ناصر کریمی
رئیس جمهور ایران اعلام کرد واشنگتن علائم کافی درباره قصد آمریکا برای گرم شدن روابط ارسال نمی کند و پشتیبانی باراک اوباما از اسرائیل در جریان تهاجم آن کشور به غزه، “یک اشتباه بزرگ” بوده است.
اظهارات محمود احمدی نژاد بر پیام های ضد و نقیضی صحه می گذارد که ایران برای دولت اوباما ارسال کرده است. دولت آمریکا می گوید پس از دهه ها بن بست سیاسی میان دو کشور، در حال تماس با ایران برای آغاز گفتگوهاست.
هرچند احمدی نژاد برای آغازی تازه در روابط با آمریکا ابراز تمایل کرده است، اما این چهره بحث انگیز هفته گذشته در جریان کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل، اسرائیل را رژیم نژادپرست خواند و آمریکا را به دلیل اشغال عراق برپایۀ یک توطئه صهیونیستی سرزنش کرد.
احمدی نژاد در گفتگوی کم سابقه رو در رو با برنامه “ین هفته” شبکه خبری آمریکائی آ- ب- ث، گفت: “ما از چنین اظهاراتی (از سوی اوباما) استقبال کرده ایم. اما یک دولتی تا دیروز می گوید می خواهم شما را بکشم، و امروز می گویم قصد از سر راه برداشتن شما را ندارم؛ آیا این کافی است؟” مصاحبه یاد شده روز چهارشنبه در تهران انجام شده است و روز یکشنبه از این شبکه پخش شد.
احمدی نژاد در این مصاحبه هولوکاست را دوباره زیر سؤال برد و گفت مطالعات بیشتری برای تبیین وقایع تاریخی لازم است.
وی گفت: “اگر این یک واقعه مسجل تاریخی است، چرا کشورهای غربی نسبت به یک واقعه تاریخی چنین حساسیتی از خود نشان می دهند؟ آنها نمی خواهند از این ماجرا پرده برداشته شود. از آنها می خواهم اجازه مطالعه و تحقیق در این باره داده شود.“
باراک اوباما از زمان در دست گرفتن امور در ژانویه سال جاری، به تغییر رویه درقبال رهبران ایران روآورده است و می گوید آماده گفتگوست. وی ماه گذشته خطاب به مردم ایران یک پیام ویدئوئی فرستاد که در آن سال نو ایرانی- اولین روز بهار- را تبریک گفته بود.
ایران از تغییرسیاست اوباما استقبال نه چندان گرمی به عمل آورده است و می گوید تنها به شرط وجود احترام متقابل حاضر به گفتگوست. با این حال، احمدی نژاد اخیراً با اعلام اینکه مردم کشورش آماده فراموش کردن گذشته و آغاز روابطی جدید است، نسبت به برقراری تماس ابراز علاقه کرد.
ایران در عین حال یک خبرنگار آمریکائی- ایرانی را به جاسوسی متهم کرد و او را به هشت سال زندان محکوم کرد. واشنگتن اتهامات وارد شده علیه رکسانا صابری- که همین یکشنبه 32 ساله شد- را بی اساس خوانده است و این ماجرا به عامل تشنج در میان دو کشور تبدیل شده است.
یکی از وکلای صابری که با شیرین عبادی- برنده جایزه صلح نوبل 2003 همکاری می کند- اعلام کرد به دلیل تأخیر در برخی امور اداری نتوانسته است روز یکشنبه با صابری در زندان دیدار کند. عبدالفتاح سلطانی ابراز امیدواری کرد بتواند روز دوشنبه با خانم صابری که در اعتصاب غذا به سر می برد دیدار کند.
آقای احمدی نژاد در جریان مصاحبه، از تصمیم اوباما برای شرکت نکردن در کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل انتقاد کرد. وی گفت: “من فکر نمی کنم و باور نمی کنم آقای اوباما از نژادپرستی حمایت کند. برای همین، ایشان باید در کنفرانس حاضر می شدند و باید تبعیض های نژادی و نژادپرستانه را محکوم می کردند.“
آمریکا روابط خود با ایران را پس از انقلاب اسلامی سال 1357 و اشغال سفارتخانه آن کشور در تهران بدست دانشجویان افراطی قطع کرد.
مهمترین موضوع مورد مناقشه میان دو کشور، برنامه هسته ای ایران است. آمریکا، ایران را به تلاش مخفیانه برای توسعه تسلیحات هسته ای متهم می کند، درحالیکه تهران می گوید این برنامه درخدمت اهداف صلح جویانه است.
آمریکا، کشورهای بزرگ غرب و چین از ایران برای حضور در دور تازه ای از گفتگوهای هسته ای دعوت کرده اند. رئیس جمهور ایران می گوید سرگرم تهیه بسته پیشنهادی جدیدی برای حل و فصل مناقشه موجود است. با این حال، تهران اصرار دارد فعالیت غنی سازی اورانیوم را متوقف نخواهد کرد.
احمدی نژاد به برنامه “این هفته” گفت هیچ منعی برای گفتگو وجود ندارد اما تأکید کرد هرگونه گفتگوئی باید ”چهارچوب کاملاً مشخص” داشته باشد. او گفت: “موضوع گفتگو باید کاملاً مشخص باشد.“
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل- 26 آوریل