شود. همچنین با توجه به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی لازم است برنامه ریزی جدی دراین زمینه صورت گیرد”.
علی مروی نماینده نیشابور هم در نشستی مشابه همین حرف ها را زده است: “اجرای مرحله بعدی قانون هدفمندی یارانه ها با شیب بسیار ملایمی از سوی دولت اجرا می گردد و جای نگران وجود ندارد. اجرای فاز بعدی قانون هدفمندی یارانه ها به هیچ وجه به معنای خیز بلند دولت در این زمینه نیست. مبلغی که در مجلس برای اجرای این قانون تصویب شد خیلی کمتر از مبلغ پیشنهادی دولت بوده است. این در حالی است که دولت جدید پیشنهاد تامین ۷۱ هزار میلیارد تومان را از محل اجرای این قانون به مجلس داده است. مجلس شورای اسلامی نیز با هدف تسهیل شرایط برای مردم تحقق ۴۷ هزار میلیارد تومان درآمد را از محل اجرای این قانون تصویب کرد که این به معنای شیب کاملا آرام و ملایم در روند هدفمند کردن یارانه ها و جلوگیری از هرگونه فشار بر مردم است.
او اضافه کرده: “مردم به هیچ وجه نباید نگران باشند و بهای حامل های انرژی نیز به صورت منطقی و با در نظر گرفتن شرایط مردم تعیین می گردد”.
اما به نظر می رسد که احمد توکلی، نماینده محافظه کار منتقد احمدی نژاد به تازگی به این نتیجه رسیده که این طرح از ابتدا بد اجرا شده و مرحله اول آن باید مرحله آخرش تلقی شود.
به نوشته الف، توکلی گفته است: “به اعتقاد بنده مرحله اول باید مرحله آخر این قانون تلقی شود. کارباید از اول شروع شود اما تفاوت اینجاست که الآن تعهداتی برای دولت وجود دارد که قبلا آن را نداشت. در حقیقت باید ساختمانی با پیریزیهای نامناسب به ساختمانی مناسب تبدیل شود. دولت میخواهد همان کارهایی را که قبلا انجام شده را کمی بهتر از قبل انجام دهد. همچنین قصد دارد تولید را بهتر از قبل مورد حمایت قرار دهد و پرداخت نقدی را نیز در قیاس با دوره قبل بهبود ببخشد. اما تا زمانی که اصلاحات به صورت اساسی انجام نشود کار به جایی ختم نمیشود. نکته اینجاست که کانون توجه مردم و دولت تقسیم پول حاصل از اصلاح قیمت حاملهای انرژی است”.