کریستوفر میمز و گلوریا داوسون
به نظر میرسد 63 در صد از سی درصد رای دهنده در همه پرسی اخیر مصر با رای موافق خود به قانون اساسی جدید؛ قانونی که اخوان المسلمین آن را تنظیم کرده، رسما خشنودی حکومت ایران را باعث شده اند.
اکثریت مردم مصر که در همه پرسی حاضر نبودند از این قانون راضی نیستند و میگویند انتخابات سالم نبوده است. آژانس درجهبندی استاندارد، نظر چندان مساعدی در مورد اعتراضات و ضداعتراضات جاری مصر ندارد و درجهبندی درازمدت این کشور را از ب به ب منفی تنزل داده وآن را همرده یونان قرار داده است.
این آژانس میگوید: “چشمانداز منفی منعکس کننده نظر ماست و اگر وخامت وضعیت سیاسی داخلی منجر به تنزل بیشتر شاخصهای اقتصادی نظیر ذخیره ارز خارجی یا کسری بودجه دولت شود، ممکن است این درجه باز هم پایینتر برود.”
ایران از زمان انقلاب این کشور در سال 1979 با مصر روابط دیپلماتیک ندارد. در ماه اوت، محمد مرسی رئیسجمهوری مصر اولین رهبر این کشور بود که پس از سی سال به ایران سفر کرد. ایران هنوز سفیر رسمی در مصر ندارد اما نسبت به فرستادن سفیر ابراز علاقه کرده است.
رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امورخارجه ایران گفت: “شرکت مردم [در رفراندوم قانون اساسی] برای دولت مصر پشتیبانی بزرگی خواهد بود تا بتواند در آینده قدمهای بیشتری در جهت اهداف بزرگ اسلامی و انقلابی مردم مصر بردارد.”
قانون اساسی مصر موجب ایجاد شکافی عمیق در این کشور شده است. اقلیت مسیحی قبطی این کشور بیم آن دارند که قانون جدید موجب شکاف بیشتر فرقهای شود. به عنوان نمونه، کمپین قانون اساسی جدید در رسانههای سیاسی مصر از ایجاد بیثباتی توسط کلیسای قبطی سخن رانده است.
در حالیکه ایران سعی دارد به رهبری مصر نزدیک شود، به نظر میرسد مرسی نگران است در صورت تجدید روابط با ایران کشورش دچار انزوا شود. دو کشور در مورد مسئله سوریه با یکدیگر اختلاف دارند: ایران از بشار اسد حمایت میکند ولی مرسی گفته است این وظیفه اخلاقی اوست که از مخالفان سوری حمایت کند.
منبع: کوارتز - 24 دسامبر