پادشاه عمان، حامل پیام آمریکا بود

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» حمله اصولگرایان و گمانه زنی ناظران

در حالی که طی روزهای گذشته جو ضدآمریکایی میان رسانه‌های اصول‌گرا شدت گرفته٬ محمدجواد ظریف تلویحا تایید کرده پادشاه عمان حامل پیامی از سوی آمریکا برای جمهوری‌اسلامی بوده است.

هم‌زمان پس از مطرح شدن گمانه‌زنی‌هایی پیرامون پیام سلطان قابوس از سوی آمریکا برای ایران٬ امکان حمله‌ی آمریکا به سوریه و همچنین سخنان هاشمی‌رفسنجانی پیرامون رابطه با آمریکا٬ باعث شده است که بار دیگر حمله به آمریکا در رسانه‌های اصول‌گرا شدت بگیرد.

محمدجواد ظریف٬‌ در پاسخ به سئوالی پیرامون این‌که ایا سلطان قابوس حامل پیامی از سوی آمریکا برای ایران بوده یا خیر٬ گفته است: “آمریکا یکی از موضوعاتی است که وقتی دوستان ما به ایران سفر می‌کنند در مورد آن صحبت می‌کنند… آنها بعضا صحبت‌هایی با مقامات آمریکایی داشته‌اند و در این زمینه صحبت‌هایی مطرح می‌شود”.

هم‌زمان روزنامه لبنانی الاخبار هم در همین زمینه نوشته: “سلطان قابوس پیش از سفر به ایران موافقت ضمنی آمریکا با ابتکار عمل خود را گرفته و قصد دارد به شکل جدی در رابطه ایران و آمریکا به عنوان یک میانجی ظاهر شود”.

این مساله مورد تایید روزنامه اصول‌گرای جمهوری‌اسلامی هم قرار گرفته و این نشریه پیش از سفر پادشاه عمان به ایران٬ نوشته بود که وی به قصد میانجی‌گری میان ایران و آمریکا٬ به عنوان اولین مهمان خارجی دولت روحانی٬ به ایران سفر کرده است.

اما علی جنتی٬ وزیر ارشاد دولت روحانی٬ این مساله را تکذیب کرده بود: “سفر پادشاه عمان به منظور تقویت روابط دوجانبه است، نه اینکه وی حامل پیامی از کشور دیگری باشد”.

براساس رسمی در ایران٬ این آیت‌الله خامنه‌ای٬ رهبر جمهوری‌اسلامی است که پیرامون امکان مذاکره با آمریکا تصمیم می‌گیرد. وی تیرماه گذشته تاکید کرده بود که گرچه نسبت به مذاکره با این کشور خوش‌بین نیست٬ اما مسوولان را برای مذاکره در موارد خاص٬ منع نکرده است.

با وجود سخنان ظریف٬ علاالدین بروجردی٬ رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی٬ پیرامون سفر سلطان قابوس٬ گفت: “نباید با حاشیه‌سازی و عنوان اینکه پادشاه عمان به عنوان میانجیگر یا اینکه پیامی از سوی آمریکا دارد، اهمیت این سفر را تحت الشعاع قرار گیرد”.

این البته نخستین بار نیست که هاشمی‌رفسنجانی خواستار مذاکره با آمریکاست. وی سال گذشته در گفت‌وگویی درباره رابطه با آمریکا چنین اظهارنظر کرده بود: “در سالهای آخر حیات حضرت امام نامه‌ای را خدمتشان نوشت… نوشتم بالاخره سبکی که الان داریم که با آمریکا نه حرف بزنیم و نه رابطه داشته باشیم، قابل تداوم نیست. آمریکا قدرت برتر دنیاست. مگر اروپا با آمریکا، چین با آمریکا و روسیه با آمریکا چه تفاوتی از دید ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داریم، چرا با آمریکا مذاکره نکنیم؟ معنای مذاکره هم این نیست که تسلیم آنها شویم، مذاکره می‌کنیم اگر مواضع ما را پذیرفتند و یا ما مواضع آنها را پذیرفتیم، تمام است… می‌خواستم با آمریکا با شروطی که گذاشته بودم، مذاکره را شروع کنم که [با مخالفت امام] نتوانستم؛ نتوانستم غیر از این است که نخواستم”.

هم‌زمان روزنامه کیهان - که مدیرمسوول آن توسط رهبر جمهوری‌اسلامی انتخاب می‌شود - درباره امکان مذاکره با آمریکا نوشت: “آیا اختلاف موجود روبنایی و حل‌شدنی است یا آنها با اصل موجودیت ما مشکل دارند؟ به نحو دیگری هم می‌شود سؤال را مطرح کرد و آن این که آیا آمریکایی‌ها مثلا با شخص رئیس جمهور منتخب قبلی ملت ایران مشکل داشتند و با منتخب جدید دشمنی نمی‌ورزند؟ یعنی مسئله‌ای شخصی در میان بود و در این دو ماهی که دکتر روحانی به جای دکتر احمدی‌نژاد انتخاب شده، دولت و مجلس آمریکا پالس‌های ویژه‌ای- نظیر اعمال تحریم‌های خصمانه جدید از سوی دولت و تصویب تحریم‌های تازه از سوی مجلس نمایندگان!- ارسال نکرده‌اند که چشم بر واقعیت‌ها می‌بندیم”.