جمعه شب حاشیه خشونتبار مسابقه فوتبال استقلال و تراکتورسازی تبریز در ورزشگاه آزادی تهران بر هیجان داخل میدان سایه ای سنگین انداخت. در مسابقه پرگلی از لیگ برتر فوتبال ایران که سه بر دو به سود تراکتورسازی به پایان رسید، پیشگیری ماموران پلیس ضد شورش و لباس شخصی ها و سانسور خبری چنان شدید بود که در طول مسابقه بینندگان تلویزیونی صدایی از حدود 95000 تماشاگر نمی شنیدند. گزارشگر گهگاه از جریان بازی غافل می شد و تنها به شکل مبهمی وجود تنشهایی بر روی سکوها را اشاره داشت.
در فیلم هایی که از طریق تلفن همراه تماشاگران در فیس بوک و دیگر شبکه های اجتماعی مشاهده شد، شعار تماشاگران پرشمار هوادار تراکتور فریاد اعتراض به نابودی دریاچه ارومیه بود.
در سانسور شدید خبری، در خبرگزاریهای رسمی و نیمه رسمی جمهوری اسلامی تنها ایسنا گفت و گویی با معاون عملیات پلیس تهران منتشر کرد و از قول او نوشت “تعدادی تماشاگرنما پیش از آغاز مسابقه دستگیر شدند”. ایسنا خود خبر داد “ در پی پرتاب برخی اشیا از سوی تعدادی از طرفداران تیمهای فوتبال استقلال و تراکتورسازی تبریز، سرهنگ کریمی از دستگیری تعداد اندکی تماشاگرنما پیش از آغاز مسابقه روز گذشته خبر داد”.
در حالی که از پیش اعتراض تماشاگران آذری حاضر در این مسابقه به انهدام دریاچه ارومیه قابل پیش بینی بود، گزارش حاضران حاکی است علاوه بر نیروی پرشمار یگان ویژه لباس شخصی ها هم نقش فعالی در سرکوب معترضان داشتند.
ایسنا در بخشی از گزارش خود نوشته است: “پیش از آغاز مسابقه، فرمانده یگان ویژه پاسداران ناجا پس از رفتن به سمت صندلی طرفداران تیم تراکتورسازی تبریز با تشویق آنان مواجه شد. طرفداران تیم تراکتورسازی نیز پس از مسابقه و در حین خروج از ورزشگاه با سر دادن شعارهایی از نیروی انتظامی و پلیس تهران برای برقراری امنیت این مسابقه تشکر کردند.” در این گزارش راجع به این که چرا فرمانده یگان ویژه به سوی هواداران تراکتورسازی رفت وتماشاگران به هنگام خروج چه شعاری دادند و دلیلش چه بود، اشاره ای ندارد.
همین خبرگزاری از قول مسوول روابط عمومی اورژانس تهران از 40 مجروح وانتقال چهار تماشاگر به بیمارستان خبر داد. حسن عباسی به ایسنا گفت: “چهار مصدوم انتقالی به علت پارگی، ضربه و سقوط از پله به بیمارستان منتقل شدند.”
پایگاه خبری ایران پرس نیوز در گزارشی پس از مسابقه یادآور شده است: از سه ساعت پیش از شروع بازی درگیری بین هواداران تیم تراکتورسازی و نیروی انتظامی شروع شد. بیش از پنجاه هزار تن از طرفداران تیم تبریز آماده حضور در استادیوم آزادی بودند اما نیروی انتظامی تنها اجازه ورود 15 تا 20 هزار تن از آنها را به داخل داد. علاقه مندانی که از دیدن مسابقه محروم شده بودند ابتدا با گفت و گو درخواست ورود به استادیوم را داشتند اما برخورد خشن نیروی انتظامی کار را به درگیری فیزیکی کشاند. این التهاب به روی سکوها هم کشیده شد آنچنان که هواداران تراکتورسازی در طول بازی در محاصره پلیس ضد شورش بودند.
علاوه بر ماموران پلیس و نیروهای امنیتی، خودروهای نیمه سنگین سپاه پاسداران نیز در اطراف استادیوم حضور داشتند. سرتاسر مجموعه آزادی در محاصره پلیس ضد شورش بود.
از مقابل خروجی های استادیوم آزادی تا میدان آزادی، دو طرف خیابان آزادی و انقلاب، میادین انقلاب و فردوسی تا امام حسین بر سر هر چهارراه بین ده تا 15 نیروی امنیتی با گاز اشک آور و باتوم مستقر شده اند. تهران به ویژه در مناطق غربی و مرکزی شکل حکومت نظامی به خود گرفته بود.