واکنش گسترده مردم به توهین احمد جنتی

نویسنده
فیروزه متین

» راه اندازی دو کمپین بر علیه «عوضی»

در پی اظهارات اخیر احمد جنتی و “عوضی” خواندن هواداران رفع حصر، کاربران شبکه های اجتماعی روز گذشته با راه اندازی یک “هشتگ” ویژه با عنوان “من هم عوضی ام” به اظهارات وی واکنش نشان دادند.

این کمپین مجازی که یادآور کمپین دو هفته قبل کاربران در محکومیت وقایع پاریس با عنوان “من شارلی هستم” بود، با آنچنان استقبالی در بین کاربران مواجه شده که نهادهای کنترل کننده اینترنت دیروز کلمه “عوضی” را در فهرست لغات فیلتر شده قرار دادند، اما با این حال پای این کمپین به سایت های رسمی اصلاح طلب نیز باز شد.

یکی از هواداران کمپین “من عوضی هستم” در اینباره در فیسبوک خود نوشته است: “استقبال گسترده از این هشتگ و توفیقش (در‌‌ همان حدی که از یک موج هشتگی می‌توان انتظار داشت و نه بیشتر) از جمله به خاطر کوتاهی آن (سه کلمه)، آشنایی‌زدایی‌ و برندگی‌اش، وجه اعتراضی-انتقادیِ کنایی و طنزآمیزش که از موضع قدرت است، تاکید بر پرشمار بودن حامیان رفع حصر (به جای ۴ نفر)، ارتباطش با خبر جمله جنتی از طریق کلمه عوضی، برآفتاب‌افکندن و تاکید بر زشتیِ به کار بردن آن توسط احمد جنتی و پرهزینه‌تر کردن تکرار چنین ادبیات و محتوایی توسط سیاستمداران، توهین‌آمیز نبودن هشتگ و پرهیزش از دهان به دهان شدنِ دونشان و ادب، و ارتباط هم‌افزایانه‌اش با امواج اخیر توییتریِ «من… هستم» در هفته‌های اخیر است. همین‌که نوعی همراهی و اعتراض جمعی را نشان داده و خبر ساخته به هدف فروتنانه‌اش رسیده است”.

سایت کلمه همچنین از ابتکار دیگری در این زمینه خبر داده و نوشته است: “برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی هم در واکنش به سخنان جنتی به بازنشر مواضع میرحسین موسوی درباره توهین‌هایی از این دست پرداخته‌اند. موسوی روز شنبه ۶ دی از حصر خانگی در واکنش به هجمه‌های حامیان حکومت گفته بود: «آنان اگر به جای اتهام‌زنی‌های کذب و بی‌معنا، رشد و بلوغ یک ملت را آشوب عده‌ای بزغاله و گوساله نمی‌خواندند، امروز مجبور نبودند مفاسد بزرگ را انکار کنند و با جنگ‌های روانی و راه اندازی کاروان‌های روایت، افکار عمومی را از خطرات این‌همه فساد و تباهی منحرف سازند.» این کمپین نیز در کنار کمپین من عوضی هستم با استقبل گسترده رو به رو شده است”.

در همین حال، برخی از کاربران به جای برگزیدن یک عبارت انفعالی به عنوان اعتراض به جنتی، به کمپینی تهاجمی علیه وی روی آورده و هشتگی با عنوان “تو عوضی هستی” به راه انداخته اند.

امین بزرگیان، روزنامه نگار و از کاربران فیسبوک، در توجیه انتخاب این عنوان نوشته است: “باید روحیات آخرت گرایانه را کم کم تغییر داد. اصلاح طلبی منفعل و واکنشی را باید به نوعی اصلاح طلبی فعال و پیشرو مبدل ساخت و مثلا باید گفت: عوضی خودتی!”

