دعای خامنه‌ای هم کارساز نشد

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» سکوت درباره خبرگان به احترام مهدوی‌کنی

در حالیکه پیش از این رسانه‌ها خبر از وخامت وضعیت جسمی محمدرضا مهدوی‌کنی داده بودند، تعدادی دیگر از رسانه‌های اصول‌گرا نوشته اند که وضعیت او بهبود یافته؛ مساله‌ای که البته با تکذیب رییس تیم پزشکی مواجه شده.

این همه در حالی است که گروه‌های مختلف سیاسی هم‌چنان مشغول رایزنی و اظهارنظر درباره آینده مجلس خبرگان هستند؛ مجلسی که رییس آن هم‌چنان در کما است.

فضل‌الله صفی، رییس تیم پزشکی مهدوی‌کنی در گفت‌وگویی با نسیم، گفت: “سی‌تی‌اسکن مغزی ایشان نشان می‌دهد در زمانی که خون به مغز ایشان نرسیده آسیب جدی وارد شده و ایشان همچنان در کمای عمیق هستند”.

به گفته‌ صفی: “خانواده و همراهان آیت‎الله مهدوی‌کنی خواسته‌اند که پروفسور سمیعی به تهران بیایند اما ایشان هم اگر به ایران بیایند کار خاصی از دست پزشکان ساخته نیست و باید منتظر ماند تا ببینیم شرایط ایشان چه خواهد شد”.

سخنان صفی در حالی بیان شده که پیش از این باقی، یکی از اعضای تیم پزشکی، درباره وضعیت مهدوی‌کنی گفته بود: “وضعیت ایشان رو به بهبود است…قلب ایشان به حالت عادی برگشته است و وضعیت مغز ایشان از ۴۰ درصد به ۶۰ درصد رسیده است”.

رجانیوز، وب‌سایت نزدیک به جبهه پایداری هم با انتشار این خبر، دلیل بهبود وضعیت مهدوی‌کنی را چنین شرح داده بود: “بنابر گفته دکتر باقی، مقام معظم رهبری بر بالین آیت‌الله مهدوی‌ کنی سوره حمد قرائت کردند و به همه نیز توصیه قرائت این سوره را جهت شفای ایشان داشتند”.

 با این حال و با وجود این ادعا، به نظر می‌رسد تغییری در وضعیت مهدوی‌کنی ایجاد نشده است.

رییس مجلس خبرگان پس از اتمام مراسم سال‌روز درگذشت آیت‌الله خمینی، دچار سکته قلبی شد و سپس به کما فرو رفت. در ساعات اولیه این اتفاق، اخبار ضد و نقیضی درباره سلامت مهدوی‌کنی منتشر شد؛ اخباری که دامنه‌ آن از بازیافتن سلامتی تا مرگ وی بود.

ابهام در وضعیت مهدوی‌کنی، هم‌زمان شده است با تحرک گروه‌های مختلف درباره وضعیت مجلس خبرگان. وب‌سایت ندای انقلاب، از رسانه‌های نزدیک به نیروهای امنیتی، درباره رایزنی‌ها پیرامون وضعیت این مجلس نوشته: “تحرکات یک آقازاده فتنه گر برای تقلیل جایگاه این مجلس [خبرگان] به منازعات سطح پایین سیاسی و بسترسازی برای ریاست یکی از چهره های سیاسی بر این مسند غیر سیاسی آغاز شده است”. این وب سایت در خبر خود، عکسی محو از مهدی هاشمی را در کنار محسن هاشمی، برادر وی منتشر کرده است.

پیش از مهدوی‌کنی، هاشمی‌رفسنجانی رییس مجلس خبرگان بود. وی اما با فشارهای اصول‌گرایان و حضور مهدوی‌کنی به عنوان کاندیدای ریاست مجلس خبرگان،‌ جایگاه خود را از دست داد.

هم‌زمان رسول منتجب‌نیا، از اعضای حزب اعتمادملی،‌ درباره وضعیت مجلس خبرگان گفته است: “امیدوارم خداوند ایشان [مهدوی‌کنی] را شفا دهد و ایشان به زندگی برگردند ولی اگر خدای ناخواسته برای ایشان اتفاقی بیفتد یا اینکه ایشان دیگر نتوانند در مجلس خبرگان حضور یابند، به نظر من بهترین گزینه، ریاست قبلی مجلس خبرگان، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی است و ما در میان خبرگان شخصی نداریم که به حد ایشان بتواند مجلس را به خوبی اداره کند”.

اصول‌گرایان اما نسبت به این نظر موضع گرفته و آن را “پروژه تقلیل جایگاه ریاست مجلس خبرگان به منازعات سیاسی” توصیف کرده‌اند.

اصول‌گرایان در ماه‌های گذشته نسبت به وضعیت مجلس خبرگان چندین بار هشدار داده‌ ونسبت به برنامه گروه‌های سیاسی برای کسب اکثریت در این مجلس ابراز نگرانی‌ کرده‌اند.

کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران، در سخنانی تلاش برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان را از “نقشه های دشمنان برای نفوذ بیشتر در انقلاب” توصیف کرده و گفته بود: “برای مجلس خبرگان آینده نقشه‌های خطرناک زیادی دارند؛ از این [رو] باید هوشیار باشیم”.

ماه گذشته احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نیز سخنان مشابهی را به زبان آورده بود. وی در جمع اعضای ناظران شورای نگهبان در مشهد، گفته بود که انتخابات مجلس خبرگان “بسیار مهم” است، زیرا “عده‌ای از هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی برای تصرف” آن هستند، به همین دلیل اعضای شورای نگهبان “نیازمند یک بیداری و بصیرت” هستند تا مسئولیت این شورا را “به خوبی” اجرا کنند.

