سیاست متوازن عمان در قبال ایران

نویسنده

» مقاله اکونومیست درمورد خرید جنگنده‌ توسط عمان

سلطان قابوس بن سعید  حاکم عمان، اولین رئیس کشوری بود که پس از انتخاب مجدد مناقشه‌آمیز محمود احمدی‌نژاد در ماه ژوئن به ایران سفر کرد. گفتگوهای او شامل پیشنهادی به ایران به منظور خرید گاز توسط این  کشور حاشیه خلیج فارس بود، که مقداری از آن می‌تواند با استفاده از تجهیزات گاز مایع طبیعی عمان صادر شود. در همین حال عمان یکی از قدیمی‌ترین و معتمدترین متحدان غرب در خاورمیانه است و گفته می‌شود که در حال نهایی کردن سفارشی بزرگ برای ارتقا دادن نیروی هوایی خود با جنگنده های اروپایی تایفون است.

خبرگزاری‌ها گزارش دادند عمان  برای خرید 24 جت تایفون در حال گفتگو با دولت انگلیس است که تا چند ماه آینده نهایی می‌شود. گمانه‌زنی‌ها در مورد معامله احتمالی در یکسال اخیر شایع بوده است اما گزارشی در شماره اخیر خبرنامه کشورهای خلیج فارس عنوان می‌کند که مذاکرات نزدیک به نتیجه نهایی است. جنگنده تایفون با مشارکت سازندگان هوافضای اروپا از جمله شرکت دفاعی بی‌اِی‌ای  انگلیس ساخته شده است.

نیروی هوای سلطنتی عمان نیازمند برنامه‌ای جایگزین برای ناوگان هوایی جاگوار رو به فرسایش خود است که اواخر دهه 70 طراحی شده بود. هنوز 16 جاگوار انگلیسی پس از جایگزینی یک اسکادران جاگوار با جت‌های جنگنده اف 16 در سال 2005 و 2006 که توسط شرکت لاکهید مارتین، پیمان‌کار دفاعی آمریکا ساخته شده بود، مشغول به کار هستند.

گزارش شده که قرارداد در دست انجام تایفون بیش از 2 میلیارد دلار ارزش دارد. اگر قرارداد بسته شود می‌تواند برای دولت انگلیس و نیز نیروی هوایی سلطنتی انگلیسدرست به موقع خواهد بود. دراین خرید توسط عمان، هزینه ساخت  89  جنگنده تایفون ترنچ-3 دیگرنیز به انگلیس پرداخت خواهد شد که بدون آن انگلیس در شرایط اقتصادی کنونی به سختی از پس تولید آن برمی‌آید.

این قرارداد اولین تجربه نیروی هوایی سلطنتی عمان با شرکت بی‌اِی‌ای سیستم نیست. عمان در اواسط دهه 80 قراردادی با هوافضای انگلیس (که نام شرکت در آن زمان بود) برای خرید 8 هواپیمای تورنادو بست. معذالک سقوط قیمت نفت در سال 1986 این سئوال را بوجود آورد که آیا چنین هواپیمای پیچیده‌ای قابل خرید و مناسب برای نیروی هوایی کوچکی مانند عمان هست یا خیر و به این ترتیب قرارداد فسخ شد. عمان متعاقب آن از هوافضای انگلیس یک ناوگان شامل 15 جت هاوک خریداری کرد که از دهه 80  مشغول کار است.

این کشور پادشاهی سابقه‌ای طولانی در همکاری با صنعت نظامی و دفاعی انگلیس دارد که به کمک نظامی انگلیس برای فائق آمدن بر شورش شمال عمان در اواخر دهه 50 برمی‌گردد.پادشاه کنونی عمان به عنوان یک افسر در آکادمی نظامی سلطتنی سندهرست در انگلیس تعلیم دیده و در اوئل دهه 60 در ارتش انگلیس خدمت کرده است. تعداد اندکی از پرسنل ارتش انگلیس هنوز از ارتش عمان پشتیبانی می‌کنند، هرچند که قرارداد این افسران انگلیسی اکنون تمام شده است. معذالک آمریکا از دهه 80 روابط نظامی خود را با عمان افزایش داده است. این کشور با عمان قراردادی برای ‌استقرارمقدماتی تجهیزات پشتیبانی  26 هزار پرسنل در فرودگاه‌های ماسیره، ثمریت و سیب دارد. همچنین قراردادی برای استفاده از این فرودگاه‌ها به عنوان پایگاه هوایی نیز میان دو کشور وجود دارد. در اوائل ماه ژوئن عمان قراردادی با لاکهید مارتین برای خرید هواپیمای C-130 Super Hercules   بست که به سه فروند C-130 Hs که در اوائل دهه 80 خریداری شده بود افزوده می‌شود. این هواپیمای جدید قابلیت عمل در خارج از باند‌های فرودگاه را دارد که برای عملیات در کویر مناسب است. برای تنوع بخشیدن بیشتربه ابزارآلات جنگی عمان، نیکولا سارکوزی رئیس‌جمهور فرانسه در فوریه 2009 به امید  ترغیب نیروی هوایی سلطنتی عمان برای خرید جت‌های رافال، ساخت فرانسه، به عنوان جایگزین جنگنده های جاگوار، به عمان سفر کرد.

منبع: اکونومیست، 15 سپتامبر