متیو لی
کنگره آمریکا در حال تهیه یک پیشنهاد دو حزبی است که به موجب آن دولت اوباما قادر خواهد بود تحریم های اقتصادی شدیدتری را در مورد شرکت های نفت خارجی و شرکت های کشتیرانی که به ایران کمک می کنند، اعمال کند.
گروهی از اعضای دموکرات و جمهوری خواه کنگره روز سه شنبه قانونی را تدوین کردند که به رئیس جمهور این اختیار را می دهد که شرکت هایی را که بنزین و سایر مشتقات نفتی را به ایران صادر می کنند، تعطیل کند.
انتظار می رود که این قانون تصویب شود زیرا هم جمهوری خواهان و هم دموکرات ها از آن حمایت کرده اند و کاخ سفید هم به آن اعتراض نکرده است.
مقامات دولتی اعلام کرده اند که با وجود موضع جدید دولت در قبال ایران، این پیشنهاد به مانع روبرو نخواهد شد.
پرزیدنت اوباما و دیپلمات های ارشد این کشور اخیرا بطور مساقین از ایران خواسته اند تا در زمینه گفتگوی مستقیم با آنها همکاری کند، اما تهران بین تمایل و رد کردن این درخواست در نوسان است.
ایران با وجود داشتن ذخیره بزرگ نفتی، 40 درصد بنزین مصرفی خود را وارد می کند زیرا توانایی تصویه کردن نفت خام این کشور بسیار ناچیز است.
کیمته امور مالی کنگره روز سه شنبه لایحه جداگانه ای را بتصویب رساند که به دولت و فرمانداران محلی اختیار می دهد که وجوهات عمومی خود را از دسترس شرکت هایی که بیش از 20 میلیون دلار در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری کرده اند خارج کند و برای اعتراض به دولت ایران دست به اقدامات دیگری هم بزنند.
بنا به پیشنهاد کنگره، شرکت های خارجی که با ایران معاملات تجاری دارند ممکن است از ادامه کار در آمریکا محروم بشوند مگر اینکه ایران به تقاضاهای مجامع بین المللی مبنی بر توقف برنامه های اتمی اش پاسخ مثبت بدهد. لایحه به دولت این اختیار را می دهد که طبق قوانین آمریکا، سرمایه های این شرکت ها را مسدود کنند.
تعداد این شرکت ها بسیار زیاد است و نام های بزرگی در میانشان است، مثل شرکت بزرگ شل، بی پی، رلیانس و ویتول. این لایحه همچنین شرکت های کشتیرانی که سوخت تصفیه شده را به ایران حمل می کنند و حتی شرکت های بیمه کشتیرانی را مورد هدف قرار داده است.
سناتور جون کایل سناتور جمهوریخواه ایلات آریزونا، که یکی از حامیان اصلی لایحه در کنار سناتور ایوان بای سناتور دموکرات ایندیانا و جو لیبرمن سناتور مستقل و 25 سناتور دیگر این لایحه را پیشنهاد کرده است می گوید:« ما باید به آنها حق انتهاب بدهیم: یا با اقتصاد 250 میلیارد دلاری ایران وارد معامله بشوید یا با اقتصاد 13 تریلیون دلاری ما».
لیبرمن گفت که او باید دنیس راس، مشاور ارشد امور ایران را در جریان قرار می داد و راس هم به آن اعتراضی نداشته است. راس اخیرا سفری به کشورهای حاشیه خلیج فارس داشته است تا با این کشور ها درباره سیاست جدید دولت آمریکا در قبال ایران گفتگو کند و در نهایت به نتیجه نرسیده است.
وزارت امور خارجه جزئیات این لایحه را فاش نکرد اما اعلام کرد که بطور کلی از هر لایحه ای که در جهت فشار آوردن به ایران در مورد برنامه های اتمی ایران کشور که بیم آن می رود برای تولید سلاح هسته ای باشد، حمایت خواهد کرد.
ایران دائما این موضوع را که برنامه های اتمی اش برای تولید سلاح اتمی است، انکار می کند و می گوید که این برنامه ها صرفا برای تولید انرژی است.
رابرت وود، سخنگوی وزارت امور خارجه می گوید:« ما برای فشار آوردن به دولت ایران از هیچ کاری دریغ نمی کنیم».
سناتور بای و دیگر حامیان لایحه گفتند که توسعه تحریم ها علیه ایران با سیاست های اوباما برای وادار کردن ایران به گفتگو کاملا مطابقت دارد و به منزله یک چماق در سیاست چماق و هویجی است که او در قبال ایران در پیش گرفته است. این پیشنهاد ابزاردیگری در اختیار پرزیدنت اوباما قرار می دهد تا بوسیله آن ایران را دستیابی به سلاح اتمی باز دارد.
کارشناسان معتقدند که ایران تا دستیابی به سلاح اتمی چهار یا پنج سال فاصله دارد و برخی دیگر این زمان را تزدیک تر تخمین می زنند. اعضای دائمی شورای امنیت، روسیه، چین، آنگلستان، آمریکا، فرانسه در کنار آلمان مشوق هایی برای توقف غنی سازی اورانیوم که می تواند باعث تولید سوخت بمب اتمی بشود، به ایران ارائه کرده اند.
با این وجود ایران به این پیشنهادات بی اعتنایی کرده است و به غنی سازی اورانیوم ادامه داده است و باعث ترس اسرائیل شده است که همچنان گزینه حمله نظامی برای نقابله با تهدیدی که خاور میانه و جاهای دیگر را تهدید می کند، در نظر دارد.
سناتور بای و دیگران معتقدند که لایحه پیشنهادی شان بهترین موقعیت برای متوقف کردن ایران از دستیابی به بمب اتمی بدون استفاده از حمله نظامی است.
منبع: بوستون گلوب 28 آوریل