دبیر شورای نگهبان اضافه کرده بود: “تنها نهادی که در باره رهبری می‌تواند تصمیم بگیرد خبرگان است و در طول تاریخ اگر رهبر شرایط خود را از دست بدهد این مجلس خبرگان است که می‌تواند رهبر را عزل و قدرت وی را محدود کند. بنابراین در حال حاضر که عده‌ای می‌خواهند با نفوذ به مجلس خبرگان این سنگر را فتح کنند وظیفه شورای نگهبان سنگین تر می‌شود”.

جنتی در دی ماه سال گذشته نیز با اشاره به تلاش جریان های سیاسی تندرو برای فتح مجلس خبرگان گفته بود: “بعضی‌ها برای مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی دارند طراحی می‌کنند و نقشه می‌کشند، باید مراقب بود که به اهداف شوم خود نرسند”.

 جواد کریمی‌قدوسی، نماینده عضو جبهه پایداری هم با اشاره به لیست ۵۰ نفره‌ای که توسط هاشمی‌رفسنجانی برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان تهیه شده،‌ گفته بود: “این جریان با همدستی آقای خاتمی به دنبال فتح مجلس شورای اسلامی آینده و خبرگان رهبری است و لیست ۵۰ نفره‌ای را برای در اختیار گرفتن خبرگان رهبری تهیه کرده که با دانش و بصیرت مردم و توانایی نظام این اتفاق نمی‌افتد”.

طی ماه‌های گذشته اخبار و تحلیل‌های مختلفی از تصمیم اصلاح طلبان و نیروهای حامی حسن روحانی برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان منتشر شده؛اخباری که فصل مشترک همه آن‌ها، تصمیم این نیروها برای حضور پررنگ در انتخابات است.

خبر آن‌لاین -، متعلق به حسین انتظامی، معاون وزارت ارشاد دولت حسن روحانی و نزدیک به علی لاریجانی،- اسفندماه گذشته، در گزارشی، انتخابات مجلس خبرگان را “میدان جدید زورآزمایی اصولگرایان و اصلاح‌طلبان” توصیف کرده و با اشاره به اینکه “اصلاح‌طلبان که این روزها استراتژی «فتح سنگر به سنگر» را دستور کار خود قرار داده‌اند، برنامه‌ریزی جدی برای تصاحب صندلی‌های سبز بهارستان و مجلس خبرگان را از مدت‌ها پیش آغاز کرده‌اند”، نوشته بود: “آماده‌سازی چهره‌های سفید و کم حاشیه از یک سو و فضاسازی برای بازگرداندن صندلی ریاست مجلس خبرگان به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را شاید بتوان مشخص‌ترین استراتژی اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس خبرگان دانست”.

 به نوشته خبر آن‌لاین هاشمی‌رفسنجانی قصد دارد حسن روحانی و سیدحسن خمینی را برای ورود به انتخابات مجلس خبرگان راضی کند؛ تلاشی که گفته می‌شود اصلاح‌طلبان نیز برای راضی کردن سیدحسن خمینی برای حضور در انتخابات، آغاز کرده‌اند.

 انتشار چنین گزارش‌هایی اما با واکنش اصول‌گرایان مواجه شد. رجانیوز، وب‌سایت نزدیک به جبهه پایداری، این حرکت اصلاح‌طلبان را چنین توصیف کرد: “رویکرد خطرناک برخی جریانات سیاسی برای تقلیل انتخابات مهم خبرگان در دعواهای نازل سیاسی و گروهی، موضوع مهمی است که به نظر می‌رسد برخورد و واکنش جدی فعالین سیاسی در جناح‌های مختلف سیاسی را لازم داشته باشد”.

این وب‌سایت اصول‌گرا به نقل قولی از آیت‌الله خامنه‌ای نیز اشاره کرده بود. رهبر جمهوری‌اسلامی پیش از این پیرامون انتخابات مجلس خبرگان گفته بود: “مجلس خبرگان، میدان قدرت نیست بلکه میدان معنویت، کار برای خدا و حفظ اصول اساسی انقلاب است و همه اعضای مجلس خبرگان از جمله هیأت رئیسه محترم باید با توجه به این نکات مهم، مراقب گفتار و عملکرد خود باشند و تبلیغات خصمانه دشمنان را هوشیارانه خنثی کنند… مجلس خبرگان مجلسی پاکیزه و عرصه اتحاد کلمه است و به علت وظایف بسیار سنگین خود در موضوع رهبری، اصولاً نمی تواند عرصه دعوا و جنگ قدرت باشد اما برخی رسانه های داخلی در یکی دو ماه اخیر، با تبلیغات دروغ دشمنان همراهی کردند که به آنها اخطار می کنم به حریم مجلس خبرگان نزدیک نشوند و این گونه بازی ها را در مسائل و مباحث دیگر دنبال کنند”.

مجلس خبرگان رهبری ۸۶ عضو دارد و انتخابات آن هر هشت سال یک بار برگزار می‌شود. طبق اصل ۱۰۷ قانون اساسی این مجلس وظیفه تعیین رهبر جمهوری اسلامی را بر عهده دارد و طبق اصل ۱۱۱ می تواند در صورت عدم انجام وظایف قانونی رهبر یا پی بردن به فقدان شرایط رهبری در وی، او را از سمت خود برکنار کند.

نظارت بر نهادهای زیرمجموعه رهبر جمهوری‌اسلامی نیز از جمله وظایف این مجلس است؛ مساله‌ای که البته بخشی از آن پیش از این با مخالفت آیت‌الله خامنه‌ای روبه‌رو شده بود.