بدترین انتظاری را که میشد در چند هفته اخیر در مورد جو سیاسی و امنیت لبنان داشت به حقیقت پیوست که آن دنبالهروی از مدل عراق است. محاسبات اطلاعاتی مقامات لبنان در روزهای اخیر همگی به چنین احتمالی اشاره دارد. نگرانکنندهترین اطلاعات این بود که القاعده در حال آمادهسازی برای حملات تروریستی در مراسم عاشورا در لبنان است. با این روش خشونتها بین شیعه و سنی نیز در لبنان بالا میگیرد.
خطرناکترین جنبه حمله ۱۹ نوامبر در جنوب لبنان این است که این حملات علیه سفارت ایران صورت گرفته است. این بر تیرهتر شدن روابط بین تهران و ریاض نیز صحه خواهد گذاشت. دومین جنبه خطرناک این است که این حملات به شیوه حملات بین شیعیان و سنیها در عراق انجام شده است.
حمله انتحاری اول توسط یک موتورسوار انجام شد و در مرحله بعد انفجاری در یک خودرو صورت گرفت. برنامهریزان حمله بر اساس تجربه القاعده در عراق میخواستند انفجار اول، دیوار سفارت را فرو بریزد و در مرحله دوم خودرو وارد سفارت و درون آن منفجر شود.
چیزی که مانع ورود خودرو به داخل سفارت شد بلوکهای بتنی متعددی بود که جلو ساختمان چیده شده بود و خودرو نتوانست از آنها عبور کند.
اما اشتباه کسانی که اطراف سفارت زندگی میکنند این بود که برای دیدن محل حادثه به ساختمان سفارت نزدیک شدند و به بمبگذار انتحاری این فرصت را دادند که آنها را هدف قرار دهد و شکست ورود به سفارت را جبران کند.
حمله به سفارت ایران اولین در نوع خود بود که علیه منافع این کشور در لبنان انجام شد. زمان بندی این حمله نشان میدهد که جنگ جنبش اسلامگرای سلفی و ایران حالا به خاک لبنان رسیده است.
به رغم اینکه غضنفر رکنآبادی، سفیر ایران در لبنان به سرعت اسرائیل را مسئول حملات اعلام کرد، گمانهزنیها در بیروت حاکی از آن بود که این حادثه پاسخی به حمله رژیم سوریه به منطقه قلمون در روزهای اخیر بوده است. به گفته مخالفان سوریه و خبرگزاریهای برخی از کشورهای حامی مخالفان از جمله عربستان، این حمله با حمایت حزبالله و سپاه پاسداران ایران صورت گرفته است.
به گفته یک مقام امنیتی که با المانیتور به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد، عامل خطرناک این حملات این است که توسط بمبگذاران انتحاری صورت گرفته است. این نشان میدهد که نه تنها القاعده در لبنان واحدهای نظامی مستقر کرده بلکه از لحاظ ایدئولوژیک نیز روی این واحدها اثر میگذارد.
نگرانی عمیق در مورد حملات علیه سفارت ایران در بیروت این است که لبنان در حال تبدیل به عراقی دیگر باشد. در حال حاضر این سئوال مطرح است که “انفجار بعدی قرار است کجا باشد؟” به بیان دیگر آیا این شروع بمب گذاریهای شیعه و سنی مشابه حوادث سالهای اخیر عراق علیه یکدیگر خواهد بود؟ این موضوع میتواند جان هزاران نفر را به خطر بیندازد.
منبع: المانیتور - 19 نوامبر 2013