حسین محمدی
با دعوت آیت الله سیدجلال الدین طاهری از محمد خاتمی برای شرکت در انتخابات،بار دیگر نگاه مجموعه اصلاح طلبان به سوی مهم ترین کاندیدایی متمرکز شد که قرار است جمع اصلاح طلبان را گرد هم بیاورد.
آیت الله طاهری، ضمن سخنانی با تاکید بر اینکه در صورت حضورخاتمی در انتخابات ریاست جمهوری دهم، “رای ما گزینه ای به غیر ازسیدمحمد خاتمی نخواهد بود” همچینن از دیداری خصوصی با وی خبر داد که رئیس جمهور پیشین طی آن از عدم اطمینان در مورد همراهی مردم سخن گفته است.
امام جمعه پیشین اصفهان که در سال 81 و در اعتراض به کارشکنی ها بر سر راه دولت اصلاحات و مجلس ششم از سمت خود استعفا کرد، از مدت هاپیش راه سکوت اعتراض آمیز و انزوا را برگزیده است. استعفای طاهری در آن دوران سر و صداهای زیادی برپا کرد، به نحوی که شورای عالی امنیت ملی در دستورالعملی از روزنامه ها، خواست در این باره سکوت اختیار کنند. ستون های سفید روزنامه نوروز که نشان از حذف مطالب مربوط به استعفای آیت الله طاهری بود، هنوز در یادبسیاری از خوانندگان روزنامه هاباقی مانده است.
بعد از آن واقعه آیت الله طاهری تقریبا راه سکوت و انزوا را در پیش گرفت، تا دور دوم انتخابات ریاست جمهوری نهم که وی به حمایت از هاشمی رفسنجانی پرداخت.
ین روحانی اصلاح طلب اینک اما در دیدار با اعضای شاخه جوانان حزب مشارکت، صراحتا به انتقاد از اوضاع کشور پرداخته و گفته است: “از آقای خاتمی می خواهیم وارد صحنه انتخابات شود و در صورت حضور ایشان رای ما گزینه ای به غیر ازسیدمحمد خاتمی نخواهد بود.”
وی همچنین خبر از دیداری خصوص با خاتمی داده و این گفته رییس جمهور سابق که: “اگر مردم بخواهند وارد عرصه انتخابات می شوم ولی هنوز احساس نکرده ام مردم می خواهند.“
برخی ازتحلیل گران سیاسی بر این اعتقادند که این سخنان طاهری هشدار صریحی به گروه هایی چون اعتماد ملی و شخص مهدی کروبی است که اخیرا اعلام داشته اند حتی در صورت حضور خاتمی نیز اقدام به معرفی کاندیدای حزبی خواهند کرد.
چه کسی خودکشی سیاسی خواهد کرد
در همین حال سیدمحمدرضا خاتمی، دبیرکل سابق حزب مشارکت که پیش از این به صراحت ازعدم تمایل برادرش به کاندیداتوری گفته و خود نیز از این امر اظهار رضایت کرده بود، در سخنانی گفته است: “خاتمی از اقبال فراگیری در جناح اصلاح طلب برخوردار است و تنها فردی است که میتواند اصلاحطلبان را به اجماع برساند. “
وی با بیان اینکه در صورت حضور خاتمی، هیچ اصلاحطلبی در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا نخواهد شد، افزوده: “اگر اصلاحطلب دیگری به همراه خاتمی کاندیدا شود، دست به خودکشی سیاسی زده است. در صورت حضور خاتمی، جهت گیری اصلاح طلبان روشن است و هر کس که تدبیر سیاسی، تعقل و روشنفکری داشته باشد، میداند که نباید این اجماع را بشکند. “
وی همچنین به صراحت با موضع گیری درباره حزب اعتمادملی و معرفی کاندیدا از سوی آن ها و برخی از احزاب همفکرشان گفته است: “حزب اعتماد ملی یکی از جریانهای اصلاحطلب است و افرادی که در این حزب حضور دارند در جریان اصلاحات نقش داشته و دلسوز بودهاند. کل جریان اصلاحات میتواند به یک اجماع خوبی برسد هر چند افرادی در حزب اعتماد ملی و یا سایر احزاب اصلاح طلب وجود دارند که خواهان حضوردر انتخابات ریاست جمهوری هستند، اما آنها همچنان در اقلیت به سر میبرند.“
سخنان رضا خاتمی نشان می دهد که وقایعی در حال اتفاق افتادن است، مساله ای که خود وی نیز به آن اشاره می کند: “مهمترین مساله، تصمیم خاتمی برای حضور در انتخابات است و جز خود وی، کسی از تصمیم ایشان اطلاع ندارد. خاتمی در حال حاضر هیچ سخنگویی ندارد و به لحاظ شرایط جسمانی در وضعیتی قرار دارد که میتواند شخصاً تصمیم خود را اعلام کند.”
مردم به خاتمی رای می دهند
عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت خاتمی و عضو شورای مرکزی حزب مشارکت نیز در مراسم افتتاحیه اردوی سراسری شاخه جوانان حزب مشارکت از یک نظر سنجی خبر داده است مبنی بر اینکه: “نظرسنجی هایی که توسط دستگاههای رسمی کشور انجام شد، نشان میدهد کمتر از 50 درصد مردم تصمیم به حضور در انتخابات آینده گرفتهاند. از بین افرادی که در انتخابات شرکت میکنند حدود 55 درصد گفتهاند به خاتمی رای میدهند و 24 درصد نیز به احمدینژاد و 18 درصد به کاندیداهای دیگر رای میدهند.”
رمضان زاده با اشاره به تردیدهای خاتمی درباره حضور درانتخابات، خواستار آن شده تا گروه های اصلاح طلب این تردیدها را از میان بردارند، زیرا: “اگر در انتخابات شرکت کنیم به ناچار از خاتمی حمایت میکنیم و برای آمدن او باید تلاش کرد.” وی در توضیحی کوتاه درباره تردیدهای خاتمی نیز چنین اظهار نظر کرده: ”باید ثابت کنیم که مردم خواهان آمدن خاتمی به صحنه هستند و برای این منظور تلاش جمعی باید صورت گیرد.“