رسا قاضی نژاد
در حالیکه نیروی انتظامی در ماه های اخیر برنامه های آزمایشی برای محدودیت دارندگان تلفن همراه را آغاز کرده است یکی از مقام های مذهبی در جمهوری اسلامی، ضمن هشدار در مورد استفاده از تلفن همراه در میان جوانان، آن را “بدتر و مخرب تر” از مواد مخدر دانست.
آیتالله ناصر مکارم شیرازی که برخی منابع خبری نزدیک به حاکمیت وی را از نظر “به روز بودن”، “زبانزد خاص و عام” می دانند، روز گذشته در ادامه سلسله مباحث تفسیر قرآن کریم در قم نسبت به “استفاده ناشایست از تلفنهای همراه” بهویژه در بین جوانان “هشدار” داد و چنانکه مرکز خبری حوزه قم گزارش داده، گفت: “تلفنهای همراه هم
اکنون از مواد مخدر بدتر و مخربتر شده و وسیلهای برای اشاعه فساد تبدیل شده است.“
این آیت الله که پیش از این عباس پالیزدار، افشاگر اقتصادی از او به عنوان “سلطان شکر” نام برده بود، و خبرگزاری برنا، وابسته به سازمان جوانان به او عنوان “ روحانی به روز” داده است، اولین بار نیست که در مورد مباحث تکنولوژی مدرن سخن می گوید. در همین ارتباط سایت هم اندیشی، ماه پیش گزارش داد که مکارم شیرازی خواستار راه اندازی یک شبکه ماهواره ای، “برای ترویج مکتب اهل بیت(ع) در جهان” شده و گفته است: “هر گونه سهل انگاری در استفاده از ابزارهای اطلاع رسانی روز، مسؤولیت دارد؛ زیرا روز قیامت به دلیل عدم استفاده از این ابزار از ما بازخواست خواهد شد.”
پلیس و تلفن همراه
حالا این آیت الله “به روز” استفاده از تلفن همراه را “بدتر و مخرب تر” از مواد مخدر دانسته است و درست همزمان با فعالیت جدید نیروی انتظامی در راستای برخورد با استفاده کنندگان از تلفن همراه.
ماجرای برخورد های نیروی انتظامی با دارندگان موبایل به دو سال پیش باز می گردد که برخی شهروندان تهرانی در حوالی میدان ونک با مامورانی مواجه شدند که به ناگهان با معرفی خود به عنوان پلیس، از افراد تلفن همراه شان را می گرفتند و پس از چک کردن در خودرویی که تجهیزات کامپیوتری در آن قرار داشت، آن را به صاحبش پس می دادند. این مسئله در آن زمان تکذیب شد اما چه دادگستری تهران و چه نیروی انتظامی از “در دست مطالعه بودن” طرحی به نام “پلیس موبایل یا همراه” خبردادند که اینک پس از دو سال تشکیل و فعالیت آن جدی تر شده است.
به این ترتیب در هفته های اخیر ابتدا رئیس مرکز انتظامی ناجا اطلاع دادکه “بنا به درخواست برگزار کنندگان مجالس عروسی، نگهبان محله زن در مقابل تالارها مستقر می شوند که تلفن همراه دوربین دار زنان را تحویل می گیرند و پس از پایان مجلس عروسی تلفن آنان باز پس داده می شود”. بعد از آن شهرداری تهران نیز تدابیری شدیدی را برای گرفتن گوشیهای تلفن همراه در پارک مختص بانوان آغاز کرد.
آن هم در حالیکه اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی ماه پیش نه تنها وجود پلیس تلفن همراه یا موبایل در کشور را تکذیب کرد بلکه آن را ساخته و پرداخته خبرنگاران دانست و گفت: “خبرنگاران خودشان پلیس موبایل ساختند، خودشان هم منحلش کردند.“
البته خبرنگاران چنین تجربه ای را با فرمانده نیروی انتظامی کشور داشتند. او وقتی یک سال پیش طرح برخورد با بی حجابی هم شروع شد، گفته بود که طرحی به این نام نداریم اما اندکی بعد مشخص شد که اجرای چنین طرحی از ماهها پیش توسط پلیس آغاز شده است.
البته سردار علیپور، رییس پلیس امنیت تهران بزرگ هم وقتی ماجرای کنترل موبایل ها در یزد مطرح شد، گفت : ”واحد مستقلی به نام پلیس موبایل وجود ندارد، اما موبایلهایی که حاوی تصاویر یا متنهای کوتاه اهانتآمیز باشند در سطح شهر چک میشود.” او با این حال افزود: “با وجود اینکه واحد مجزایی تحت عنوان پلیس موبایل وجود ندارد اما فعالیتهای صورت گرفته در شهر یزد، نظیر چک کردن موبایلها قانونی است.“
بعد از تهران و یزد، ستاد پیشگیری و مبارزه با جرایم خاص استان آذربایجان شرقی نخستین گام برای رسمیت بخشیدن به چنین اقدامی را برداشت. شهاب نیوز دو هفته پیش خبرداد که بر اساس مصوبه این ستاد، از این پس ماموران نیروی انتظامی اجازه دارند گوشیهای موبایل “افراد مشکوک” را در معابر عمومی بررسی کنند. مسوولان مربوطه در استان آذربایجان شرقی تاکید کردهاند که این اقدام در راستای مبارزه با اشاعه دهندگان بلوتوثهای غیراخلاقی با همکاری دستگاه قضایی استان صورت میگیرد و در صورت مشاهده موارد غیراخلاقی، فرد به همراه گوشی و پرونده متشکله به دادسرای عمومی و انقلاب محل اعزام میشود.
غیر از مقامات انتظامی، مسولان دادگستری هم کم کم به طرفداران این طرح می پیوندند؛ خبرنامه امیرکبیر در همین زمینه گزارش داد: “ مالک اژدر شریفی، رئیس کل دادگستری آذربایجان شرقی از تشدید برخورد با اشاعه دهندگان بلوتوثهای غیراخلاقی خبر داده است.“