در کمتر از یک هفته، ۳ عضو کانون صنفی معلمان ایران باتهران بازداشت شدهاند؛ آخرین مورد محمود بهشتی، سخنگوی این کانون که روز یکشنبه راهی بازداشتگاه شد. محمد حبیبی، دیگر عضو کانون معلمان گفته است در هر سه مورد، به فاصله اندکی بعد از دیدار این فعالان با مقامات ارشد دولتی بازداشت شدهاند. آنطور که او میگوید این اقدامات زیر نظر جریانی خاص برای فاصلهگذاری و ایجاد شکاف میان دولت و کانون های صفی صورت میگیرد.
محمود بهشتی لنگرودی سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران، روز یکشنبه ۱۵ شهریور ماه، از سوی ماموران امنیتی، در منزل شخصی او در تهران بازداشت شد.
روز نهم شهریور ماه، حدود یک هفته پیش نیز محمدرضا نیکنژاد و مهدی بهلولی، دو عضو دیگر کانون صنفی معلمان ایران بازداشت شده بودند.
اسماعیل عبدی، دبیر کل این سازمان و علی اکبر باغانی و رسول بداقی دیگر اعضای زندانی این کانون صنفی هستند به اتهامهای امنیتی بازداشت شده و در زندان به سر میبرند.
کانون صفنی معلمان در گزارش خود از بازداشت سخنگوی این سازمان گفته است که محمود بهشتی لنگرودی در حالی روز یکشنبه بازداشت شده که یک روز قبل از آن با محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در مورد مشکلات صنفی معلمان دیدار کرده است.
محمد حبیبی، دیگر عضو این کانون به وبسایت “نظر” گفته است محمدرضا نیکنژاد و مهدی بهلولی نیز دو روز پیش از بازداشت در دیدار خصوصیِ فعالین رسانهای آموزش و پرورش با وزیر آموزشوپرورش شرکت کرده اند.
به گفته این فعال معلمان “اگر این موارد را کنار هم گذاشته شود، مبین اقدامات جریانی خاص برای فاصلهگذاری و ایجاد شکاف میان دولت و کانونهای صنفی است وگرنه با توجه به دیدارها و تبادل نظراتی که صورت میگیرد به نظر میرسد که تعامل با بخشهای دولتی وجود دارد.”
آقای حبیبی همچنین گفته است “این بازداشتها حامل پیامی است که ممکن است مربوط به انتخابات باشد. اما کانون صنفی در پی ورود به انتخابات نیست و تنها به مشکلات صنفی معلمان میپردازد و به دنبال تعامل و نه تقابل با دولت است. ضمن اینکه کانون همواره منتقد دولت فعلی نیز بوده است.”
این فعال حقوق معلمان پیشتر در زمان بازداشت آقایان نیکنژاد و بهلولی به روز گفته بود احتمال دارد این اقدام برای ایجاد هراس و بازدارندگی برای تجمعات احتمالی مهرماه صورت گرفته باشد.
دلیل عمده اعتراض یک سال گذشته معلمان که بازداشتها در پی آن آغاز شد، مطالبات صنفی و به ویژه طرح رتبهبندی است که دولت در اسفندماه ۹۳ تصویب کرد و معلمان آن را “تبعیض آمیز” میدانند.
به گفته محمد حبیبی، عضو کانون صنفی معلمان تهران “عمده مطالبات مربوط به معیشت و تفاوت بارز میان دستمزد دریافتی و خط فقر رسمی کشور و همچنین اعتراض به کمبود امکانات آموزشی و عدم توجه مسئولان آموزشی به کاهش کیفیت آموزش در مدارس است.”
آقای حبیبی دیروز، دوشنبه به به سایت نظر گفته است که نوبخت، سخنگوی دولت در دیدار خود با آقای بهشتی عنوان کرده بود که دولت با اجرای نظام رتبهبندی قصد دارد، تا علاوه بر حقوق معلمان مقادیری بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان را به میزان پرداختی معلمان اضافه کند و از این لحاظ تلاشهایی توسط دولت انجام شده است.
اما به گفته او در مورد معلمان زندانی اقدام یا توجه شایانی صورت نگرفته و دولت باید نسبت به بازداشتهای اخیر موضعگیری کند.
معلمان ایرانی سال گذشته قبل از شروع تجمعات، با امضای طوماری خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نسبت به “برخوردهای سیاسی با مشکلات معیشتی” اعتراض کرده بودند.
شش هزار امضا کننده این طومار خطاب به رئیس مجلس نوشته بودند: “بیشتر معلمان در ایران در تامین نیازهای اولیه زندگی خود درماندهاند، زیر خط فقر به سر میبرند، به منزلتشان آسیب رسیده است و انگیزههای شغلی خود را از دست دادهاند”.