نماینده بیت رهبری عضو هئیت داوران
پس از بحث های طولانی میان اعضای شورای سیاست گذاری بیست و نهمین جشنواره دولتی تئاترفجر سرانجام نماینده بیت رهبری به عضویت هئیت داوران درآمد.
لامبروس لیاواس، روس مانسون، آندره آپورچدو، مسعود رایگان و سعید کشنفلاح آثار شرکت کننده در بخش مسابقه بینالملل را داوری می کنند.
لامبروس لیاواس، روس مانسون و آندره آپورچدو سه چهره ناشناس تئاتر در دنیای هنرهای نمایشی محسوب می شوند که هر یک از آنان در کشورهای خود دارای مسئولیت های دولتی هستند. لامبروس لیاواس از مدیران فرهنگی ارشد دولت یونان درشورای سیاستگذاری کلان فعالیت های هنری است و کم ترین تجربه تولید آثار تئاتری را در کارنامه خود دارد.
روس مانسون اهل کشور دانمارک و دارای مدرک فلسفه هنری است.وی مشاور هنری وزارت فرهنگ دانمارک و از جمله منتقدان تئاتری دانمارک در سال های اخیر محسوب می شود.
آندره آپورچدو نیز از ماموران ی دولت ایتالیا است.شنیده ها حاکی از آن است که وی از دوستان نزدیک حسین پارسایی، مدیر سابق مرکز هنرهای نمایشی ایران محسوب می شود و با حمایت های وی به ایران سفر کرده است.گفتنی است هرسه این داوران با تایید نهایی حمید شاه آبادی معاونت هنری وزیر ارشاد به عنوان داوران بخش مسابقه بین اللمل به فعالیت می پردازند.
مسعود رایگان، چهره هنری حاضر درمیان داوران بخش بین الملل تئاتر فجر است.رایگان که در سال های اخیراز بازیگران شاخص تلویزیون و سینمای ایران محسوب می شود و اخیرا کارگردانی تئاتررا نیز درفعالیت هایی هنری اش می بیند تحصیلکرده بازیگری در کشور سوئد و همسر رویا تیموریان (بازیگر)است. “خیلی دور، خیلی نزدیک” ساخته رضا میرکریمی از مهم ترین فیلم های وی درمقام بازیگر سینماست.
خبرسازترین چهره داوری این دوره ازجشنواره سعید کشن فلاح نام دارد.او که یکی از عناصر فعال سپاه پاسداران درحوزه فرهنگ و هنر دولت کودتا محسوب می شود ؛ بعنوان نماینده بیت رهبری در حوزه هنری شناخته است. او سال ها در سمت ریاست مرکز هنرهای نمایشی این سازمان فعالیت می کند.فلاح به تازگی عضوشورای اتاق فکر تلویزیون شده و همزمان با این فعالیت ها، ریاست دانشگاه هنر را نیز برعهده دارد.
یکی ازکارگردانان حاضر درجشنواره تئاتردرباره انتخاب داوران به روز می گویند:“حضور فلاح دراین جشنواره به اندازه ی یک بار سانسور 100 کیلوگرمی بر بدنه نحیف ولاغر تئاتر است.مدیران تئاتر تا آنجا که توانستند درراه حذف و سانسور نمایش ها همت گماشتندوحتی این بار را تاآخرین لحظه داوری ها بر زمین نخواهند گذاشت.
دیگر کارگردان بخش تجربه های نو نیزدررابطه با داوران جشنواره امسال گفت:“متاسفانه فضای تئاتر نسبت به سینما کوچکتر است و نمی توان مانند کارگردانان وتهیه کنندگان سینما نسبت به چینش داوری ها اعتراض کرد.درسینما کارگردانان همچون فرهادی و میرکریمی معترض می شوند اما به هرحال روزها و سال های بعد کارهای خود را به هرطریقی ارائه می دهند.اما درتئاتر کوچکترین گله و شکایتی مساوی به حذف و نابودی مطلق است.این سیاست ها زائیده ی افکار و اذهان امثال کشن فلاح است که جامعه تئاتری سال هاست از آن رنج می برند.
اعتراض و حساسیت های رسانه ها و گروههای تئاتری نسبت به حضور فلاح درمیان هیات داوران تا اندازه ای شدت گرفت که محمد حیدری دبیر جشنواره فجر در پاسخ به پرسش بی شمار خبرنگاران درباره حضور وی در شورای داوران مسابقه بینالملل گفت: “ایشان از هنرمندان تئاتر کشور است. همین چند ماه پیش دبیری جشنواره ماه را بر عهده داشت. او مدیر تئاتر حوزه هنری و رئیس دانشگاه هنر است. بنابراین فرد غیر متخصصی نیست. از سوی دیگر نگرشهای اعتقادی افراد برای خودشان محفوظ است. در بخش داوری چه سانسوری میتوانست اتفاق بیفتد که ما ایشان را به عنوان یکی از اعضای هیات داوران انتخاب کردیم. حیدری متذکر شد: انتخاب کشنفلاح انتخاب خود من بوده است و ارتباطی به معاونت هنری ندارد، ما معتقدیم همه جریانهای فکری باید در جشنواره فجر حضور داشته باشد. از سوی دیگر چیزی برای پنهانکردن نداریم، البته تئاتر همیشه با واکنشهای مختلفی در جشنواره روبهرو بوده و باز هم خواهد بود. اما بهتر است دوستان خبرنگار مشکلات تئاتر را از متولیان بپرسند.”