برگزاری دور اول مناظره تلویزیونی کاندیداهای انتخابات آنچنان با واکنش منفی مردم، رسانه و البته ستادهای تبلیغاتی خود کاندیداها مواجه شد که سرانجام صدا و سیما را وادار به عقب نشینی کرد. در ساعت پایانی یکشنبه اعلام شد که شیوه برگزاری مناظره تغییر کرده و جزئیات این تغییرات روز دوشنبه اعلام خواهد شد.
در همین حال، بحث، ساختن جوک، تمسخر، ارسال پیامک طنز و… با موضوع این مناظره کماکان در سطح جامعه و شبکه های اجتماعی جریان دارد تا حدی که می توان گفت نحوه برگزاری مناظره با توجه بیشتری نسبت به کاندیداها یا برنامه های آنان مواجه شده است.
واکنش ها به نحوه برگزاری مناظره ای که حتی کاندیداها نیز آن را “تحقیرآمیز” و دور از شان مردم دانسته اند موجب شد تا روز گذشته ناصر سراج نماینده دادستان کل کشور در کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری به ایسنا چنین بگوید: “جلسهای در مورد تغییر در روند برگزاری مناظرهها برگزار شد و تا فردا نتیجه اعلام میشود. این جلسه با حضور معاون سیاسی صدا و سیما از کلیه نمایندگان ستاد کاندیداها در صدا و سیما دعوت به عمل آمد و نقطه نظرات همه نمایندگان کاندیداها اخذ شد، ولی هنوز به نتیجه نهایی در زمینه تغییر روند برگزاری مناظرهها نرسیدهایم”.
پیش از این ستاد محمدرضا عارف نیز از حذف بخش های دوم و سوم یعنی بخش تست هوش و تفسیر عکس خبر داده بود. محمدرضا عارف در جریان برگزاری این برنامه نیز اعتراض خود را در بخش دوم اعلام کرد اما در بخش نهایی به جمع پاسخ دهندگان به تفسیر عکس پرداخت. او دیروز از عذرخواهی ضرغامی در تماس تلفنی با خودش خبر داد؛ خبری که بلافاصله تکذیب شد.
عارف به “خبرآنلاین” گفت: “روز گذشته ضرغامی با من تماس گرفت و ضمن عذرخواهی گفت که قرار شده است تا بخشهای دوم و سوم از مناظرهها حذف شود”.
اما ادعای عارف روز گذشته از سوی عزت الله ضرغامی تکذیب شده است. سایت باشگاه خبرنگاران به نقل از سید تقی سهرابی مدیر کل روابط عمومی سازمان صداوسیما نوشته است: “اظهار نظر منسوب به محمدرضا عارف مبنی بر عذرخواهی ضرغامی از وی کذب است. رییس سازمان صداوسیما با همه نامزدها رابطهی خوبی دارد. ضرغامی روزانه با نامزدها در تماس است و مساله عذرخواهی کذب است”.
در همین حال، سایت کلمه در گزارشی درباره ادامه واکنش ها به مناظره برگزار شده نوشته است: “مواجهه جامعه با مناظره انتخاباتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، بیش از خود مناظره و مسائل مطرح شده در آن توجه برانگیزاست. مواجهه ای از جنس شوخی، جوک و البته نگرانی.هنوز دقایقی از شروع مناظره نگذشته شوخی و جوک های مخاطبان در مورد نامزدها، سخنانشان و بیش از همه نحوه برگزاری مناظره از سوی صداوسیما، شبکه های مجازی، پیامک ها و گفت و گوهای روزمره را فرا گرفت. شوخی و جوک هایی که درباره راندهای احتمالی بعد، بنا بر خلاقیت صدا و سیما و برگزارکنندگان مناظره ساخته میشد و در فضای مجازی به سرعت انعکاس می یافت تا دیگر شوخی هایی که هنوز ذهن رند و شوخ و خلاق ایرانی در حال ساختن آن است. این شوخی ها در خود چند پیام دارند. اولین نکته اینکه تا این رندی و شوخی و طنازی در مردم ایران وجود دارد، امکان دیکتاتوری تمام عیار در این کشور وجود ندارد. حکومتی همه تلاشش را برای جدی نمایی و تندخویی نسبت به منتقدان نشان می دهد، اما ناگهان با یک جوک همه هیمنه اژدهای هفت سر حکومت فرو می ریزد و دستمایه خنده مردم می شود. البته ظرفیت بی نظیر حکومتی که فقط زور دارد و با اتکای به آن حکومت می کند و نه تدبیر، برای فراهم کردن زمینه خنده و شوخی مردم جای خود را دارد”.
کلمه افزوده است: “این روحیه شوخ و شاداب جامعه که مقابل دیکتاتوری تمام عیار می ایستد البته همه ماجرا نیست. این گونه طنزها معمولا از نگرانی و خشمی نهان خبر می دهد که در این قالب ها خودنمایی می کند. مردم حق دارند وقتی این مناظره ها را می بینند، اکثر شرکت کنندگان در آن را با سرمایه های بزرگی مانند میرحسین موسوی، سید محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی و حتی مدیران دیگری خارج از سطح رهبری جنبش، مانند بهزاد نبوی، محسن صفایی فراهانی، قربان بهزادیان نژاد ، علیرضا بهشتی شیرازی، محسن میردامادی، مصطفی تاج زاده و … مقایسه کنند، حسرت بخورند و نگران شوند. حسرت این که سرمایه های واقعی خود را در حصر و حبس دارد و باید به این کسانی که به راحتی مضحکه سیمای ضرغامی می شوند اکتفا کنند. نگران شوند که فردای ایران با این جماعتی که فعلا مقدرات کشور را به دست گرفته اند، چه سرنوشتی خواهد داشت”.