هراتونیان شهروند ارمنی ایرانی، که شغلی اداری دریک سازمان خیریه آمریکایی(IREX) در حوزه بهبود وضعیت سلامت کودکان در ایران داشت، پنجم تیر 1387 دستگیر شد. او به همراه برادران علایی، پزشکان فعال در زمینه مبارزه با ایدز، و محمد احسانی، فیلمساز آذری، چهار نفری را تشکیل می دهند که وزارت اطلاعات و دستگاه قضایی، آنها را به عضویت در یک شبکه “براندازی نرم” متهم کرده اند. او چهار بار به ایران سفر کرده بود. در ماه ژانویه هاراتونیان به همین اتهام به سه سال زندان محکوم شد. با توجه به اینکه دو هفته قبل دادگاه تجدید نظر حکم اولیه را تایید کرد، وکیل وی پرونده را به آخرین دادگاه تجدید نظر خواهد فرستاد که قرار است طی روزهای آینده برگزارشود.
کلارا مرادخان درخصوص وضعیت سلامتی سیلوا در زندان گفت: “وضع سلامت وی به شدت وخیم است. او وزن زیادی را از دست داده و طی این چند ماه تقریبا نیمی از موهایش سفید شده و کاملا افسرده است. او دچار بیماری کلیوی ونیازمند رسیدگی پزشکی است. موضوعی که توسط وکیلش با مقامات در میان گذاشته شده اما تا کنون پاسخی به این درخواست داده نشده است. ”
تنها کسی که می تواند با وی دیدار کند مادر بیمار وی است که می تواند هر هفته به ملاقات او برود. مرادخان، نظر خانم هاراتونیان در مورد پرونده خود را چنین نقل می کند: “به نظر او همه ماجرا غیرمنصفانه است و می گوید که کسی حرف من را باور نمی کند. آنها مدرکی در مورد اینکه کار اشتباهی صورت گرفته باشد ندارند و به نظر می رسد تنها مشکل، کار کردن برای یک سازمان غیردولتی آمریکایی است. همه اعضای خانواده ودوستانش می دانند که او آدم سیاسی نیست و هیچ گناهی جز عشق به ایران ندارد واز اینکه چنین قربانی سیاست بازی های شده است بسیار ناراحت است. می گوید سزای کسی که ایران را اینچنین دوست دارد زندان نیست. ”
وی افزود: “عنوان وی در این سازمان دستیارامور اداری بوده است که به صورت مشخص به توضیح برنامه ها و ترجمه مدارک می پرداخته است. شغل او درخصوص همکاری های انسان دوستانه بوده است. پیش از این وی در یک شرکت بیمه کار می کرد و قبل از آن هم در یک شرکت در ارمنستان به کار روابط عمومی اشتغال داشت. او به ارمنستان رفته بود تا کار پیدا کند و بتواند خانواده اش را حمایت کند. به همین جهت برای این شغل اقدام کرد و توانست آن را بگیرد.”
سیلوا هاراتونیان که مجرد است هم اکنون در شرایطی در زندان به سر می برد که رکسانا صابری روزنامه نگار ایرانی آمریکایی نیز به دلایلی مشابه به هشت سال زندان محکوم شده است.
مرادخان گفت: ”خانواده چندین نامه به آقای شاهرودی و دیگر مقامات قضایی نوشته اند، اما تا کنون هیچ کمکی نکرده است.”
خانواده هراتونیان از عبدالفتاح سلطانی یکی از وکلای کانون مدافعان حقوق بشر درخواست کرده اند این پرونده را بپذیرد. به گفته خانم مرادخان، دلیل بازگشت سیلوا به ایران عشق او به کشورش بود: “او همواره در میان دوستان خود از فرهنگ ایرانی خودصحبت و به آن افتخار می کرد وهمواره دوست داشت در کشورش کار کند. به همین جهت این فرصت را برای کار پذیرفت. اما نمی دانست در فضایی که در روابط بین دو کشور وجود دارد چنین کار ساده ای می تواند چنین تبعات سنگینی برایش به وجود بیاورد.”