امارات تنگه هرمز را دور زد

نویسنده

» گزارش کریستین ساینس مانیتور از خط لوله جدید امارات

امارات متحده عربی خط لوله نفتی خود را افتتاح کرد. خطی که تنگه هرمز را دور می زند و به کشورهای تولید کننده و خریدار نفت امکان می دهد با تهدید های ایران برای بستن تنگه هرمز مقابله کنند.

این خط لوله ۳۸۰ کیلومتری، که به خط لوله ابوظبی معروف است، بیابان‌های غربی را دور می‌زند و از فراز کوه‌های حجار گذشته به شهر فجیره و بندری در اقیانوس هند می‌رسد.

تا کنون کل صادرات نفت امارات از طریق خلیج فارس و تنگه هرمز انجام می‌شد. زمانی که این خط لوله به حداکثر ظرفیت خود برسد قادر است دو سوم نفت این سومین صادر کننده نفت اوپک را به شهر بندری شرقی امارات انتقال دهد.

این خط لوله برای انتقال حداقل ۱. ۵ میلیون بشکه نفت خام در روز طراحی شده است، هرچند ظرفیت آن تا ۱. ۸ میلیون بشکه در روز قابل افزایش است.

ایجاد مسیر‌هایی برای صدور نفت به غیر از خلیج فارس مدت هاست که در کشورهای عربی منطقه مطرح است ولی این امر در ماه‌های اخیر با تکرار تهدیدهای ایران به بستن تنگه هرمز فوریت بیشتری پیدا کرده است.

تنگه باریک هرمز زیر نظر کشتی‌های جنگی ایران و ناوگان دریایی آمریکایی است. این تنگه محل عبور بیش از ۱۷ میلیون بشکه نفت، یا یک پنجم صادرات نفت دنیا در روزاست.

رئیس ستاد مشترک ارتش ایران روز یکشنبه گفت که تهران برنامه اضطراری برای بستن این آبراه حساس بین المللی دارد و افزود که انجام چنین کاری منوط به تصمیم رهبر ایران، آیت الله خامنه ای است.

حسن فیروز آبادی این اظهارات را دو هفته پس از به اجرا درآمدن تحریم های نفتی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران بیان کرد. این تحریم ها بخشی از اقداماتی است که هدف از آنها فشار آوردن به تهران برای توقف غنی سازی اورانیوم است. غرب نگران تولید سلاح هسته ای توسط ایران است. تهران این اتهامات را رد می کند.

به گفته سفارت آمریکا در امارات متحده عربی، اماراتی ها در طول ماه ژوئن به آهستگی شروع به بهره برداری از این خط لوله نفتی کردند. در بیانیه ای که از سوی سفارت آمریکا در امارات منتشر شده آمده است که این عمل تعهد این متحد آمریکا را “برای تامین مجاری امن تحویل نفت خام به بازار های جهانی” نشان می دهد.

مقامات اماراتی، ازجمله وزیر انرژی این کشور در فجیره گرد آمدند تا در مراسم رسمی افتتاح این خط لوله شرکت کنند.

شرکت اینترناشنال اینوستمنت پترولیوم مجری این پروژه بوده است و تائید کرده است که اولین محموله تجاری نفتی از این خط لوله آماده صدور است.

سفیر آمریکا در امارات نیز در مراسم افتتاح این خط لوله شرکت داشت و راجع به اهمیت استراتژیک آن سخن گفت. مایکل اچ کوربن افتتاح این خط لوله را “قدمی تاریخی در تامین راه های مختلف جریان صدور نفت در شبه جزیره عربستان” توصیف کرد.

هر چند تعدادی از کشورهای عربی تولید کننده نفت و گاز خلیج فارس نگران بسته شدن تنگه هرمز هستند، ولی تنها امارات و عمان سواحلی در اقیانوس هند دارند که می توانند تنگه را دور بزنند. عربستان سعودی نیز می تواند تنگه هرمز را با انتقال نفت به بنادر خود در دریای سرخ دور بزند، لیکن برای این کار باید زیرساخت های مربوطه را توسعه بیشتری بدهد.

 

منبع: کریستین ساینس مانیتور – 15 ژوئیه