پشتیبان حماس در حمله به اسرائیل

نویسنده
تایم

» گزارش تایم از نقش ایران در درگیری های غزه

مقامات آمریکا و اسرائیل مدت‌ها ایران را به پشتیبانی از حماس در ساخت موشک، از جمله موشک های دوربردی که اکنون به سمت اسرائیل پرتاب می‌شود، محکوم کرده‌اند.

ران درمر، سفیر اسرائیل در واشنگتن می‌گوید: “ایران هرکاری می‌کند تا به غزه موشک برساند. ایران بدون شک حامی حماس است؛ جهاد اسلامی کاملا جیره‌خوار ایران است.” (جهاد اسلامی یک گروه شبه‌نظامی کوچک‌تر از حماس است که در غزه فعالیت می‌کند.)

موج جدید خشونت‌ها پس از به قتل رسیدن چند نوجوان، سه اسرائیلی و یک فلسطینی، که ظاهرا توسط تندروهای دو طرف کشته‌ شده‌اند آغاز شد. این نبرد محصول درگیری بین اسرائیلی‌ها و فلسطینیان است، اما همچنین نشان‌دهنده فصل جدیدی از جنگ سرد خشونت‌بار بین اسرائیل و ایران است که مدت‌های طولانی به شبه‌نظامیان فلسطینی برای حمله به اسرائیل سلاح و پول رسانده‌ است.

مسئله کنونی، ارسال موشک از ایران به غزه است. این موشک ها با کشتی از ایران به سودان فرستاده می‌شود، پس از آن به شبه‌جزیره سینا در مصر برده می‌شود و از طریق تونل‌های مخفی زیرزمینی به غزه می‌رسد. اسرائیل از زمان به قدرت رسیدن حماس در سال ۲۰۰۷، مرزهای غزه را بسته است.

احتمالا حماس می‌تواند به خاطر موشک‌های خطرناکی که این هفته به سمت اسرائیل شلیک کرده از ایران متشکر باشد. به نظر می‌رسد که این راکت‌ها، موشک‌های ام-۳۰۲ با برد ۱۶۰ کیلومتر باشد که بردشان بسیار بیشتر از راکت‌های ساخت حماس با برد حدود ۱۶ کیلومتر است و می‌تواند شهرهای شمالی اسرائیل را مورد تهدید قرار دهد. اسرائیل در ماه مارس، یک کشتی حامل موشک‌های ام-۳۰۲ را که گفته می‌شود مقصد آن غزه بود توقیف کرد. ماه گذشته سازمان ملل طی گزارشی نتیجه گرفت که مبدا این راکت‌ها بندرعباس ایران بوده است. مقامات اسرائیلی اعتقاد دارند محموله‌های دیگری از این دست به غزه رسیده است.

خبر خوب از طرف اسرائیل این است که از زمان کودتای نظامی مصر در تابستان گذشته که اخوان المسلمین طرفدار حماس را سرنگون کرد، قاچاق سلاح به حماس دشوارتر شده است. رژیم جدید عبدالفتاح سیسی، که شدیدا مخالف حماس است، بیشتر تونل‌های غزه را مسدود کرده است.

حماس برای سلاح کاملا هم به خارج وابسته نیست. درمر روز جمعه در کنفرانس خبری گفت: “بسیاری از راکت‌هایی که شلیک می‌شود ساخت داخل است. ۱۸ ماه پیش این‌طور نبود. ۱۸ ماه پیش بیشتر موشک‌ها از خارج می‌آمد.”

با این‌حال، مقامات اسرائیلی می‌گویند، حتی این راکت‌های ساخت داخل هم اثر انگشت ایران را روی خود دارد. تهران به حماس و جهاد اسلامی در توسعه توانایی‌های ساخت سلاح در داخل کمک کرده است.

نشانه‌ای دال بر تلافی اسرائیل علیه ایران وجود ندارد. اما برخی از تحلیلگران معتقد هستند که اسرائیل با استفاده از چنین مقابله‌ به مثل‌هایی علیه غزه، به تهران پیام می‌فرستد. زمانی‌که در سال ۲۰۱۲ اسرائیل با حماس درگیر شد، یک ستون‌نویس در روزنامه هاآرتص نوشت، به نظر می‌رسد واکنش اسرائیل “علیه فلسطینیان باشد، اما در واقع پاسخی به دشمنی ایران علیه اسرائیل است.”

ممکن است بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، این بحران را فرصتی برای یک حمله تمام عیار علیه حماس ببیند. در سال‌های اخیر روابط حماس با ایران به خاطر جنگ سوریه به سردی گرایید، چراکه این گروه سنی فلسطینی و رژیم شیعه ایران از جبهه‌های متفاوتی حمایت کردند.

درگیر شدن ایران در جنگ حماس و اسرائیل به این معنی است که تهران در حال حاضر در سه جنگ دست دارد. این کشور علاوه بر کمک‌رسانی به رژیم اسد در سوریه، به رژیم شیعه نوری المالکی نیز در نبرد علیه داعش یاری می‌دهد.

در همین حال، حمایت ایران از گروه‌های حمله‌کننده به اسرائیل، یکی از مسائلی است که بر سر راه روابط این کشور و آمریکا قرار دارد. این دو کشور تلاش می‌کنند بر سر برنامه هسته‌ای ایران به توافق درازمدت برسند. در حال حاضر بسیاری از تحریم‌های اقتصادی گریبان‌گیر ایران، به دلیل حمایت این کشور از تروریسم و تکثیر سلاح است.

منبع: تایم - 11 ژوئیه