یکی از نمایندگان عضو حزب کارگر در مجلس عوام بریتانیا، طی جلسه علنی روز چهارشنبه، که به پرسش و پاسخ دولت و نمایندگان، پیرامون مسایل داخلی و خارجی اختصاص دارد، با طرح موضوع جریمه فوق العاده سنگین بانک لوید تی اس پی انگلیس به اتهام پول شویی برای ایران، از گوردون براون نخست وزیر آن کشوردر این مورد توضیح خواست.
گوردون براون بدون رد اتهام بانک انگلیسی برای همکاری مالی با ایران، طی جلسه یاد شده که در فاصله یک روز پس از اغاز بکار اوبا ما برگزار میشد، تاکید کرد که تحریمهای بانکی و مالی امریکا و اروپا علیه ایران با شدت پیگیری خواهد شد. او همچنین اظهار داشت که انگلیس در صف مقدم تحریمها علیه ایران قرار داشته خواستار تشدید تحریمهای جاری است.
چند روز پیش از طرح موضوع یاد شده در جلسه اخیر مجلس عوام بریتانیا، بانک لوید تی اس بی، با اعلام قبول اقدام به پول شویی برای ایران و در نتیجه نقض قوانین امریکا و ندیده انگاشتن تحریمهای بین المللی بانکی در این مورد، از پرداخت داوطلبانه یک جریمه 350 میلیون دلاری به امریکا خبر داده بود. مطابق این اقدام، اسناد و مدارک بانک یاد شده برای تحقیق بازرسان گشوده خواهد شد و در صورت اثبات این موضوع که بخشی از پولهای شسته شده به منظور کمک به گروههای تروریست بمصرف رسیده است، انگاه مدیران بانک در معرض محاکمه قانونی قرار خواهند گرفت.
بانک لوید تی اس بی که اخیرا از یک کمک بزرگ مالی دولت بریتانیا برای فرار از ورشکستگی بر خوردار شده، پذیرفته است که در انتقال 300 میلیون دلار پولهای ایران به امریکا ایفای نقش کرده است. این پولها، مطابق اطلاعات موجود، پس از تبدیل شدن به دلار امریکا، بحساب موسسات صوری در نیویورک واریز و از آن مبدا به مقصد های دیگری در سراسر جهان انتقال میافته اند. گزارشها همچنین حاکی است که بیش از ده بانک معتبر جهان در اجرای پول شویی برای ایران دست داشته و تا کنون موفق شده اند میلیارد ها دلار از حواله های مالی متعلق به ایران را تبدیل و به حسابهای مورد نظر واریز کنند.
در بخشی از این گزارشها، که منظور نظر سئوال مطرح شده در جلسه روز چهار شنبه مجلس عوام بریتانیا نیز بود، گفته شده است که بخشی از این پولها صرف خرید های خارجی غیر متعارفی دولت ایران گردیده و بخش دیگر به حساب گروه هایی نظیر حزب الله لبنان و گروههای فلسطینی حواله شده اند.
روز جمعه این هفته رابرت موگن تائو، دادستان منطقه مانهاتان شهر نیویورک، اعلام داشته بود که بخشی از پولهای تبدیل شده به دلار، صرف خرید کالاهائی شده که خرید قانونی آنها توسط ایران به دلیل اعمال تحریمهای موجود، امکان پذیر نبود است.
لوید تی اس بی تنها یکی از 10 بانکی است که نام و میزان جریمه پرداختی آن اعلام شده. به این دلیل که هنوز تحقیقات در مورد 9 بانک دیگر تکمیل نشده، اسامی سایر بانکهای در گیر در ماجرای پول شویی ایران اعلام نگردیده است. مطابق برخی گزارشها، بانکهای یاد شده در حال انجام گفتگو با مقامات قضائی نیویورک اند، با این هدف که به توافقهایی مشابه با بانک لوید و پرداخت جریمه نقدی، متناسب با میزان دخالت آنها در پولشوئی برای ایران دست یابند. دادستان مانهاتان اعلام کرده است که بازرسیهای در حال انجام، بزرگترین طرح تحقیق در حوزه تحت مسئولیت او بوده است.
حساسیت منابع دولتی و بانکی امریکا، بجز اصرار در اجرای قطعنامه های تحریمی علیه ایران، ناشی از این امر است که دولت ایالات متحده، در اسناد رسمی خود (منجمله گزارشهای رسمی کنگره و گزارشهای سازمان اطلاعات امریکا به سنا) دولت ایران را بعنوان بزرگترین حامی تروریسم جهانی معرفی میکند.
مطابق اطلاعات منتشر شده، پول شوئی برای ایران محدود به تحریمهای اخیر نبوده، و ارسال پنهانی پول از سوی ایران به مقاصد غیر روشن از13 سال پیش انجام میگرفته است. ظاهرا ابتدا پولهای حواله شده در یک بانک بزرگ ذخیره و بعد به دلار امریکا تبدیل و پس از آن با اسامی تغییر یافته حواله کنند گان، مابین بانکهای کو چکتر تقسیم میشدند. در مرحله بعد پولهای یاد شده، به مقصد های خاص ارسال میگردیدند. به این ترتیب هویت ارسال کننده اولیه پول مکتوم میماند و در نتیجه عبور حواله ها از فیلتر های کامپیوتری بانکی در نیویورک امکان پذیر میشد.
گفته شده که قسمت عمده پولهای شسته شده به شعب خارجی بانکهای ایرانی حواله میشدند، و از این لحاظ، حواله مجدد آنها از بانکهای یاد شده، با سهولت بیشتری انجام میگرفته است. مطابق اطلاعات منتشر شده، که به قبول اتهام از سوی بانک لوید – تی اس بی و پرداخت جریمه چند صد میلیون دلاری انجامیده، بخش از پولها به مقصد هایی در کرانه غربی رود اردن، غزه، افغانستان و لبنان ار سال شده اند.
انتظار میرود، جستجوهای اخیر که پرداخت جریمه سنگین بانک لوید ظاهرا اولین مرحله به اجرا در آمدن نتایج آن است، در هفته های آینده ادامه یافته و به محکومیت بانکهای دیگری ختم شود. جریمه فوق العاده سنگین بانک لوید یقینا بانکهای دیگر را برای ادامه همکاری بانکی با ایران تحت فشار جدی قرار خواهد داد.این امر به نوبه خود، خرید های خاص ایران و حتی انجام امور بانکی مربوط به واردات قانونی و انجام تجارت عادی از مبدا ایران را با دشواری های بیش از پیش روبرو میسازد.
“You couldn’t tell where the money was coming from or where it was going to,” said Morgenthau.
Because the origin of the funds was disguised, the money slipped through computerized filters at New York banks designed to stop any transfers to and from Iranian interests, Morgenthau said.
• Much of the money went to Iranian banks, which typically send money to terror groups in the West Bank, Gaza, Lebanon and Afghanistan through front organizations and so-called charities, according to