برخی اصولگرایان می گویند نظام “تمام پیشبینیها” برای مقابله با اقدامات آینده احمدی نژاد را انجام داده است. آنها در حالی از اقدامهای احتمالی رییس دولت در صورت ردصلاحیت کاندیدای مورد نظرش خبر دادهاند که محمود احمدینژاد در مراسمی به اسفندیار رحیم مشایی، رییس دبیرخانه جنبش غیرمتعهدها، نشان درجه یک فرهنگ و هنر داد و وی را مردی “بهاری، بهاری، بهاری” توصیف کرد.
این نشان پس از آن به مشایی اهدا شد که هیات دولت هفته گذشته اعطای نشان دولتی درجه یک فرهنگ و هنر به او را تصویب کرد.
رییس دولت دهم در این مراسم حاشیههای پیرامون مشایی را “هیاهوهای بیبنیان” توصیف کرد و گفت: “اگر بخواهیم آقای مشایی را در یک کلمه معرفی کنیم باید بگوییم مهندس مشایی مردیست بهاری، بهاری، بهاری”. احمدینژاد همچنین مشایی را فردی خواند که “صاحب اندیشه است. صاحب نظریه است. در زمینههای گوناگون بخصوص در مسایل بنیادین و اساسی جهان و انسان و رابطه انسان با خدا و همچنین مدیریت جهانی”.
اهدای این نشان اما با واکنش گروههایی از اصولگرایان مواجه شده است. روزنامه کیهان، که مدیرمسئول آن توسط رهبر جمهوری اسلامی تعیین میشود، در ستون “اخبار ویژه” خود، درباره سخنان محمود احمدینژاد در این مراسم و همچنین اهدای نشان به رحیممشایی نوشته است: “احمدی نژاد در متن طولانی حکم ریاست مشایی بر دبیرخانه جنبش عدم تعهد نیز از وی با القاب و عناوین ویژه ای یاد کرده بود که بعضا در شأن انسان کامل و امام معصوم(ع) است. این در حالی است که مسئولیت برخی انحرافات فرهنگی و اقتصادی و سیاسی حلول کرده در برخی اجزای دولت مستقیما متوجه آقای مشایی و برخی افراد نزدیک به وی است. ادعای پایان دوران اسلامگرایی با وجود بودن اسلام- همانند پایان دوره اسب سواری با وجود بودن اسب!- از جمله گزافه گویی های اسفندیار رحیم مشایی بود و معلوم نیست گوینده چنین تعابیری، چه نسبتی می تواند با «بهار جان ها» حضرت ولی عصر(عج) داشته باشد؟ اما از این طنز بی مایه و نابجا که بگذریم، طنز بعدی در نسبت قائل شدن میان «نظریه» و آقای مشایی است. انصافا این آقا نظریه اش کجا بود؟ قطعا درباره او سوء تفاهمی نزد آقای احمدی نژاد به وجود آمده و گرنه، باید عامل وقوع برخی قانون شکنی ها و انحرافات را توبیخ و مواخذه کرد یا حداکثر نشان بی فرهنگی به او داد”.
استفاده احمدینژاد از واژه “بهار” در حالی صورت گرفته که این مساله پیش از این مورد اعتراض گروههای اصولگرا قرار گرفته بود. آنان معتقدند “جریان انحرافی” قصد دارد در انتخابات آینده با شعار “زنده باد بهار” وارد عرصه انتخابات شود و استفاده احمدینژاد از این عبارت، نشاندهنده تلاش وی برای جا انداختن این واژه در جامعه است. کسانی همانند محمد کوثری، نماینده مجلس، این مساله را نشاندهنده تلاش احمدینژاد برای “مهندسی انتخابات” توصیف کرده بودند.
