تارک طبلاوی
نامزد برجسته اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ایران، محمود احمدی نژاد را مسؤول انزوای کشور خواند. در همین حال، یک شرکت مشاور پیشرو در انرژی جهانی دیروز هشدار داد سیاست های رهبران تندروی ایران، در حال وخیم تر کردن اوضاع نابسامان اقتصادی این کشور است.
حملات لفظی محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران خبر از آن دارد که فعالیت های انتخاباتی وی برای کنار زدن محمود احمدی نژاد، به طور جدی بر نگرانی های موجود از سیاست خارجی و داخلی افراطی متمرکز شده است.
بسیاری از ایرانی ها از این نگرانند که اظهارات ضد غربی احمدی نژاد به وخامت جایگاه بین المللی کشور منجر شده است، آن هم در دوره ای که اقتصاد با مشکلاتی از قبیل نرخ بالای تورم دست و پنجه نرم می کند. تورم در ایران پیش از بهبود اندک اوضاع در همین اواخر، به رقم 30 درصد رسیده بود.
ایران ضربه سختی از بحران مالی جهانی و نزول بهای نفت خورده است. در عین حال، دولت ایران تحت فشار تحریم های سازمان ملل و آمریکا بر سر خودداری از تعلیق غنی سازی اورانیوم قرار دارد. به ظن آمریکا و متحدان آن کشور، برنامه هسته ای ایران در خدمت تولید تسلیحات هسته ای است.
شرکت مشاور انرژی پی- اف- سی در واشنگتن اعلام کرد هرکس که برنده انتخابات خردادماه ریاست جمهوری ایران شود، وارث مشکلات عظیم اقتصادی خواهد بود که احمدی نژاد مسؤول بروز آنها بوده است.
این شرکت مشخصاً احمدی نژاد را به دلیل توزیع مستقیم پول نقد میان مردم به باد انتقاد گرفته است. هرچند این بذل و بخشش ها به افزایش محبوبیت رئیس جمهور در میان اقشار فقیر منجر شده است، اما از سوی دیگر سبب افزایش هزینه کرد دولت و به مصرف رساندن درآمدهای نفتی شده که 70 درصد بودجه دولت را تشکیل می دهد.
حنان امین مدیر شرکت پی- اف- سی گفت: «درهم آمیختن زیانبار پوپولیسم و اولویت بندی های غلط» توسط احمدی نژاد، به تشدید وابستگی به نفت و شعله ور شدن تورم منجر شده و نابسامانی های اقتصادی را در پی داشته است.
افزایش افسانه ای بهای نفت در نیمۀ اول سال 2008 به تشدید هزینه کرد دولت انجامید، اما پس از آن بازار نفت دچار رکود شد. ایران برای پوشش مالی بودجه دولت نیازمند آن است که بهای هر بشکه نفت به مبلغ حدود 90 دلار - یعنی چیزی در حدود سه برابر قیمت فعلی آن- معامله شود.
چنین وضعیتی می تواند به خاتمی، روحانی میانه رو، رئیس جمهور سابق کشور و تنها نامزد برجسته اصلاح طلبان، امکان از صحنه بیرون کردن احمدی نژاد را بدهد.
خاتمی در سال 1997 با وعده های بلندپروازانۀ تساهل در محدودیت های سیاسی و اجتماعی اعمال شده تحت قوانین اسلامی، در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی رسید. تلاش های وی برای اصلاح امور تا اندازه زیادی از سوی تندروهای دینی دفع شد و پیروزی احمدی نژاد در انتخابات سال 2005 نیز توانست جلوی جنبش اصلاح طلبی را به نحو چشمگیری بگیرد.
سخنان روز چهارشنبه خاتمی در جمع طرفدارانش، اولین سخنرانی پس از اعلام نامزدی در انتخابات در آخر هفته گذشته محسوب می شود، و از تمرکز فعالیت های انتخاباتی وی بر نارضایتی از احمدی نژاد خبر می دهد.
بر اساس مطالب درج شده در وب سایت خاتمی، وی گفت: «اوضاع کنونی در کشور، مطلوب نیست.» او گفت اگر اوضاع همینطور پیش برود، «وجهه بین المللی و غنای اجتماعی ایران، از این هم بیشتر لطمه خواهد دید.»
منبع: بوستون گلوب- 13 فوریه