شورای نظارت بر صدا و سیما، جزییات “تخلفات” تلویزیون در شش ماهه دوم سال 91 را منتشر کرده است که تنها برای سه شبکه سراسری، در حدود 25 هزار مورد “تخلف” ذکر شده است. مواردی که “آرایش”، “پوشش و حجاب” و “موسیقی و رقص نامناسب” در صدر آنها قرار دارد. از سوی دیگر خبر میرسد که سپاه پاسداران هم به دنبال راهاندازی یک شبکه تلویزیونی است که در ظاهر زیرنظر صداوسیماست اما تولید محتوای “انقلابی” آن را سپاه برعهده دارد.
شبکهای به نام سیما، با مدیریت سپاه
خبرگزاری فارس خبر داده که حبیب والینژاد از سوی علی دارابی معاون سیما ماموریت گرفته تا شبکه جدید با موضوع انقلاب، دفاع مقدس و بیداری اسلامی را مدیریت کند.
والینژاد، مدیر گروه حماسه و مستند شبکه یک است. با این که بنا بر این گزارش، 22 بهمن زمان راهاندازی این شبکه در نظر گرفته شده است اما ماموریتها و برنامههای آن هنوز مشخص نشده است.
همچنین نامهایی از جمله سروش، امید، بدر برای نام شبکه پیشنهاد شده اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیدهاند.
وبسایت آینده آنلاین در شرح بیشتری از این خبر، اداره این شبکه در دست تاسیس را به “یکی از نهادها” نسبت میدهد و مینویسد: “برخی مسوولان فرهنگی این نهاد که منتقد برنامه های صداوسیما هستند و آنها را به حد کافی انقلابی نمی دانستند، از مدتها قبل رایزنی های گسترده ای را برای راه اندازی شبکه ای جدید آغاز کرده بودند. بعد از آن که صداوسیما مقابل این ایده مقاومت می کند، این گروه پیشنهاد می کنند شبکه مذکور به اسم سازمان صداوسیما راه اندازی شود، اما تولید محتوا و مدیریت آن بر عهده خودشان باشد… از آنجا که صداوسیما تمایل ندارد این شبکه به نام غیر خودش مطرح شده و دیگر نهادها هم به فکر تاسیس شبکه برای خود بیفتند، مقرر شده دست کم در ظاهر و ساختار، شبکه جدید زیر نظر سازمان صداوسیما فعالیت کند و به این ترتیب، صداوسیما نیز که متهم شده برنامه انقلابی نمی سازد، به این طیف امکان می دهد تا خودشان برنامه انقلابی بسازند.”
همچنین عنوان شده که برخی پشتیبانان این شبکه، حامیان بنرهای جنجالی مشهور به “صداقت آمریکایی” بودهاند.
آیندهآنلاین همچنین مینویسد که با توجه بحران مالی کم سابقه صدا و سیما، احتمالا بودجه این شبکه جدید نیز از محل بودجه همان نهاد تامین خواهد شد. به نظر میرسد که “نهاد” مورد نظر این وبسایت، سپاه پاسداران است که به دلیل برخی ملاحظات، نامش در متن خبر نیامده است. این ارگان قدرتمند حضور پررنگی در عرصه رسانه دارد و دو خبرگزاری، یک روزنامه و چندین وبسایت را به طور مستقیم یا غیرمستقیم در اختیار دارد و حالا در اولین سال دولت روحانی، به فکر تاسیس شبکه تلویزیونی هم افتادهاند.
در ماههای اخیر، نشریات و سایتهای متعلق به سپاه پاسداران چندین بار نسبت به انتشار روزنامههای جدید ابراز نگرانی کرده و به رییس دولت جدید توصیه کردند که در این زمینه “مراقب” دولت خود باشد.
از جمله وبسایت بصیرت، ارگان اینترنتی اداره سیاسی سپاه با اشاره به اینکه “خبر بازگشت احتمالی برخی مطبوعاتچیهای تنشآفرین زمان دوم خرداد و حوادث پس از فتنه ۸۸ و درخواست متعدد مجوز نشریه از سوی جریانات خاص سیاسی در چند هفته اخیر به مناسبت برخی سفرها و اقدامات دولت قابل مشاهدهاند” تاکید کرده بود که انتشار مجدد چند روزنامه سابقا توقیف شده یا “با کمک و نظرداشت دولتیها در حال رخ دادن است یا مطبوعات و روزنامههای زنجیره ای فرصت را در این دولت مهیا و مغتنم شمرده” اند.
همچنین هفته نامه صبح صادق که تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران منتشر میشود از “خطر بازگشت دوباره نشریات زنجیره ای” ابراز نگرانی کرده بود.
انتشار جزییات “تخلفات” در صداوسیما
“شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران” یک نهاد 6 نفره است که با استناد به اصل ۱۷۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی تشکیل شده و مسوول نظارت بر رادیو و تلویزیون و ارائه گزارش به رهبر جمهوری اسلامی است. در حال حاضر، ریاست این شورا به عهده ابراهیم رییسی، نماینده قوه قضاییه است و بیژن نوباوه، نماینده مجلس در این شورا، به عنوان دبیر فعالیت میکند.
محمد جواد لاریجانی دیگر نماینده قوه قضاییه است و رمضان شجاعی کیاسری، نماینده دوم مجلس در این شوراست. رییس دولت یازدهم، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و حسامالدین آشنا را به عنوان نمایندگان دولت در این شورا معرفی کرده است که کار خود را از مهر ماه امسال آغاز کردهاند.
این شورا به تازگی، موارد تخلف را در تمامی برنامههای سیما اعلام و منتشر کرده است. بنا بر گزارش منتشر شده، در 6 ماهه دوم پارسال، 8503 مورد تخلف مربوط به شبکه یک، 7650 مورد مربوط به شبکه دو، 8461 مورد مربوط به شبکه سه و 8624 مورد تخلف مربوط به شبکه تهران بوده است.
مبنای این بررسی دستورالعمل، “سیاستها و ضوابط تولید، تأمین و پخش” است، که توسط سازمان صداوسیما تهیه و ابلاغ شده. شاخصهای سبک زندگی در این گزارش “پوشش و حجاب”، “آرایش”، “نحوه تعامل و روابط افراد نامحرم”، “ناسزاگویی و الفاظ نامناسب”، “موسیقیهای نامناسب و رقص” و “استفاده از خط و زبان بیگانه” است.
در مورد شبکه یک آمده است که تعداد تخلفات شاخصهای “آرایش” و “پوشش و حجاب” نسبت به دیگر شاخصها بسیار زیاد است. این مورد “تخلف” درباره شبکه دو و سه هم صادق بوده است.
در جدولهای زیر، جزییات تخلفهای سه شبکه تلویزیون جمهوری اسلامی را که از سوی شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام شده، میبینید.
شبکه یک
تعداد تخلف
3277
2585
1112
805
595
129
8503
شبکه دو
تعداد تخلف
2494
2238
1418
1034
403
63
7650
شبکه سه
تعداد تخلف
2926
2895
836
801
793
210
8461