سخنان احمدینژاد پیرامون مشایی در حالی بیان شده که اصولگرایان معتقدند رحیممشایی کاندیدای احمدینژاد و اطرافیانش برای انتخابات آتی ریاستجمهوری است. آنها برای توصیف این گروه از ترکیب “جریان انحرافی” استفاده میکنند.
محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس، نیز خبر از حضور احتمالی مشایی در انتخابات آینده داده و گفته: “رییس جمهور در انتخابات ریاست جمهوری آینده از مشایی ناامید نشده و دنبال این است که نان را از تنور در بیاورد”.
در همین حال شبکه ایران، وابسته به موسسه دولتی ایران، در یک ماه اخیر اقدام به پوشش بیشتر اخبار مربوط به رحیممشایی کرده است. این سایت به نقل از بهمن شریفزاده، از روحانیون نزدیک به مشایی، نوشته است: “ کسانی که میخواهند به عرصه انتخابات بیایند، باید نگاه کلان داشته باشند اگر مقیاسهایشان جهانی نباشد نمی توانند برای ملت مثمر ثمر باشند. بعضی از افراد مقیاسشان شهری، روستایی است. بعضی برای تهران میتوانند فقط برنامه بریزند و شاید خرده ریزهایش به شهرهای دیگر برسد اصلا مقیاس نگاهشان خیلی محدود و کوچک است. برخی میگویند ما اگر بیاییم وضعیت کشور را به سی و سه سال پیش برمی گردانیم. این یعنی فاجعه، یعنی مرگ کشور. ما به دنبال مقیاسی برای همه مردم کشورهای جهان هستیم. چون مردم از همدیگر جدا نیستند. همین آقایان احمدینژاد و مشایی میگفتند اگر کسی بخواهد عدالت را در کشورش برقرار بکند باید طرح عدالتی که میدهد برای جهان باشد”.
قاسم روانبخش، دبیر سیاسی هفتهنامه پرتو سخن و عضو شورای مرکزی جبهه پایداری هم در این زمینه گفته است که “جریان انحرافی همه برنامه ریزیها را برای انتخابات آینده ریاست جمهوری انجام داده و بنا نیست از مشایی کوتاه بیاید”. این روحانی نزدیک به محمدتقی مصباحیزدی همچنین اضافه کرده که در صورت ردصلاحیت مشایی ممکن است احمدینژاد “دست به اقداماتی از قبیل استعفا یا برگزار نکردن انتخابات” بزند، اما نظام “تمام پیش بینی ها برای مقابله با چنین اقداماتی” را انجام داده است.
روانبخش برخی از این اقدامات را اینگونه برشمرده: “در صورت برکناری وزیر کشور، رهبری از جایگاه رهبری خود استفاده می کند و وزیر کشور را در مقام خود ابقا می کند و در صورت استعفای رئیس جمهوری، معاون اول به جای وی اداره کشور را تا بر روی کار آمدن رئیس جمهور جدید بر عهده می گیرد.”
امکان واکنش احمدینژاد در مقابل ردصلاحیت مشایی، پیش از این هم مورد اشاره برخی اصولگرایان قرار گرفته بود. این گمانهزنیها به خصوص پس از واکنش رییس جمهوری به ردصلاحیتها در انتخابات سازمان نظام پزشکی، شدت گرفت. شفافنیوز، نزدیک به مرتضی طلایی، در این زمینه نوشته بود: “برخی تحلیلگران سیاسی، اعتراض احمدی نژاد به رد صلاحیت های انتخابات نظام پزشکی را به عنوان کارت زرد رئیس جمهور به شورای نگهبان برای اخذ تایید صلاحیت لیدر جریان انحرافی دانسته اند. با توجه به این موضوع می توان اظهارات اخیر احمدی نژاد درباره دخالت سپاه در انتخابات نظام پزشکی را قطعه دیگر پازل نقشه جریان انحرافی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده ارزیابی کرد. چرا که این جریان تلاش دارد از راه های مختلف از جمله شایعه احتمال مداخله سپاه در جریان برگزاری انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری در خرداد ۹۲، سلامت این انتخابات را زیر سوال ببرد”.
