مجتبی گودرزی
به دنبال امتناع صادق افشار، معاون وزیر راه و ترابری از امضای قرارداد ساخت خط آهن گرگان- بجنورد- مشهد با شرکت فاطر کوثران، حسن زیاری، مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران این قرارداد را امضا کرد. قراردادی که به گفته برخی آگاهان پیش از این باعث برکناری محمد رحمتی از سمت وزارت راه شده بود.
گفته می شود علت اصلی برکناری محمد رحمتی، وزیر سابق راه و ترابری مقاومت وی در برابر فشارهای وارده برای واگذاری پروژه راه آهن مشهد ـ گرگان به این شرکت بوده است. برخی منابغ آگاه گفته اند محمد رحمتی و صادق افشار مدیر عامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور با امضای این قرارداد با شرکت فاطر کوثران مخالفت کرده بودند.
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر طول این خط حدود 500 کیلومتر است که با احتساب هزینه متوسط 2 میلیارد تومان برای احداث هر کیلومتر خط ریلی به 1000 میلیارد تومان اعتبار، به قیمت برآورد سال جاری نیاز دارد.
ظاهرا شرکت فاطر کوثران که به عنوان پیمانکار این طرح انتخاب شده است، قصد دارد با تشکیل کنسرسیوم با دو شرکت آلمانی و اتریشی منابع مالی مورد نیاز این طرح را تامین کند.
اما صادق افشار از این رو با انتخاب این پیمانکار مخالف بوده که در پروژه های قبلی موفق نبوده است و احتمال نیمه کاره ماندن طرح وجود دارد.
توصیه احمدی نژاد
در همین ارتباط روزنامه کارگزاران نخستین بار در یادداشتی از رفتن رحمتی از وزارت راه رمز گشائی کرد. در گزارش این رونامه آمده بود: “محمود احمدینژاد حدود یک ماه قبل در جلسه مشترک استانداران، رحمتی و مدیران وزارت راه و ترابری در پاسخ به اصرار استاندار استان خراسان رضوی برای واگذاری پروژه راهآهن مشهد ـ گرگان به این شرکت خواهان واگذاری اجرای پروژه به این شرکت شده بود که با مقاومت رحمتی، وی از سمت خود برکنار شدهاست. ”
اینک به گزارش سایت فردا احتمال برکناری محمدصادق افشار، معاون وزیر راه و ترابری و مدیرعامل شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور نیز می رود. فردا نوشته است: “وی به علت درخواست برای امضای قراردادی خارج از ضوابط این وزارت با شرکت مذکور، در آستانه برکناری یا استعفا قرار دارد.“
سایت خبری فردا در عین حال خبر برکناری یا استعفای محمدصادق افشار را از زبان سید حسین کرمانیها مدیر کل روابطعمومی شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور تکذیب کرده و نوشته است: “این شرکت به صورت هیاتمدیره اداره میشود و مدیر عامل شرکت منتسب و منتخب هیات مدیره است و تحت فشار یا با توصیه دیگران تغییر نکرده و برکنار نمیشود.”
شرکت مورد حمایت دولت
ظاهرا دلیل اصلی چالش افشار و بهبهانی وزیر جدید راه و ترابری ، اختلاف این دو بر سر واگذاری پروژه مشهد ـ گرگان به شرکتی است که هماکنون مجری آزادراه کنارگذر شرقی اصفهان است. این شرکت که در انجام پروژه مذکور نیز توفیق چندانی نداشته و تنها توانسته است در مدت 4 سال فقط 30 کیلومتر از این پروژه 80 کیلومتری رابه انجام برساند، دیگر تمایلی به ادامه این پروژه ندارد و به دنبال گرفتن پروژه تازه ای است.
شرکت مزبور که به مدیر عاملی علی اکبر زنگنه و در زمینه کاری راهسازی در سایت اینترنتی ثبت شرکتها به ثبت رسیده است، پیش از این نیز در قراردادهای دولتی مربوط به تسطیح مسیر مشعل های فازهای ۹ و ۱۰ طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی واقع در استان بوشهر برنده مناقصه شده بود.