نالههای دلخراش سگی در جادهای خاکی پس از تزریق یک ماده و سپس افتادن او کنار لاشههای چند سگ دیگر، تصویر دردناکی است که تحت عنوان “سگکشی با تزریق اسید” این روزها در شبکههای اجتماعی بارها و بارها به اشتراک گذاشته شده؛ اتفاقی که گفته میشود در شهرک صنعتی شیراز به وقوع پیوسته است، هر چند پس از آن مدیر شهرک صنعتی وقوع این حادثه در محدوده این شهرک را تکذیب کرد: “این مجموعه هیچگونه دخالتی در این موضوع نداشته و ندارد.” دیگر مسئولان استانی هم یا وقوع چنین حادثهای در استان فارس را کذب خوانده و یا وعده پیگیری داده اند. نرگس روحانی، عضو انجمن حمایت از حیوانات با ابراز تاسف از وقوع این اتفاق به روز میگوید: “گرچه این تصاویر تلخ و دردناک است اما به نظر نمیرسد مادهای که به سگها تزریق میشود اسید باشد.” این فعال حقوق حیوانات در عین حال بر پیگیری این اتفاق تاکید دارد و از لزوم کنترل جمعیت سگها از راههایی به جز معدوم کردن آنها میگوید.
انجمن حمایت از حیوانات هم در متنی که در وبسایت خود منتشر کرده نوشته است: “به نظر میرسد که این حیوانات با دارویی در داخل عضله (احتمالا کتامین که اثر سوزانندگی دارد) بیهوش میشوند و بعد با تزریق موادی دیگر احتمالا داخل قلب کشته میشوند.” این انجمن در عین حال عنوان کرده که شکایتی را در همین راستا علیه “آمرین و عاملین این جنایت” تنظیم کرده و از هفته آینده پیگیری قضایی خواهد کرد.
نامه رئیس انجمن حمایت از حیوانات به استاندار فارس
سگهایی که در ویدیوئی جنجالی این روزها دیده میشوند در حالی با این روش کشته شدهاند که سازمان امور شهرداریهای وزارت کشور در سال ۸۷ مصوبهای را به تصویب رسانده که براساس آن به تمامی شهرداریهای کشور ابلاغ و دستور داده شده از کشتار سگهای ولگرد در سطح شهر امتناع کنند.
براساس این مصوبه کشتار با گلوله ممنوع و شهرداری موظف است با ایجاد مراکز ساماندهی حیوانات ولگرد آنها را از سطح شهر جمع آوری کند. همچنین طبق این دستورالعمل، شهرداریها تنها پس از معاینه این حیوانات و حصول اطمینان از آلوده بودن و بیماری میتوانند با تزریق داروی بیهوشی اقدام به معدوم سازی کنند. شهرداریها موظف هستند در صورت سالم بودن، این سگها را به افراد واجد شرایط و متقاضی واگذار کنند.
با این حال بنا به گفته فعالان حقوق حیوانات این مصوبه تنها در چند شهر کشور اجرایی شده است. انجمن حمایت از حیوانات با استناد به همین ماده نامهای به استاندار شیراز نوشته : “همانطور که مستحضرید اخیرا فیلمی منتشر شده است که اشخاصی در شیراز اقدام به تزریق و کشتار تعدادی سگ با وضعیتی بسیار اسفبار و غیرانسانی کردهاند. انجمن حمایت از حیوانات از جنابعالی بعنوان عالیترین مقام دولتی در استان درخواست میکند تا ضمن پیگیری جدی این موضوع و برخورد با خاطیان جلوی تکرار این اعمال غیر انسانی را گرفته و اجازه دهید تا همچنان اسم شیراز برای مردم تداعی تخت جمشید، حافظ و سعدی، شعر و گل باشد نه ظلم به حیوانات مظلومی که تمام جرمشان فقط سگ بودن است.”
در عین حال معاون اجرایی شهرداری شیراز با اشاره به اینکه فیلم منتشر شده در شبکههای اجتماعی را دیده، به ایسنا گفته است: “این فیلم بههیچ عنوان مشخص نمیکند که چنین اقدامی در کجا و توسط چه افرادی انجام شده است.”
