اشنایدرمن
شیرین عبادی یک دهه پیش به اولین زن وکیل حقوق بشر ایرانی مسلمانی تبدیل شد که جایزه صلح نوبل را به خود اختصاص داد. ولی دولت تهران هیچگاه انتقاد او را از رژیم، بخصوص در مسائل مرتبط با حقوق زنان، بر نتابیده است. در رویدادهای پس از انتخابات بحث انگیز ریاست جمهوری ایران در سال 2009 ، درحالیکه رژیم تهران اعتراضات را به شدت سرکوب کرد، عبادی مجبور شد در بریتانیا باقی بماند. اموال او مصادره شد و گفته می شود جایزه صلح نوبل او نیز ضبط شد. اکنون در حالیکه نمایندگان ایران در حال مذاکره در مورد برنامه هسته ای خود با نمایندگان آمریکا و قدرت های بزرگ دنیاهستند، عبادی 64 ساله، و مترجمش، در باره تحریم های اقتصادی، و میزان حمایت مردم ایران از برنامه هسته ای این کشور سخن گفته است.
کتاب اخیر شما، قفس طلایی، در باره سه برادر است که ایدئولوژی های انعطاف ناپذیر آنان را به انحراف می کشاند. آیا این چیزی است که در اسرائیل، آمریکا و ایران اتفاق می افتد؟
بله. این دلیلی است که من این کتاب را منتشر کردم. اگر شخص خودش را به چهارچوب خاص محدود کند و مسائل را از بیرون این چهارچوب هم نبیند، مسلما در حل معضلات دچار مشکل می شود.
خیلی از ناظران با احتیاط در مورد مذاکرات صلح اخیر ابراز خوش بینی کرده اند. آیا این توجیهی دارد؟
سابقه نشان داده که ایران در فکر خریدن زمان است. قبل از مذاکرات، احمدی نژاد [رئیس جمهور ایران] گفت ایران از غنی سازی 20 درصدی چشم پوشی نخواهد کرد، در نتیجه من نمی دانم آنها در باره چه می خواهند صحبت کنند.
این دور از مذاکرات، در زمانی که عناوین خبری همه صحبت از احتمال جنگ می کنند، چه تاثیری بر ایران دارد؟
فشار بر ایران همواره وجود داشته است و این چیز جدیدی نیست. ولی تحریم ها اثر عمیقی بر اقتصاد داشته است. تحریم ها به مردم ایران آسیب رسانده است. نتیجه آن وخامت بیشتر وضعیت اقتصادی است.
آیا مردم در ایران هنوز هم از برنامه هسته ای کشور حمایت می کنند؟
مردم می خواهند که غنی سازی متوقف شود ولی دولت به این مطلب گوش نمی دهد. ایران روی گسل زلزله واقع شده است و مردم از تکرار تجربه ای از نوع فوکوشیما می ترسند. ما خواهان صلح، امنیت و رفاه اقتصادی هستیم و نمی توانیم تمام حقوق خود را فدارس انرژی هسته ای کنیم.
آیا شما فکر می کنید رژیم ایران در تلاش تولید سلاح هسته ای است؟
دولت ادعا می کند که به دنبال ساختن بمب نیست. ولی من عضو دولت نیستم، بنابراین نمی توانم در باره این موضوع مستقیما صحبت کنم. ترس از آن است که اگر آنها به ساختن بمب دست یابند، اسرائیل از روی نقشه حذف شود.
آ یا شما نگران حمله اسرائیل، در صورت شکست این دور از مذاکرات، هستید؟
من نگران نیستم. من فکر نمی کنم اسرائیل توان چنین کاری را داشته باشد. من فکر نمی کنم که آمریکا در وضعیتی قرار داشته باشد که جنگ دیگری به راه بیاندازد. هردوی این کشورها می دانند که حمله به ایران پیامد های سنگینی برای آنها به دنبال خواهد داشت. ایران عراق نیست. ارتش آن بسیار قدرتمند تر است.
چه چیزی می تواند رژیم را از ادامه برنامه هسته خود منصرف کند؟
اگر مردم ایران بتوانند دولت را سرنگون کنند، این امر مسلما اوضاع را بهتر خواهد کرد. در سال 2009 مردم ایران به پا خواستند ولی به شدت سرکوب شدند. در حال حاضرایران بیشترین تعداد روزنامه نگار زندانی را دارد. این قیمتی است که مردم دارند می پردازند.
منبع: دیلی بیست – 15 آوریل 2012