خانواده عبدالفتاح سلطانی، در مصاحبه با روز از قطعی شدن حکم این وکیل مدافع زندانی خبر داده و گفتهاند این عضو کانون مدافعان حقوق بشر به همراه وکلای پرونده، به دلیل عدم رسیدگی به خواستههای حقوقی در جلسه دادگاه حاضر به دفاع نشده است. در همین روز بهمن احمدی امویی، روزنامه نگار محبوس دربند ۳۵۰ اوین که چند روز پیش به همراه پنج زندانی سیاسی دیگر به سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود، به زندان رجایی شهر کرج فرستاده شد.
همزمان امید رضایی، فعال دانشجویی و محروم از تحصیل به اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری از سوی دادگاهی در رشت به دو سال حبس تعزیری محکوم شد؛ نزدیکان وی به روز گفتهاند که این حکم در دادگاه بدوی صادر شده و متهم جهت رسیدگی مجدد درخواست تجدید نظر خواهد کرد.
حکم سلطانی قطعی شد
مائده سلطانی، فرزند عبدالفتاح سلطانی در مورد قطعی شدن حکم حبس و تبعید پدرش به روز میگوید: “این حکم اخیرا از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران به سرپرستی قاضی موحد تائید شده است.”
او میافزاید که آقای سلطانی و وکلای او در جلسات دادگاه به دلیل عدم رسیدگی به خواستههای متهم، حاضر به دفاع از پرونده نشدهاند.
عبدالفتاح سلطانی پیشتر گفته بود تنها در صورت آزادی و پایان حبس غیر قانونی، اجازه مطالعه پرونده و در حضور هیات منصفه حاضر است از اتهامات مطرح شده دفاع کند.
بیش از ۱۱ وکیل مدافع دادگستری از جمله فریده غیرت مسئولیت دفاع از پرونده عبدالفتاح سلطانی را به عهده گرفتهاند.
آنطور که فرزند او میگوید، این وکیل مدافع زندانی “تا قبل از صدور حکم، یعنی یک هفته قبل، مدت ۹ ماه را در بازداشت سپری کرده که جز یک ماه اول که زمان بازجویی بوده هشت ماه دیگر را به صورت غیرقانونی در زندان به سر برده است.”
به گفته خانم سلطانی، مسئولان زندان از عبدالفتاح سلطانی خواستهاند علیه فعالیتهای حقوق بشری خود و خانم عبادی حرف بزند، اما او گفته است که” در مورد این فعالیتها حاضر نیست دروغ بگوید و برایش مهم نیست چه حکمی صادر میکنند.”
بر اساس برخی گزارشها معصومه دهقان، همسر عبدالفتاح سلطانی هم در جریان پیگیری پرونده همسرش بارها تحت فشار قرار گرفته است.
مائده سلطانی میگوید: “مادرم چندین بار در جریان پیگیری پرونده، مورد تهدید لفظی مسئولان قضایی قرار گرفته است. آنها به مادرم گفتهاند که راه کاهش یا تعدیل حکم را قبل به شما گفتهایم که منظور آنها نوشتن توبه نامه بود و از وی خواستهاند که به جای پدرم علیه فعالیتهای او توبه نامه بنویسد.”
او با یادآوری اینکه خانم دهقان نیز یک پرونده باز در وزارت دادگستری دارد میافزاید: “این پرونده مربوط به دریافت جایزه حقوق بشری پدرم میشود. جالب اینکه پرونده یک سال بعد از دریافت این جایزه گشوده شده و به خاطر آن هم در سال ۲۰۱۱ به مدت شش روز به صورت غیر قانونی در بازداشت انفرادی به سر برد.”
عبدالفتاح سلطانی، وکیل مدافع زندانی، روز یکشنبه، ۲۴ اسفند، از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی عباس پیرعباسی به ۱۸ سال زندان، تبعید به شهر برازجان و ۲۰ سال محرومیت از حرفه وکالت محکوم شد.
یک روز پس از صدور این حکم، برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر که برنامه مشترک “فدراسیون بین المللی جامعههای حقوق بشر- FIDH” و “سازمان جهانی مبارزه با شکنجه –OMC” است، در بیانیهای یادآوری کرد: “آقای سلطانی سالهای طولانی با آزار و اذیت قضایی روبرو بوده اما این آزار در پی انتخابات مورد اختلاف ریاست جمهوری ۱۳۸۸ افزایش یافت.”