رمضان امینی با ابراز تاسف از این واقعه، این رفتار را غیرانسانی و بیرحمانه خوانده و تاکید کرده است: “شهرداری شیراز ارتباط این موضوع را به این مجموعه کاملا رد و تکذیب میکند. با وجود بیارتباط بودن با شهرداری، بهحتم موضوع به شکل قانونمند، پیگیری میشود.”
نرگس روحانی فعال حقوق حیواناتی که با روز گفتوگو میکند، با ابراز امیدواری به نتیجه رسیدن پیگیریها میگوید: “در صحبتهایی که پیش از این با وزارت کشور داشتیم به نتایج خوبی رسیدیم و قرار بر این شد در کمیتههایی که میخواهند معدوم سازی سگهای بیمار را انجام دهند یک عضو از انجمن حمایت از حیوانات و یا یک دامپزشک حضور داشته باشند.”
روحانی عنوان میکند: “سگها زیانی برای زندگی انسانها ندارند، مخزن هاری در ایران سگ نیست بلکه کفتار و شغال است. حالا اگر یک سگی هار بوده این یک عدد از جامعه یک میلیونی است.”
این عضو انجمن حمایت از حیوانات با اشاره به تصورات غلط در خصوص سگها میگوید: “متاسفانه افراطیگری مذهبی باعث شده که این حیوان مظلوم واقع شود در حالی که ما احادیث بسیاری داریم که به مهربانی با حیوانات و به ویژه سگها تاکید شده است.”
نرگس روحانی با اشاره به اینکه وجود سگها همیشه برای انسان مفید بوده میگوید: “سگ می تواند در نگهبانی، رمهداری و گله داری به انسان کمک کند. در آذربیجان غربی و شرفی، اردبیل، کردستان و مناطق کوهستانی اگر سگ نباشد نمیتوانند گله داری کنند و به اقتصاد کشور هم ضربه میخورد. در بقیه استانها هم همینطور.”
سالهای سخت سگها
سگهای ایران در سالهای اخیر شرایط بسیار سختی داشتهاند. چنانچه فعالان حقوق حیوانات بارها نسبت به این شرایط اظهار نگرانی کردهاند. گاهی خبر کشتار دست جمعی آنها در شهرهای مختلف به همراه عکسها دلخراش منتشر شده و گاهی صاحبان آنها جریمه و سگها توقیف شده اند.
سپهر سلیمی فعال حقوق حیوانات چندی پیش به روز گفته بود سگکشی ها و گربهکشیهایی که توسط شهرداریها در روز روشن انجام میشود و فراخوان برای شرکت در حیوان کشی، در حقیقت آموزش حیوان آزاری است: “وقتی رفتار اینچنینی انجام میدهیم نباید توقع داشتیم که شهروندان عادی ما رفتاری بر خلاف آن بکنند و با حیوانات مهربان باشد. آنچه در جامعه میبینیم ترویج حیوان آزاری است. یک مساله اساسی دیگر، نبود قانون حمایت از حیوانات است. وقتی قانونی نباشد حیوانآزارها به رفتار خودشان ادامه میدهند، این رفتارها نه تنها کمتر نمیشود بلکه افزایش پیدا میکند.”
این فعال حقوق حیوانات معتقد بود که رسانهها باید نقش فعالتری داشته باشند: “جای آموزش خالی است، اندک آموزشی هم که حامیان حقوق حیوانات و تشکلهای غیر دولتی میدهند در مقابل مسائل غلط ضد آموزشی خیلی ناچیز است. نوشتن علیه حیوانات خانگی به ویژه سگها و گربهها در خیلی از سایتها و روزنامهها چیزی عادی شده است. میگویند سگها بیماریزا هستند و خطرناکاند و… حالا حتی اگر پیشینه نگاه عوام به حیوانات را هم در نظر نگیریم اینها باعث گسترش حیوانستیزی می شود. متاسفانه بر خلاف تصور این پدیده گسترش پیدا کرده است.”