سناتور لیندزی گراهام روز شنبه گفت، مجلس سنای آمریکا در ماه ژانویه لایحه تحریم ایران را در دستور کار خود قرار میدهد این موضوع دموکراتها را در وضعیت سختی قرار خواهد داد.
گراهام در کنار بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل در این کشور گفت، این رایگیری در خصوص پیشنویس قانونی انجام میگیرد که توسط باب منندز (دموکرات) رئیس روابط خارجی سنا و سناتور مارک کرک (جمهوریخواه) تهیه شده است. این اقدام تحریمهای بیشتری را در صورت تخطی ایران از توافق هستهای اولیه یا دور شدن از مذاکرات، علیه این کشور اعمال میکند.
گراهام گفت: “آقای نخست وزیر من اینجا هستم تا به شما بگویم کنگره از شما تبعیت میکند. در ژانویه سال آینده لایحه کرک-منندز به رای گذاشته میشود و اگر ایران از میز مذکرات کناره گرفت، تحریمها با حمایت دو حزب علیه این کشور اعمال میشود. اگر ایران از توافق تخطی کند ما تحریمها را دوباره برقرار میکنیم.”
این مسئله برای دموکراتها بسیار سخت است. این لایحه در کنگرهای که تازه به پایان کار خود رسیده، ۱۶ رای دموکرات را بدست آورده است. با این حال، دولت اوباما با اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در طول مدت مذاکرات مخالف است. مذاکرات هستهای ایران ماه گذشته به مدت هفت ماه تمدید شد.
جاش ارنست، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید ماه گذشته پس از تمدید مذاکرات گفت: “ما اعتقاد داریم افزودن تحریمها در حالی که ما مشغول مذاکره هستیم غیرسازنده است.”
دولت اوباما سعی دارد در عوض کاهش تحریمها برنامه هستهای ایران را محدود کند.
گراهام که از راستگرایان سیاست خارجی آمریکاست در نطق خود از اسرائیل حمایت شدیدی کرده است. نتانیاهو منتقد سرسخت سیاست دولت اوباما در قبال ایران است.
گراهام گفت: “من هیچ چیزی را بیشتر از راهحل دیپلماتیک برای مسئله هستهای ایران دوست ندارم. من از تلاشهای دولت برای دستیابی به راهحل صلحآمیز حمایت میکنم. اما شما [نتانیاهو] بیشتر از همه گفتهاید که این تحریمها بود که ایران را به میز مذاکره کشاند و همین میتواند آنها را به امضای توافقی که همه از آن راضی باشیم مجبور کند.”
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که لایحه مشترکش با سناتور باب کارکر، برای مشروط کردن توافق هستهای با ایران به تایید کنگره، مورد حمایت هر دو حزب قرار گیرد.
جمهوریخواهان ماه گذشته هر دو مجلس آمریکا را به تصاحب خود درآوردند و با موضوع ایران میتوانند مقابل کاخ سفید بایستند.
گراهام گفت: “وقتی نوبت ایران میرسد، کنگره بسیار قدرتمندی را خواهید دید. کنگرهای که اطمینان خواهد یافت تحریمها واقعی هستند و با یک اشاره دوباره اعمال خواهند شد. خواهید دید که کنگره در توافق نهایی خواهان اعمال نظر خواهد شد.”
مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطین هم از موضوعاتی است که دولت آمریکا، بخصوص جان کری وزیر خارجه، تاکید زیادی بر آن دارد.
گراهام پیشبینی کرد که اگر هیات جهانی قطعنامهای در مورد شرایط توافق اسرائیل و فلسطین تصویب کند آمریکا حمایت مالی خود از سازمان ملل را قطع میکند.
گراهام گفت: “هرگونه تلاش از جانب فرانسوی ها، اردنیها یا هرکس که از مذاکرات مستقیم بین اسرائیلیها و فلسطینیها در مورد روند صلح جلوگیری کند، هرکس که سعی کند این موضوع را به شورای امنیت بکشاند، با واکنش سخت کنگره مواجه خواهد شد که میتواند تعلیق حمایت مالی از سازمان ملل را به همراه داشته باشد.”
این بیانات در حالی اظهار می شود که فلسطینیها به شورای امنیت سازمان ملل فشار آوردهاند تا برای مهلت یکساله مذاکرات تعیین کند و خواستار خروج نیروهای اسرائیل از کرانه غربی تا سال ۲۰۱۷ شدهاند.
منبع: هیل - 27 دسامبر