کارن بوهان
باراک اوباما سناتور دموکرات مجدداً بر تمایل خود برای گفتگو با کشورهایی که مخالف ایالات متحده هستند تاکید کرد، ولی روز دوشنبه گفت این لزوماً به معنی دیدار با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران نیست.
اوباما به عنوان نامزد پیشروی حزب دموکرات که قرار است در ماه نوامبر با سناتور جان مک کین از حزب جمهوری خواه برای رسیدن به کاخ سفید به رقابت بپردازد، گفت او امیدوار است با رهبران کشورهایی نظیر ایران، سوریه، کوبا و ونزوئلا بدون هیچ پیش شرطی دیدارو گفتگو کند.
مک کین به انتقاد از این موضع پرداخته و گفت نشستن در کنار فردی نظیر احمدی نژاد به وی اعتبار می دهد و پیغام غلطی را به متحدان ایالات متحده نظیر اسرائیل ارسال می کند.
ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد و احمدی نژاد این کشور را یک «جسد متعفن» خوانده است.
سناتور اوباما گفت انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 2009 واینکه چه کسی به عنوان صاحب قدرت شناخته می شود، عامل تعیین کننده در تعیین زمان هر گونه دیداری خواهد بود.
اوباما در جریان همایش انتخاباتی خود در نیومکزیکو به خبرنگاران گفت: «دلیلی وجود ندارد که ما قبل از دانستن اینکه چه کسی عملاً در موضع قدرت است، با احمدی نژاد دیدار کنیم؛ او قدرتمندترین فرد در ایران نیست.»
بر اساس قوانین دینی حکومت ایران، این تشکیلات دینی جمهوری اسلامی است که حرف آخر را در مورد تمام مسائل کشور می زند.
دستگاه تبلیغاتی مک کین، اوباما را به تغییر موضع خود متهم نموده است.
برایان راجرز سخنگوی مک کین گفت: «سناتور اوباما در طول سال گذشته بارها تکرار کرده که بدون هیچ پیش شرطی با احمدی نژاد و رهبران سوریه، کوبا و ونزوئلا دیدار خواهد کرد.»
جمهوری خواهان اوباما را به تناقض گویی درباره سیاست گفتگو با مخالفان متهم ساخته اند. اوباما و همکارانش ظرف هفته های گذشته تاکید کرده اند هرچند هیچ پیش شرطی برای دیدار های بالقوه در سطوح بالا وجود ندارد، اما زمینه چینی های فراوانی در سطح کارکنان ضروری خواهد بود.
اوباما درباره ایران گفت: «زمینه چینی یعنی اینکه گفتگوهایی در سطوح پایین انجام شود که در آن نگرانی های ما راجع به برنامه تسلیحات هسته ای روشن گردد؛ در عین حال اعلام شود که ما آماده گوش دادن به نقطه نظرات آنها خواهیم بود.»
اوباما می گوید موضع اوتغییری نکرده است.
او گفت: « من گفته ام با زمینه چینی مناسب، خوشحال خواهم شد که با رهبران کشورهای دیگر از جمله ایران، کره شمالی و ونزوئلا دیدار کنم. من گفته ام این مهم است که دیدارها با تماس در سطوح پایین دیپلماتیک آغاز شود و دستور جلسه مشخصی برای وجود داشته باشد. به این ترتیب، دیدارها سازنده خواهند بود.»
منبع: بوستون گلوب- 26 مه