تازه های کتاب ایران…
زنستان
نویسنده: شارلوت پرکینز گیلمن
ترجمه: نوشین احمدی خراسانی
299ص، تهران:نشر توسعه، 1389،چاپ دوم
آرزوی زندگی ایده آل در جهانی عادلانه و بدون رنج و بدبختی، آرزوی دیرینه ای است که پس از انتشار کتاب «آرمانشهر» اثر «توماس مور» و بعد ها در نیمه دوم قرن نوزدهم به شکلی منسجم و جدی وارد حوزه ادبیات سیاسی و اجتماعی شد. این آرزو به شکل فمینیستی خود در رمان «زنستان»، نوشته «شارلوت پرکینز گیلمن» ترسیم شده است. آرمانشهر «گیلمن» که در فاصله سال های 1860 تا 1935 میلادی می زیست، با آرمانشهرهای مساوات طلبان آن دوره تفاوت دارد و تحت تاثیر اندیشه های فمینیستی در اواخر قرن نوزدهم، سرزمینی «مادرتبار» است. در سرزمین خیالی او تنها زنان زندگی می کنند و از حضور مردان هیچ اثری نیست. ورود سه مرد جوان و جستجو گر آمریکایی به این سرزمین اما باعث رویدادها و ماجراهایی می شود که نویسنده آنها را به شکلی جذاب و خواندنی به تصویر می کشد.
باغ ایرانی
نویسنده: وحید حیدرنتایج
117ص، تهران: دفتر پژوهش های فرهنگی، 1389، چاپ اول
باغ و باغ سازی از دیرینه ترین روزگار، در میان ایرانیان از جایگاه و مرتبه ویژه ای برخوردار بوده است، به گونه ای که ایرانیان پایه گذار سبکی از باغ آرایی در جهان هستند. باغ به مثابه تمثالی از بهشت، همواره در میان باورهای ایرانیان دارای جایگاهی مقدس بود و در آموزه های دینی آنان در دوران پیش از اسلام، مورد توجه بسیار قرار می گرفت. در کتاب حاضر، ضمن بررسی پیشینه، گونه شناسی و عناصر باغ های ایرانی، هندسه و زیبایی شناسی این باغ ها و بازتاب آن در هنر ایرانی مورد توجه قرار می گیرد. در بخش پایانی کتاب نیز، با تعدادی ازباغ های زیبا و قدیمی ایرانی آشنا می شویم.
آمیزش افق ها: منتخباتی از آثار داریوش شایگان
گزینش و تدوین: محمد منصور هاشمی
395ص، تهران: نشر فرزان روز، 1389، چاپ اول
این کتاب، برگزیده ای است از آثار «داریوش شایگان» و دربرگیرنده بخش هایی از کتاب های او. مطالب کتاب بر مبنای سیر تاریخی آثار «شایگان» است؛ یعنی منتخبات از نخستین کتاب او شروع می شود و به آخرین آنها ختم می گردد. در این میان، برای نزدیک تر شدن به نوعی نظم و ترتیب در بیان مطالب، گاهی برخی قسمت ها پس و پیش شده است تا کتاب تقریبا چنین سیری داشته باشد: 1) معرفی فرهنگ و میراث معنوی شرق؛ 2) بررسی مواجهه فرهنگ شرقی و سنتی با فرهنگ مدرن غربی و تحلیل و آسیب شناسی آن؛ 3) نگاهی به تغییرات جهان و وضع کنونی آن به ویژه التفات به مسئله معنویت. این کتاب، همچنین در برگیرنده پیشگفتار و مقدمه ای است در توضیح آراء و اندیشه های «داریوش شایگان» و کتاب شناسی آثار او و دیگران درباره او به زبان های مختلف.
خاطرات شفاهی دکتر سید محمد مهدی جعفری (مجموعه دو جلدی)
مصاحبه و تدوین: سید قاسم یاحسینی
1375ص، قم: انتشارات صحیفه خرد، 1389، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از خاطرات سیاسی و اجتماعی و یادداشت های روزانه «سید محمد مهدی جعفری»، از مبارزان و فعالان سیاسی و از اعضای «نهضت آزادی ایران» در دهه 1340 است. او در آن سال ها با «آیت الله سید محمود طالقانی»، «مهدی بازرگان» و «یدالله سحابی»، هم سلول و هم بند بود و بعدها، یکی از همکاران فرهنگی «سازمان مجاهدین خلق ایران»، از دستیاران «آیت الله مرتضی مطهری» و از همفکران نزدیک «دکتر علی شریعتی» شد. یادداشت های روزانه «سید محمد مهدی جعفری» را باید یکی از منابع دست اول و بسیار مهم تاریخ انقلاب اسلامی ایران و جریان های فکری و فرهنگی درونی آن به شمار آورد. در خلال این یادداشت ها، خواننده برای نخستین بار با اخبار درونی زندان شماره چهار قصر در سال های 1343 تا 1345 آشنا می شود و اطلاعات جالبی درباره زندانیان سیاسی آن دوره، فعالیت واتهام آنان و مدت محکومیت شان به دست می آورد.
