شناگران ایرانی و نماد پایداری خزر

الهه موسوی
الهه موسوی

بانوی شناگر ایرانی نماد پایداری محیط‌ زیست دریای خزر را از تالاب “شبه جزیره میانکاله و خلیج گرگان” با موفقیت به آشوراده رساند و به دست شناگر ملی کشورمان سپرد تا در دیگر کشورهای حوزه بزرگ‌ترین دریاچه جهان دست به دست بگردد. این نماد پیامی است به تمام ساحل‌نشینان دریای شمال ایران، جوامع بومی خزر و تمام مردمانی که روی کره زمین زندگی می‌کنند که سرنوشت آنها به حیات زیست‌بوم‌های کوچک و بزرگ در هر نقطه‌یی از زمین گره خورده است. سرنوشتی که این روزها در دهمین سال انعقاد کنوانسیون حفاظت از محیط‌ زیست دریای خزر –تهران- دوباره بر سر زبان‌ها افتاده تا زنگ هشداری باشد برای آنهایی که این خطر جدی را همچنان باور نکرده‌اند. شناگران رکورددار و ملی‌پوش ایرانی این‌بار سفیر پایداری بزرگ‌ترین پهنه آبی بسته جهان شده‌اند.

دریایی که زیستگاه تنها بازمانده فوک خزری است و حالا حال و روز خوشی ندارد. شناگر رکورددار کشورمان الهام اصغری نماد پایداری خزر را پس از ۱۰ کیلومتر شنا در آب‌های “شبه جزیره میانکاله و خلیج گرگان” به جزیره آشوراده رساند و به دست شناگر ملی “دانیال توحیدی” سپرد تا وی پس از طی هزار کیلومتر با قایق از طول دریای خزر به ورزشکاران دیگر کشورهای همسایه، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان بسپارد و در‌نهایت در ۱۳ آبان ۱۳۹۳ یعنی یک‌سال بعد در آغاز برنامه یازدهمین سالگرد کنوانسیون تهران، مجددا به ایران رسیده و از آنجا به ژنو و دفتر کنوانسیون تهران فرستاده شود. در فاصله‌های کوتاه میان برنامه‌های این طرح نیز کارگاه‌های آموزش حفظ محیط‌ زیست دریای خزر برای مردم بومی منطقه برگزار خواهد شد.

در این برنامه که با حمایت سازمان حفاظت محیط‌ زیست و همت “جمعیت دیده بان میانکاله” برگزار شد تشکل‌های مردم نهاد محیط‌ زیستی استان گلستان و مازندران، کارشناسان و مدیران محیط‌ زیست دریایی دو استان و جمعی از خبرنگاران و عکاسان رسانه‌ها حضور داشتند. الهام سادات اصغری، شناگر رکورددار کشورمان که این نماد را طی ۱۰ کیلومتر شنا در دفاع از حیات وحش دریای خزر حمل کرد به “اعتماد” گفت: “خیلی خوشحالم که توانستم حرکت مثبتی در راستای تقویت محیط‌ زیست انجام بدهم. امروز از این موفقیت اشک شوق ریختم و توانستم به خواسته خودم برسم. قبلا فقط برای ورزش شنا می‌کردم؛ اما حالا برای حفظ منابع دریای خزر و آبزیان در حال نابودی آن از جمله گونه فوک خزری که نسلش در خطر انقراض قرار دارد، شنا می‌کنم و از این بابت بسیار خوشحالم.”

مصطفی اصغری پدر الهام که خود از ورزشکاران پیشکسوت کشتی است، گفت که حتی به مغزش هم خطور نمی‌کرد که روزی دخترش حامل نماد پایداری محیط‌ زیست دریای خزر شود و امروز از مسوولان محیط‌ زیست کشور بسیار تشکر می‌کند و می‌گوید خیلی خوشحال است که این عمل بزرگ به دست دخترش به انجام رسیده است. او که همواره در کنار و حامی الهام بوده آرزو می‌کند که خزر از آسیب‌هایی که دامنش را گرفته است در امان باشد.

مدیر “جمعیت دیده بان میانکاله” طراح و مجری برنامه مشارکتی حمل نماد پایداری محیط‌ زیست دریای خزر نیز گفت: “هنگام آشنایی با دوستان شناگر احساس کردم که از صمیم قلب دوست دارند کاری محیط‌ زیستی در این دریا انجام بدهند. تمام توانم را گذاشتم تا بتوانیم با هم طرحی مطلوب را طراحی کنیم و تماس‌هایی را برای هماهنگی و بهتر برگزار کردن برنامه با دفتر خانم دکتر ابتکار داشتم. خوشبختانه با توجه به حضور سرکار خانم الهام اصغری و آقای دانیال توحیدی دو شناگر مطرح کشور به عنوان دو عضو مهم در این برنامه، طرح مورد استقبال سازمان محیط‌ زیست قرار گرفت و از برنامه حمایت کرده امکانات لازم را در اختیار ما گذاشتند و توانستیم برنامه را در زمان بسیار کوتاهی آماده و اجرا کنیم.”

حر منصوری در ادامه گفت: “همه ما واقف هستیم که اهمیت نقش بهره‌برداران در مدیریت منابع غیرقابل انکار است و جوامع بومی تاثیر بسیاری را در حفظ زیستگاه‌های مختلف اطراف خود دارند. به همین دلیل ما حمل این نماد را با برنامه‌های آموزشی همراه کردیم. به این صورت که سرکار خانم اصغری برنامه را در ۱۶ آبان ماه آغاز کردند و نماد را به شناگر ملی آقای توحیدی سپردند. آقای توحیدی در هر روز ۵۰ کیلومتر را طی و در بین روز استراحت می‌کنند. در فاصله این استراحت به هر شهر یا روستایی که رسیدیم کارگاه‌هایی آموزشی را برای بچه‌ها می‌گذاریم تا با مسائل و مشکلات خزر آشنا شوند. نهایتا پس از طی زمانی حدود ۳۰ روز نماد به رودخانه ارس می‌رسد و از سوی ایران تحویل ورزشکاران شاخص کشورهای همسایه می‌شود و از آنجا دوباره ادامه پیدا می‌کند.

نماد فوق پس از طی هفت هزار کیلومتر محیط دریای خزر دوباره در ۱۳ آبان ماه سال آینده و یازدهمین سالگرد کنوانسیون خزر به ایران برمی‌گردد و سپس به ژنو یعنی دبیرخانه موقت کنوانسیون دریای خزر فرستاده خواهد شد تا جهانیان بدانند در ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر برای نجات محیط‌ زیست همتی جدی وجود دارد.” محمدرضا پاداش، مدیر انجمن “رفتگران طبیعت گلستان” نیز درباره این برنامه به “اعتماد” گفت: “اکوسیستم خزر مورد هجوم توسعه ناپایدار و افسارگسیخته قرار گرفته و سال‌هاست که صدای فریاد آن بلند شده است. گونه‌های گیاهی و جانوری این اکوسیستم در معرض خطر جدی هستند و ما باید این صدا را بشنویم.”

منبع: اعتماد، هجده ابان