گزارش♦ قاب

نویسنده
بابک مستوفی‎


نمایشگاه تابستانی سالانه “رویال آکادمی” در لندن، پر رونق ترین روزهای خود را طی می کند. این نمایشگاه که بزرگ ترین عرضه آثار هنری معاصر در دنیا محسوب می شود، حجم قابل توجهی نقاشی، چیدمان،مجسمه،عکس، پرینت و مدل های معماری را در خود جا داده است.

سال دویست و سی ونهم

royalacademib.jpg

نمایشگاه تابستانی سالانه “رویال آکادمی” در لندن، پر رونق ترین روزهای خود را طی می کند. این نمایشگاه که بزرگ ترین عرضه آثار هنری معاصر در دنیا محسوب می شود، حجم قابل توجهی نقاشی، چیدمان،مجسمه،عکس، پرینت و مدل های معماری را در خود جا داده است.

نمایشگاه تابستانی رویال آکادمی به طور سالانه در محل رویال آکادمی هنر در مرکز لندن برگزار می شود و از سال1768 تاکنون برگزار شده و امسال دویست و سی و نهمین سال خود را تجربه می کند!

از میان بیش از ده هزار اثرمتقاضی شرکت در این نمایشگاه، حدود 1100 اثر برای عرضه در نمایشگاه پذیرفته شده و در معرض فروش قرار گرفته است.

نکته جالب درباره این نمایشگاه این است که آثار هنرمندان گمنام و تازه کار در کنار آثار معروف ترین هنرمندان معاصر عرضه می شود و فرصت یکسانی برای آنها فراهم می آید. در نتیجه قیمت ها از حدود صد پوند آغاز می شود و تا بیش از پنجاه هزار پوند هم می رسد.

آثار نمایشگاه امسال به انتخاب بیل وودرو- مجسمه ساز برجسته انگلیسی- و دو عضو دیگر رویال آکادمی- یان ریچی و پل هاکسلی- برگزیده شده اند.

کماکان آثار ساده تری که تصویری از طبیعت یا زندگی معاصر یا بدن انسان را عرضه کرده اند، پر فروش ترند و چیدمان ها کم ترین فروش را به خود اختصاص داده اند. آثار نورمن آکروی( تصاویری سیاه وسفید از کوه و دریا) استفن والتر( نقشه بریتانیا با علامت های عجیب و غریب،از جمله علامت بمبگذاری) نیل وودال(جنگل سیاه و سفید) گیلیان گلدینگ( با طرحی از یک خوک در حال رانندگی)، با سوژه های عامه پسند و قیمت های ارزان خود،توانسته اند نسخه های متعددی از یک اثر را به فروش برسانند.

اما تماشای آخرین آثار هنرمندان برجسته از مهم ترین حسن های این حراج هنری است. لوسین فروید در اثری به نام “نیویورکی”- با قیمت 23 هزار و 258 پوند- صورت مردی را حکاکی کرده که پیچیدگی های صورتش نشان از جامعه تو در تو و پیچیده امروز دارد. دیوید هکنی در اثری بسیار بزرگ- متشکل از پنجاه بوم!- در ادامه دنیای این سال هایش، درخت و خانه به سبک نقاشی های کودکان کشیده است و انسلم کیفر هم در یک اثر غول آسای دیگر، با ترکیب نقاشی و مجسمه،طبیعت ویران و تلخی را بازسازی کرده که اثر صنعت و دنیای مدرن امروز بر پیکر تخریب شده آن دیده می شود.

بازار سیاست هم کماکان داغ است:اثر برنده جایزه مایکل ساندل ، به عراق امروز پرداخته و چهره خشونت آمیزی از سربازان تصویر کرده است؛ در حالی که عراقی های مظلوم همه برهنه هستند و تحت شکنجه. و لابد به دلیل همین مد روز بودن، اثر به قیمت افسانه ای 45 هزار پوند قیمت گذاشته شده،در حالی که اثر خلاقه ای در سبک آن دیده نمی شود.

نکته جالب این که یکی از آثار با عنوان “ماسک صورت”، اثر مارتین هراد، بسیار شبیه مجموعه آثار “خاطرات انهدام” آیدین آغداشلو است و می تواند الهام گرفته از این نقاش برجسته ایرانی باشد.

و بالاخره، یکی از بهترین آثار نمایشگاه با عنوان”جس در توالت” اثر مارکوس هاروی، برای فروش نبود و تنها برای بازدید ارائه شده بود؛ رنگ روغن شگفت انگیزی که تصویری مات از انسان ناشناخته معاصر و پیچیدگی سکس و پشت پرده بودن زن ارائه می کند.