مجتبی معظمی
در حالی که در هفته های اخیر از یک سو دور جدید بازنشستگی اجباری اساتید معروف دانشگاه تهران از سر گرفته شده و از سوی دیگر تغییرات در بدنه مدیریتی دانشگاه های کشور نیز آغاز شده است، محمد مهدی زاهدی وزیر علوم در گفت و گو با سایت خبری برنا، خاطر نشان کرد که “برای به صحنه آوردن نیروهای جدید و استفاده از توان آنها در دانشگاهها، تغییرات در برخی از سطوح مدیریتی ضروری است. “
این “ضرورت” در شرایطی مطرح شده که قائم مقام وزیر علوم نیز همزمان تصریح کرده است: “در سال پایانی دولت نهم شاهد حداقل تغییرات در مدیریت دانشگاه ها خواهیم بود.”
از همدان تا تبریز
روند برکناری روسای دانشگاه های کشور در دور جدید خود از دانشگاه بوعلی همدان آغاز شد. دانشگاهی که دانشجویان انجمنی آن در سالهای گذشته معمولا در زمره خبر سازترین دانشجویان دانشگاه های کشور بودند. دکتر خزائی در دانشگاه همدان در شرایطی جای خود را به دکتر زلفی گل رئیس دانشگاه پیام نور استان همدان داد که این گمانه در اذهان آگاهان تقویت شده است که دولت نهم در سال آخر عمر خود،از هم اکنون آرایش انتخاباتی در حوزه های مختلف راتدارک می بیند.
چندی پس از این برکناری، در اقدامی دیگر از سوی وزارت علوم در حالی که گردهمایی معاونان پژوهشی دانشگاهها و پژوهشگاههای سراسر کشور در دانشگاه تبریز در حال برگزاری بود، رئیس این دانشگاه به صورت ناگهانی از سمت خود برکنار شد.
به گزارش الف و به نقل از خبرگزاری مهر دکتر سرورالدین، رئیس دانشگاه تبریز در گفت وگو با این خبرگزاری اعلام کرد: “از مدت ها پیش بحث تغییر مدیریت دانشگاه تبریز مطرح بود، اما در حد شایعه باقی ماند، اما شب ۱۷ مرداد با تماس با دفتر وزیر علوم متوجه تغییر در ریاست دانشگاه تبریز شدم.“
دکتر سید محمد حسینی قائم مقام وزیر علوم نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تائید خبر برکناری روسای دانشگاه های کشور گفت: “علاوه بر تغییراتی که در روسای دانشگاههای همدان و تبریز ایجاد شد، رئیس یک یا دو دانشگاه دیگر نیز قطعا تغییر می کند اما تغییر روسای دیگر دانشگاهها بستگی به بررسی بیشتر دارد و در شرایطی که احساس شود تغییر رئیس یک دانشگاه به پیشبرد اهداف دانشگاه کمک می کند، باید انجام شود.”
وی تاکید کرد: “معمولا بنا بر تغییر در روسای دانشگاهها نیست مگر اینکه ضرورتی ایجاب کند. اکنون با توجه به اینکه سال پایانی دولت نهم است باید حداقل تغییرات صورت گیرد اما به هر حال تغییرات انجام خواهد شد و وقت این کار نیز در تابستان است تا مدیر جدید زودتر مستقر شود و کمبودهایی که وجود دارد را تا اول مهر برطرف کند و اگر تصمیمی برای تغییرات مدیریتی در دانشگاه دارد آن را اعمال کند.”
قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص تغییرات روسای آموزش عالی در سایر استانها هم به مهر گفت: “تغییر در استانهای دیگر بستگی به نظر وزیر علوم و ارزیابی هایی دارد که انجام می شود.“
سال گذشته نیز در اقدامی عجیب روسای دانشگاه های تهران و شهید بهشتی تهران، از سمت خود برکنار شدند.
تغییرات در وزارت بهداشت
دانشگاه های زیر مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز این روزها از موج تغییرات در امان نیستند. به گزارش خبرنگار مهر، دکتر صمد نوری زاد رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی کاشان به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه منصوب شد. پیش از این دکتر بابک ایزدی ریاست سابق دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه را بر عهده داشت.
همچنین وزیر بهداشت در تغییر دیگری دکتر حسام الدین نبوی زاده را به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد منصوب کرد. وی پیش از این در مسئولیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد انجام وظیفه می کرد.
تغییر سوم مربوط به دانشگاه علوم پزشکی کاشان بوده و دکتر محمدرضا نیکبخت به عنوان سرپرست این دانشگاه منصوب شد. وی پیش از این مسئولیت ریاست دانشگاه علوم پزشکی کهکیلویه و بویر احمد را بر عهده داشت.
این تغییرات در حالی دنبال می شود که در روزهای گذشته تغییرات زیادی نیز در دانشگاه تهران صورت گرفته است و بر این اساس رئیس پردیس علوم پایه و رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی این دانشگاه نیز برکنار شده اند. پیش از این دکتر پزشک رئیس پردیس علوم پایه دانشگاه تهران بود. اخیراً دکتر علی مقاری معاون سابق طرح و برنامه دانشگاه تهران طی حکمی از سوی رئیس این دانشگاه به عنوان رئیس جدید این پردیس منصوب شده است.
دکتر عباسعلی زالی نیز که طی سه سال اخیر عهده دار مسئولیت پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بود بازنشسته شده و به زودی دکتر محمد حسین امید، معاون سابق اداری و مالی دانشگاه تهران به ریاست پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران منصوب می شود.
همزمان منابع خبری از برکناری قریب الوقوع دکتر محمود نیلی، رئیس پردیس های دانشکده فنی دانشگاه تهران خبر می دهند.
برکناری روسای منتقد
روند برکناری روسای دانشگاه ها به اعتقاد کارشناسان به حدی پر شتاب و ناگهانی است که اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس را نیز به تکاپو واداشته تا ضمن احضار وزیر علوم دلایل چنین اقداماتی را از وی جویا شوند.
علی عباسپور تهرانی فرد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جلسه روز گذشته کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با وزیر علوم گفت: “مشخص نیست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر اساس چه منطقی دست به تغییر رؤسای دانشگاههایی همچون دانشگاه تبریز زده است.”
وی افزود: “در صورت تصمیم به تغییر رؤسای دانشگاهها باید دانشگاههایی در اولویت قرار گیرند که عملکرد پایینی دارند این در حالی است که وزارت علوم دست به تغییر رؤسای دانشگاههایی می زند که فعال هستند و بازده بالایی دارند.“
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: “دانشگاه شهید بهشتی در سال گذشته و دانشگاه تبریز در سال جدید از دانشگاههایی بودند که عملکرد بالایی داشتند و وزارت علوم دست به تغییر ریاست آنها زد. “
وی تأکید کرد: “وزارت علوم نباید رؤسای دانشگاههایی راکه نسبت به برخی فعالیتهای این وزارتخانه منتقد هستند و ما نیز این انتقادها را تأیید می کنیم تغییر دهد. “
عباسپور با بیان اینکه رؤسای برخی دانشگاهها به دلیل برخی کج سلیقگی ها کنار گذاشته می شوند، گفت: ”اکنون در پایان دولت نهم که منجر به پایان مسئولیت وزیرعلوم نیز می شود، به سر می بریم و مصلحت نیست در این زمان نسبت به تغییر رؤسای دانشگاهها اقدام شود مگر با دلایل مبین.“