با بالاگرفتن استقبال از هر دو کمپین به راه افتاده بر علیه احمد جنتی، برخی از سایت هانیز ترغیب به موضع گیری در اینباره شدند. از جمله سایت بهار نیوز در یادداشتی با عنوان “موافقان رفع حصر عوضی نیستند؛ از بزرگان نظامند” نوشت: “به کار بردن عنوان «۴ تا عوضی» چه توجیهی دارد؟ آیا استفاده از واژه‌های خس و خاشاک از سوی احمدی‌نژاد خطاب به معترضان سال ۸۸ تجربه نشده که به قدری تحریک کننده بود و حتی شخصیت‌های اصولگرا هم آن را اشتباهی فاحش خوانده‌اند؟عذرخواهی به خاطر سخن گفته شده، رفع کننده‌ی کامل آن اشتباه نیست اما ای کاش انجام شود. بهتر است که سخنران‌ها فکر روزی نامشخص در آینده را بکنند که حصر رفع شود؛ آیا آن روز هم معتقدند که موافقان را رفع حصر در آن روز، چنین صفاتی دارند؟! ادعای «چهار تا عوضی»، مشخص نیست که بر مبنای نظرسنجی بوده یا خیر؛ اما به سادگی می‌تواند از درون جامعه متوجه شد که اینقدرها هم «ناچیز» نیستند؛ بخشی از اصلاح طلبان ازجمله سیدمحمد خاتمی، محمدرضا عارف، سیدهادی خامنه‌ای،… همچنین نزدیکانی از آیت الله هاشمی رفسنجانی – رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام بارها به صراحت چنین خواسته‌ای را مطرح کرده‌اند. و یا علی مطهری که جزو اصولگرایان معتدل است، نه تنها این رویکرد را دارد، بلکه بارها این خواسته را از تریبون مجلس نهم مطرح کرده است. همچنین به گفته‌ی مقامات عالی دولتی، حسن روحانی رییس جمهور نیز این مساله را پیگیری می‌کند”.

بهارنیوز افزوده است: “کسانی که اینچنین در سخنانی به مخالفت ۱۰۰ درصدی با رفع حصر تاکید دارند، به فکر روزی در آینده‌ای دور یا نزدیک باشند که شاید حصر رفع شود. آن روز چه توجیهی برای خاموشی و یا حتی همراهی با آن تصمیم خواهند داشت؟ به نظر می‌رسد که جدای از وزن کشی‌های نامشخص رسانه‌ای از تریبون‌ها از سوی کسانی که مسوولیتی در کشور دارند، دست مقامات عالی رتبه‌ی ذیربط برای تصمیم‌گیری ادامه یا خاتمه‌ی حصر باز گذاشته شود”.

 

احمد جنتی روز جمعه در خطبه های نمازجمعه تهران و در واکنش به مواضع علی مطهری گفته بود: “آنهایی که می گویند حصر باید شکسته شود به دنبال آن هستند تا فتنه گران دوباره بیرون آمده و فتنه انگیزی کنند و مردم باید در ۲۲ بهمن با حضور گسترده خود این نقشه فتنه گران را فاش و آن را محکوم کنند؛ چرا که اگر ۴ آدم عوضی شروع به حرف زدن در این زمینه کنند آیا این حرف ۷۵ میلیون نفر ایرانی است؟ این مساله از مسائل کلی نظام است و مسائل جزئی نیست که هر کسی در مورد آن اظهارنظر کند و شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی تا آنجا که می‌تواند این مطلب را عریان نشان خواهد داد که دشمن چه فکری در این زمینه در سر می‌پروراند”.

گفتنی ست از سال ۸۸ تاکنون مقامات رده بالای جمهوری اسلامی عناوین اهانت آمیزی را در توصیف مخالفان و شهروندان معترض به نتیجه انتخابات به کار برده‌اند.

آیت الله خامنه‌ای مردم و معترضان را “میکروب‌های سیاسی” دانست. محمود احمدی‌نژاد از ترکیب “۴ تا خس و خاشاک” استفاده کرد. احمد علم الهدی مردم را به “بزغاله و گوساله” تشبیه کرد،حالا هم نوبت به احمد جنتی رسیده که مردم را “عوضی” بنامد.