تحقیق و تفحص به جای استیضاح بی نتیجه

نویسنده
البرز محمودی

» اعتراض به عملکرد صفار هرندی

eterazsfar.jpg

در روزهایی که بعضی نمایندگان مجلس به دلیل ممانعت هیات رییسه مجلس از استیضاح وزرا بازمانده اند، نمایندگان دیگر سعی دارند به طرح های تحقیق و تفحص از برخی وزراتخانه ها روی بیاورند. بر این اساس است که پس از طرح تحقیق و تفحص از “حساب ذخیره ارزی” و “شرکت مخابرات”، اینک بحث تحقیق از وزارت ارشاد و صدا و سیما مطرح شده است.

مصطفی کواکبیان نماینده سمنان دیروز در همین ارتباط در گفتگو با خبرنگاران از تهیه طرح تحقیق و تفحص از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با امضای 10 تن از نمایندگان مجلس خبر داد.

وی افزود: “نحوه توزیع یارانه‌‌های مطبوعات و میزان این یارانه‌ها، نحوه توزیع آگهی‌های دولتی بین مطبوعات به ویژه مطبوعات غیردولتی و نحوه حمایت مالی از مطبوعات در سایر جنبه‌های مربوط از جمله محورهای این طرح است.”

این نماینده هم اظهار “امیدواری” کرد که “طرح مذکور مطابق آئین نامه داخلی مجلس هر چه زودتر در دستور کار مجلس قرار گیرد.”

این نماینده مجلس در حالی خبر از تحقیق و تفحص از وزارت ارشاد داده که هفته پیش مدیران پنج روزنامه غیر دولتی با ارسال نامه ای به احمدی نژاد از سیاست های غیر حمایتی وزارت ارشاد و رفتار تبعیض آمیز این وزارتخانه با رسانه های شان گله کردند. بی توجهی احمدی نژاد به آن نامه یکی از عوامل طرح تحقیق و تفحص اخیر است؛ چنانکه کواکبیان گفته: “اخیرا 5 روزنامه غیر دولتی طی نامه ای به رئیس جمهور از جمله خواستار اجرای دستور ایشان مبنی بر باز پس گیری شکایات دولتی از رسانه ها شدند که گویا به آن هیچ عکس العملی نشان داده نشده است و ما این نامه را برای بررسی هر چه دقیق‌تر برای مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور فرستادیم.”

مدیر مسئول روزنامه مردم‌سالاری با اشاره به اینکه 50 روز از آغاز سه ماهه چهارم سال جاری می‌گذرد، ادامه داد: “هنوز وزارت فرهنگ و ارشاد ریالی بابت یارانه‌های مطبوعات پرداخت نکرده است و از این منظر مطبوعات به شدت تحت فشار هستند. چاپ آگهی‌های دولتی و خصوصی با توصیه و یا بدون توصیه، شامل حال مطبوعات غیر دولتی نمی‌شوند و به صورت سفارش شده به مطبوعات منتقد دولت تعلق نمی‌گیرند.”

تحقیق از صندوق و مخابرات

پیش از این و زمانی که استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در دو مقطع با اعمال نظر رییس مجلس ناکام ماند، سایت آفتاب تایید کرده بود که برخی نمایندگان سیاست جدیدی را در پیش گرفته اند و آن اجرای طرح های تحقیق و تفحص از وزراتخانه هاست.

محمدحسن ابوترابی، نایب رئیس مجلس هم در اواخر آبان به خبرگزاری فارس گفت که طرح تحقیق و تفحص از حساب ذخیره ارزی به هیات رئیسه مجلس ارائه شده است. این طرح در شرایطی ارایه شد که در اوایل پاییز با کاهش قیمت نفت و پایین آمدن درآمد های ایران، تردید هایی درباره میزان موجودی این صندوق و برداشت های بدون اجازه دولت ایران از آن، به وجود آمد. پس از ارایه و اعلام وصول این طرح توسط هیات رییسه بود که سایت آفتاب دو هفته پیش خبر داد طرح تحقیق و تفحص از حساب ذخیره ارزی در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصویب شد. این طرح هرچند با9 رای موافق در مقابل 8 رای دیگر به تصویب رسیده است اما برای اجرا نیاز به تصویب نمایندگان مجلس در صحن علنی دارد.

با اینکه هنوز طرح تحقیق از صندوق ذخیر ارزی نهایی نشده اما طرح تحقیق از مخابرات حتی در صحن مجلس نیز به تصویب رسیده است. این طرح پس از آنکه با امضای نمایندگان، دو ماه پیش به کمیسیون صنایع ارجاع شد، در هفته آخر دیماه در کمیسیون صنایع رد شد، اما با این حال رای لازم نمایندگان را کسب کرد. به گزارش ایلنا، علیرغم رای منفی کمیسیون صنایع، اصل موضوع به رای گذاشته شد که از مجموع 221 رای، 123 رای نیز موافقت خود را با تحقیق و تفحص از شرکت مخابرات اعلام کردند و 63 نفر نیز با این طرح مخالفت کردند.

چند طرح دیگر

البته غیر از این نیز نمایندگان طرح های دیگری را در دست بررسی دارند؛ از جمله طرح تحقیق و تفحص از شرکت ملی نفت که اخیرا در دستور کار تعدادی از نمایندگان قرار گرفته است. برخی جابجایی های بودجه ای در حوزه شرکت نفت، بخصوص واردات بنزین بدون مجوز مجلس از جمله محورهای این طرح عنوان شده است.علاوه بر این نمایندگان مجلس طرح تحقیق و تفحص از برخی قراردادهای نفتی و گازی که در چند سال اخیر منعقد شده اند را نیز در دستور کار دارند. قرارداد کرسنت و قرارداد گازی ایران - ترکمنستان و خط لوله صلح و… از جمله این قراردادها به شمار می روند. گفته می شود در این قراردادها منافع ملی رعایت نشده و یا در صادرات و یا در واردات از نظر مالی ضررهای سنگینی عاید کشور شده است.

این در حالی است که برخی نمایندگان مجلس به سرکردگی زارعی، نماینده تهران نیز قصد دارند با انجام تحقیق و تفحص اقدامات انجام شده در پارس جنوبی را مورد بررسی قرار دهند تا از میزان پیشرفت پروژه های این مجتمع و نیز صحت ورود فازهای افتتاح شده به تولید کسب اطلاع کنند.قراردادهای منعقد شده در پارس جنوبی و نیز هزینه های انجام شده در این بخش محل سوال نمایندگان است.

از جمله دیگر طرح های تحقیق و تفحص، مربوط به سفرهای استانی رئیس جمهور که هفته گذشته به هیات رئیسه مجلس تحویل داده شده بود در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفته است.

طرح تحقیق و تفحص از سازمان صدا و سیما نیز از دیگر طرح هایی است که در مجلس مطرح است هرچند بر اساس آئین نامه جدید مجلس انجام تحقیق و تفحص از نهاد های زیر مجموعه رهبری ایران تنها با اجازه وی امکان پذیر است.

مجلس دو ماه پیش در قالب اصلاح آیین نامه ای تصویب کرد که مجلس نمی تواند در مورد شورای نگهبان، مجلس خبرگان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، پرونده هایی که ماهیت قضایی دارد و دستگاههایی که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی اداره می شود، تحقیق کند و این کار فقط با اجازه او میسر است.