مسالهای که مورد توجه سایت الف، متعلق به احمد توکلی، نیز قرار گرفت: “احمدی نژاد با حرکت نمادین مربوط به انتخابات نظام پزشکی رسماً اعلام کرده است که در صورت ردصلاحیت مشائی انتخابات را برگزار نمی کند. جز این عمل کند بدون تردید صداقت امروز وی نیز زیر سوال می رود. احمدی نژاد با این نامه سرگشاده برای دفاع از کاندیداهای اصلاح طلب و جریان انحرافی، صریحاً به شورای نگهبان و دیگر نهادهای مسوول کارت زرد اخطار نشان داده است. از این رو لازم است نهادهای امنیتی و مسئولین ارشد نظام از امروز خود را برای فتنه جدید آماده کنند. شاید فتنه آینده برای گرفتن حکم حکومتی باشد”.
روانبخش در سخنان خود ردصلاحیت مشایی را حتمی و قطعی دانسته و با اشاره به مخالفت چهار سال پیش آیتالله خامنهای با انتصاب وی به سمت معاون اولی، گفته است: “شورای نگهبان آیا کسی را که برای معاونت اولی صلاحیت نداشته برای انتخابات ریاست جمهوری تائید صلاحیت می کند؟ هرگز!”.
پیش از این برخی از گروههای اصولگرا نیز گفته بودند رحیممشایی در صورت حضور در انتخابات ردصلاحیت خواهد شد. به طور مثال پیش از این جعفر شجونی، از اعضای جامعه روحانیت مبارز، درباره صلاحیت مشایی گفته بود: “فیلترهای قانونی جمهوری اسلامی آقای رحیم مشایی را رد صلاحیت خواهد کرد البته ممکن است ایشان پیش خدا خیلی بزرگ، آبرومند، محترم و حتی فرشته باشد اما کارهایی که در سراسر مملکت انجام شده و استاندارها و فرماندارهایی که تغییر داده است و حرفهایی که زده تا بگوید کلاسش بالاست موجب شده شخصیتش فروکش کند و شورای نگهبان وی را رد صلاحیت کند”. شجونی همچنین امکان صدور حکم حکومتی برای تایید صلاحیت مشایی هم چون مصطفی معین را رد کرده بود: “ماجرای دکتر معین با مساله مشایی تفاوت دارد بنابراین مشخص نیست این موضوع تکرار شود”.
با این وجود قاسم روانبخش نگران اعتراض احتمالی حامیان رحیممشایی در صورت ردصلاحیت وی نیست: “جریان انحرافی فاقد قدرت لازم برای ایجاد حرکت خاص است و این امر در ۱۱ روز خانه نشینی احمدی نژاد ثابت شد، زیرا فقط چند نفر به خاطر آقای احمدی نژاد جلوی پاستور رفتند.”
اصولگرایان در چند سال اخیر برخی از حامیان احمدینژاد را “جریان انحرافی” مینامند و از رحیممشایی به عنوان شخص اصلی این جریان نام میبرند. آنها این جریان را متهم کردهاند که در فسادهای اقتصادی نقش داشته و به دنبال حذف نقش ولیفقیه از جمهوری اسلامی است. زمانی برادر محمود احمدینژاد ـ– که پیش از این بازرس نهاد ریاست جمهوری بود –ـ گفته بود که این جریان حتی آماده جنگ مسلحانه علیه جمهوری اسلامی هم هست.
اصولگرایان در ماههای گذشته همچنین چندین بار نسبت به در پیش گرفتن مدلی هم چون پوتین – مدودوف از سوی احمدینژاد هشدار دادهاند. از آن جمله محمدرضا باهنر گفته بود که احمدینژاد برای بیست سال آینده ریاستجمهوری برنامه دارد.