قانون اساسی مشروطه ایران و اصول دموکراسی
نویسنده: مصطفی رحیمی
264ص، تهران: انتشارات نیلوفر، 1389، چاپ چهارم
در این کتاب، رابطه و نسبت قانون اساسی مشروطه ایران، با اصول و مبانی دموکراسی مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور، نویسنده نخست به شکلی مختصر، به مفهوم دموکراسی و سیر دموکراسی می پردازد. پس از آن، اندیشه دموکراسی در ایران و چگونگی تدوین قانون اساسی مشروطه ایران را بررسی می کند. در بخش بعدی، که قسمت عمده کتاب را تشکیل می دهد، مبانی قانون اساسی مشروطه ایران، انطباق آن با اصول دموکراسی و ویژگی هایش بررسی می شود. عناوین بعضی از مباحث اصلی کتاب عبارت انداز: «دموکراسی چیست؟»، «اندیشه دموکراسی در ایران»، «پایه حکومت در قانون اساسی ایران»، «زمامداران چگونه باید انتخاب شوند؟»، «انتخاب زمامداران در قانون اساسی ایران»، «ترتیب حکومت در قانون اساسی ایران»، «تفکیک قوا در قانون اساسی ایران»، «چگونه قدرت زمامداران باید محدود شود؟» و«مرز قدرت دولت در قانون اساسی ایران». نویسنده در مجموع، تصویری همه جانبه از مسائلی که قانون اساسی مشروطه در جامعه آن روزگار ایران مطرح کرد، به دست می دهد.
تفریق جمعی: تحلیل آثار سیزده شاعر نوپرداز از نیما تا امروز
نویسنده: داریوش معمار
360ص، تهران: انتشارات نگاه، 1389، چاپ اول
در این کتاب، برخی از آثار برجسته سیزده شاعر نوپرداز ایران یعنی «نیما یوشیج»، «احمد شاملو»، «مهدی اخوان ثالث»، «نصرت رحمانی»، «منوچهر آتشی»، «فروغ فرخزاد»، «سهراب سپهری»، «سیاوش کسرائی»، «یدالله رویایی»، «رضا براهنی»، «احمد رضا احمدی»، «شمس لنگرودی» و «سید علی صالحی»، بررسی و تحلیل شده است. در این بررسی، نویسنده به نکات مهم و قابل اشاره درباره زندگی و نظرات این شاعران و آثار آنان پرداخته است. هدف او آشنا کردن تمام علاقمندان، با نمونه های برجسته و ارزشمند شعر امروز ایران و شاعران بزرگ نوپرداز، در قالبی کتابی جامع، اما مختصر و مفید بوده است.
با نوشته کشتن
نویسنده: محمدعلی سجادی
176ص. تهران: انتشارات ققنوس،1389، چاپ اول
این رمان داستانی جنایی است که از زبان راوی اول شخص بازگو می شود. داستان، با سرعت روایی متناسب و در فضا و حال و هوایی معما گونه پیش می رود. نثر رمان، روان و پخته است. داستان در زمان حال روایت می شودو در برش هایی، به زمان گذشته نیز رجوع می کند. رمان، فضایی بومی و ایرانی دارد و رویدادهای آن در جامعه کنونی ایران اتفاق می افتند.
گلستانه: ماهنامه ادبی، هنری
سال نهم، شماره 106، مرداد1389
بخش بزرگی از آخرین شماره ماهنامه«گلستانه»، به معرفی «چارلز دی آمبروسیو»، از نویسندگان امروز آمریکا و ترجمه آثاری از او اختصاص دارد.«دی آمبروسیو»، بعد از دوران شکوفایی ادبیات دهه 1960 و 1970 آمریکا، از دل کارگاه های نویسندگی خلاق دانشگاهی، راه خود را باز کرد و در دهه 1980 به اوج خلاقیت خود رسید. در بخشی دیگری از این شماره، مقاله ای با عنوان «سنتز هنر معاصر در چهار راه تمدن ها» به قلم «جوزپه سلواجی» و با ترجمه «شروین شهامی پور» به چاپ رسیده است. این مقاله، نگاهی است به آثار «بهمن محصص»، نقاش و مجسمه ساز فقید ایرانی. بعضی از نوشته ها و مقالات دیگر آخرین شماره «گلستانه» عبارت اند از:
×هانی بال الخاص، هشتاد ساله جوان/فریبا حاج دایی
×تهران مستند: منتخبی از آثار عکاسی مستند چهار دهه اخیر به انتخاب آرش حنایی
×عکس مستند در گالری هنری/استفن بول/ترجمه: شروین شهامی پور
× من رویایی دارم: تاملی کوتاه در زندگی و اندیشه و مرگ مارتین لوترکیتگ/اسماعیل یوردشاهیان
×درنگی بر تاریخ ادبیات ایتالیا و بازتاب های فرهنگی آن در زبان فارسی/آرش نقیبیان
×کاش گرفتار دنیای همینگوی نبودیم/فریبا حاج دایی