به نوشته این دو سازمان جهانی مدافع حقوق وکلا، چندین عضو دیگر کانون مدافعان حقوق بشر از جمله آقایان محمد علی دادخواه، محمد سیفزاده، خانم نرگس محمدی و خانم نسرین ستوده نیز پس از تعطیل شدن کانون مدافعان حقوق بشر در سال ۱۳۸۷ با فشار کیفری شدید روبرو بودهاند.
کانون مدافعان حقوق بشر، در سال ۱۳۸۰ توسط شیرین عبادی، محمد علی دادخواه، محمد سیفزاده، محمد شریف و عبدالفتاح سلطانی، از وکلای فعال دادگستری در ایران تشکیل شد.
از اعضای هیات موسس این کانون، هم اکنون محمد سیفزاده و عبدالفتاح سلطانی و نرگس محمدی، نایب رئیس این کانون در زندان به سر میبرند.
برنامه نظارت گفته بود که حکم آقای عبدالفتاح سلطانی تنها به قصد ترساندن و بازداشتن او از فعالیتهای حقوق بشری به ویژه به عنوان وکیل دادگستری صادر شده است. به علاوه، هدف از این حکم ترساندن وکلای دادگستری مدافع حقوق بشر و نیز تمامی مدافعان حقوق بشر در ایران است.
انتقال با دستبند و پابند
همزمان با انتشار خبر مربوط به قطعی شدن حکم عبدالفتاح سلطانی، وبسایت کلمه از انتقال بهمن احمدی امویی خبر داد؛ این روزنامه نگار محبوس در بند ۳۵۰ زندان اوین، دوشنبه شب گذشته ابتدا به قرنطینه زندان رجایی شهر کرج و سپس به بند عمومی این زندان منتقل شد.
این روزنامه نگار یک روز قبل از انتقال به زندان رجایی شهر، به همراه پنج زندانی سیاسی دیگر از بند ۳۵۰ زندان اوین به انفرادی بند ۲۰۹ همان زندان منتقل شده بود.
سعید جلالی فر، فرشاد قربانپور، آرش سقر، سعید متینپور و جواد علیخانی به همراه بهمن احمدی امویی توسط نیروهای امنیتی از بند ۳۵۰ منتقل شدهاند.
بر اساس گزارشها بهمن احمدی امویی که با دمپایی، زیر پیراهنی و پیژامه و دستبند و پابند به زندان رجایی شهر کرج منتقل شده، هنگام ورود توسط ماموران با توهین و بیاحترامی، برهنه و تفتیش شده است.
سایت کلمه نوشته است که این روزنامه نگار حتی فرصت و اجازه جمع آوری و بردن وسایل شخصیاش را نیز پیدا نکرده است.
بهمن احمدی امویی در پی نوشتن چند مقاله انتقادی در حوزه عملکرد اقتصادی دولت در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۸۸ بازداشت و پس از محاکمه به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
روز دوشنبه ۲۲خرداد، گزارش شد که زندانیان بند ۳۵۰ حین برگزاری مراسم سالگرد شهادت هدی صابر با هجوم گارد ویژه مواجه شدند.
این مراسم از سوی زندانیانی برگزار می شد که در اعتراض به کشته شدن همبندیشان روزه سیاسی گرفته بودند؛ اما مراسم در حین برگزاری با قطع برق توسط ماموران امنیتی ناتمام ماند و سپس بیش از ۵۰ نفر از اعضای نیروی گارد ویژه وارد بند و مانع اجرای مراسم شدند.
دوسال حبس برای یک فعال دانشجویی
روز سه شنبه، ۲۳ خرداد همچنین گزارش شد امید رضایی، فعال دانشجویی و محروم از تحصیل به اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی مصطفوی نیا به شش ماه حبس تعزیزی به علت تبلیغ بر علیه نظام و یک سال و نیم حبس بابت توهین به رهبری محکوم شده است.
سایت کلمه، اضافه کرده که کیفرخواست دیگری به اتهام توهین به مقدسات نیز برای این فعال دانشجویی صادر شده که به دادگاه جزایی رشت فرستاده شده است.
این حکم بدوی و قابل تجدیدنظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان گیلان است. نزدیکان آقای رضایی به روز گفتهاند که وی قصد دارد جهت رسیدگی مجدد به این حکم درخواست تجدید نظر کند.
امید رضایی سال گذشته به مدت بیست روز در بازداشتگاه امنیتی اداره کل اطلاعات گیلان بازداشت بود.