یک بازرس سازمان ملل اعلام کرد که با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن، جمهوری اسلامی دست به سرکوب روزنامه نگاران، فعالان حقوق بشری و کلا که آنها را جزو مخالفان حکومت می داند، زده است.
ایران گزارش احمد شهید را بی اساس خواند و آنها را تبلیغات بی اساس تحت فشار غرب برای تخریب ایران نامید. مقامات ایرانی یک بار دیگر هم گزارش احمد شهید، وزیر امور خارجه سابق مالدیو که از سوی سازمان ملل مامور شده است تا در مورد انتخابات مخدوش سال ۲۰۰۹ تحقیق کند،را بی اساس خوانده بود.
آقای شهید در گزارش رسمی اش به سازمان ملل نوشته است: “وضعیت حقوق بشر در ایران بدتر و بدتر شده است.” او در کنفرانس مطبوعاتی اش در سازمان ملل اعلام کرد: “طبق بررسی من وضعیت در ایران نقض گسترده حقوق بشر است که به صورت سیستماتیک اعمال می شود.”
او اعلام کرد که نفض حقوق بشر شامل “شکنجه جدی” به شکل گسترده وجود دارد و شامل اکثر فعالان کشور می شود.
آقای شهید بطور خاص شامل وضعیت روزنامه نگاران، فعالان حقوق بشر و وکلای شناخته شده که از پرونده های سیاسی حساس دفاع یا با سازمان های حقوق بشری همکاری می کردند، می شود. این افراد یا به حبس طولانی محکوم و یا از ادامه کار حرفه ای محروم شده اند. احمد شهید در ادامه گفت: “آنها همچنان مورد آزار، بازداشت، بازجویی و شکنجه هستند و دائما به اتهام مبهم اقدام علیه امنیت ملی زندانی می شوند. در واقع این اتهام در مورد افرادی بکار برده می شود که در پی دفاع از حقوق بشر هستند.”
مقامات ایرانی دستکم ۱۷ روزنامه نگار را امسال به جرم همکاری با رسانههای “ضد انقلاب” یا سازمانهای حقوق بشری دستگیر کردند. بعلاوه ۴۵ روزنامه نگار از آغاز امسال در زندان بسر می برند.
آقای شهید می گوید: “شواهد زیادی وجود دارد که مقامات ایرانی مصمم شده اند که این ارتباط را از بین ببرند و به همین دلیل پنج زندانی کرد را به جرم ارتباط با دفتر احمد گزارشگر ویژه سازمان ملل، زندانی کرده اند.”
او در ادامه گفت: “این زندانی ها تحت شکنجه مجبور به اعتراف شدند و در زندان های انفرادی بسر برده اند.”
وی همچنین در مورد نرخ بالای اعدام که در سال ۲۰۱۲ تعداد آن به ۴۹۷ نفر رسیده بود ونیمی از آن بصورت “مخفیانه” صورت گرفته بسیار موجب نگرانی است. معنایش این است که خانواده هاو وکلای این زندانیان بعد از اینکه اعدام صورت گرفته است، خبردار شده اند.
در حدود ۸۰ درصد اعدام ها در ارتباط با قاچاق مواد مخدر هستند؛طبق قوانین بین المللی این جرم اعدام ندارد. او به گزارش های گوناگونی اشاره می کند در مورد اعتراف های اجباری، فقدان وکیل مدافع و نقض گسترده حقوق زندانی.
محمد لاریجانی، نماینده ایران در شورا، گزارش احمد شهید را “مجموعه ای از اتهامات واهی” خواند. او می گوید: “این گزارش محصول تلاش های بی اساس و ناسالم آمریکا و متحدان اروپایی اش است.”
آقای شهید گفت که به دلیل عدم همکاری ایران، موفق به دیدار از ایران نشد اما گزارش او بر اسا س ۱۶۹ مصاحبه ای است که انجام داده ، دو سوم این مصاحبه ها در داخل ایران بوده و این مصاحبه ها را با منابع مستقل انجام داده است.
وی همچنین معتقد است که ایران به شورای عالی حقوق بشر، رسانه ها اهمیت می دهد که به عقیده وی اقدامی مثبت از سوی دولت ایران است.
آقای شهید می گوید: “دستکم جان ده ها نفر به دلیل مداخله افکار عمومی بین المللی نجات پیدا کرده است.”
نیویورک تایمز، 13 مارس