در پی اعلام موافقت سازمان میراث فرهنگی با آبگیری سد سیوند، شیرین عبادی علیه اسفندیار رحیم مشایی رییس این سازمان و نیز پرویز فتاح، وزیر نیرو، شکایت می کند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری دیروز گفت: کارشناسان ادامه فعالیت باستان شناسی در تنگه بلاغی را دیگر ضروری نمی دانند و آبگیری سد سیوند، بلامانع است. رحیم مشایی افزود: تفاهم نامه در این زمینه در اختیار وزیر نیرو قرار گرفته که امیدواریم هفته آینده قطعی شود و تا شهریورماه مطمئنا امکان آبگیری سد وجود ندارد.
وی درباره این که این سد آبگیری شده است یا نه؟ گفت: این سد تاکنون آب گیری نشده و برای آبگیری هم نیازی به موافقت سازمان میراث فرهنگی نیست.اما برای ارزیابی میزان رطوبت وارده بر مقبره کوروش، مرکز سنجش تأثیرات رطوبت سد و اثرگذاری آن بر مقبره کوروش، تأسیس خواهد شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: برای سنجش میزان رطوبت باید آبگیری سد آغاز شود که مطالعات کارشناسان ما نشان می دهد که آبگیری سد سیوند، بلامانع است و مشکلی برای آثار تاریخی این منطقه ندارد.
همزمان با اعلام موافقت رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای آبگیری سد سیوند، محمدعلی دادخواه، عضو کانون مدافعان حقوق بشر و شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح، نسبت به آسیب هایی که آبگیری این سد به آثار باستانی وارد می کند، هشدار دادند.
به گزارش منابع خبری، در واکنش به این مساله، اعضای کانون مدافعان حقوق بشر از جمله محمد علی دادخواه و شیرین عبادی، در حال تنظیم شکواییه هایی علیه اسفندیار رحیم مشایی، رییس سازمان میراث فرهنگی و
پرویز فتاح، وزیر نیرو هستند. قرار است این شکواییه، در روزهای آینده تسلیم دادستانی مرودشت شود.
اعلام آبگیری سد سیوند در شرایطی صورت می گیرد که ایلنا پیشتر خبر داده بود که آبگیری سد سیوند همزمان با 12 فروردین، روزملی جمهوری اسلامی ایران آغاز شده است.
به گزارش ایلنا، از زمان آبگیری غیررسمی سد سیوند، نوعی کنترل نامحسوس در این منطقه اعمال می شد. به طور مثال مسوولان سد اجاره ورود هیچ فردی را به محوطه آن نمیدادند و همچنین از ورود برخی دوستداران میراث فرهنگی کشور برای بازدید از این سد در ایام نوروز نیز جلوگیری به عمل می آوردند. این مساله در روزهای تعطیلات نوروزی واکنش بسیار زیاد فعالان میراث فرهنگی را به دنبال داشت و در چند مورد نیز منجر به درگیری آنان با ماموران حفاظت سد شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا: “برخی از اعضای NGO های دوستداران میراث فرهنگی برای بازدید از این سد در نوروز، با پلاکاردی در محل ورود محوطه مواجه شدند که روی آن نوشته شده بود: به دلیل سیلاب، سد در حال آبگیری است”.
بر اساس این گزارش، عکسهای گرفته شده از سد سیوند در 12 فروردینماه از افزایش آب پشت سد خبر میداد، در حالی که مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس نیز از آبگیری قریبالوقوع سدسیوند اظهار بیاطلاعی میکردند.
در همان زمان، دکتر محمد علی دادخواه، وکیل دادگستری در گفتگویی با روز به یادآوری” قول وزارت نیرو و تعهد سازمان میراث فرهنگی مبنی بر عدم آبگیری سد سیوند پیش از پایان کاوشهای باستانشناسی” پرداخت.
محوطه پاسارگاد در استان فارس پنجمین محوطه جهانی ایران است که در آخرین جلسه یونسکو در سال 83 در چین، به علت دارا بودن شاخصهای فراوان در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است.