رسا قاضی نژاد
”مشکل کوچک” و تاخیر هواپیمای حامل معاون اول رییس جمهوری مشخص کرد که نزدیکان دولت نهم، نه تنها از هواپیمای تشریفاتی استفاده می کنند بلکه هواپیمایی که قرار بود به خواسته نشریه مصباح یزدی “موزه سیار عملکرد مدعیان اصلاح طلبی” شود اکنون در اختیار معاونان رییس جمهور وسایر مقامات دولت قرار گرفته است.
هواپیمای حامل پرویز داودی که صبح دوشنبه که پس از افتتاح کارخانه ای از زرند کرمان به مقصد تهران بازمی گشت، به دلیل “نقص فنی” با تاخیر وارد تهران شد. این هواپیما، همان هواپیمای ایرباس 321 معروف به “هواپیمای تشریفاتی” بود که در اواخر ریاست جمهوری سید محمد خاتمی در سال 1380 با هزینه 59 میلیون دلار خریداری و تجهیز شد. این هواپیما که با مجوز شورای اقتصاد برای استفاده اختصاصی دولت و از طریق فاینانس داخلی خریداری شد، در اوایل ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به ایران رسید.
اما رئیس دولت نهم “به دلیل تشریفاتی بودن” از بکارگیری آن خودداری کرد مدتی نیز این حرکت در جهت ”ساده زیستی” رئیس جمهور مورد بحث مطبوعات وابسته به دولت قرار گرفت؛اما این هواپیما مدتیست از آشیانه بیرون آمده و در ماه های گذشته در برخی سفرهای مقام های دولتی به استثنای احمدی نژاد مورد استفاده قرار گرفته است.
با وجودی که استفاده مقام های دولت از جمله داوودی و سعید لو معاونین اول و اجرایی رییس جمهوری از این هواپیما ادامه دارد، چندی پیش سخنگوی دولت استفاده از این هواپیما را تکذیب کرد. با اینحال ماه پیش دکتر حسامی، رییس هواپیمایی جمهوری اسلامی در برنامه “رادیو گفتگو” در پاسخ به سوالی پیرامون فروش یا پس دادن این هواپیما گفت: ”نه خیر، فعلا که هواپیما در کشور است و حالا شاید رئیس جمهور از آن استفاده نکند ولی دارد کماکان از آن استفاده میشود”.
اقدامات طاغوتی و درباری
محمود احمدی نژاد اولین بار در قامت شهردار تهران در آذر 1383، رییس جمهور وقت را به علت کاخ نشینی در سعدآباد و “دوری از مشکلات مردم” مورد انتقاد قرار داد. انتقاد از خرید این هواپیما هم در چارچوب همین نگاه پی گرفته شد؛ به همین علت همزمان با تحویل این هواپیما، دولت جدید و حامیان آن انتقادات تندی را بر علیه دولت قبل مطرح کردند.
در همین ارتباط برخی از سایت های نزدیک به احمدی نژاد عملکرد دولت قبل را “طاغوتی” خواندند و حتی هفته نامه ”پرتو سخن” متعلق به مصباح یزدی که از او به عنوان پدر معنوی دولت نام می برند، در مقاله ای به تاریخ آذر 1384، با تاکید بر اینکه بهتر است هواپیمای تشریفاتی رییس جمهوری سابق به “موزه سیار عملکرد مدعیان اصلاح طلبی تبدیل شود”، نوشت:“خوب است ملت شریف ایران بین هواپیمای تشریفاتی محمدرضا شاه ملعون که حتی توالتش از طلا بود و هواپیمای تشریفاتی دولت اصلاحات مقایسه داشته باشند”.
”پرتو” در پایان به دولت احمدی نژاد پیشنهاد کرده بود که یا “هواپیما را بفروشد” و یا آن را به موزه سیار عملکرد مدعیان اصلاح طلبی تبدیل کند تا “با پرواز ماهانه به استان های گوناگون مردم از آن دیدن نمایند و روشن شود چه تفکراتی کشور را دچار مشکلات بی شمار کرده اند”.
این اظهارات در همان مقطع با پاسخ کارشناسان فنی صنعت هواپیمایی مواجه شد که معتقد بودند تجهیز هواپیماهای چهل ساله بسیار بیشتر از خرید هواپیمای مورد اشاره هزینه می برد؛ با این حال چنانکه غلامحسین الهام سخنگوی دولت در مراسم تحویل این هواپیما اعلام کرد “احمدی نژاد تاکید کرد که این هواپیما در دولت نهم برای حمل و نقل عمومی استفاده خواهد شد.”
حضور احمدی نژاد هم در هواپیماهای مربوط به حمل و نقل عمومی البته کم حاشیه نبود؛ به ویژه وقتی که پرواز مسافران تهران- مشهد، تهران ـ تبریز و تهران ـ کرمان به خاطر سفر رییس جمهور با هواپیمای عمومی، با تاخیر انجام شد.
هیاهو برای هیچ
هواپیمای ایرباس 321 تنها برخورد جنجالی دولت در امر تشریفات نبود؛ سایت خبری شهاب نیوز در همین مورد نوشته است: پیش از این همزمان با خرید سه خودروی “بی ام دبلیو” و ضد گلوله، حامیان رییس جمهوری جنجالی را ایجاد کردند و استفاده برخی از مسئولان دولتهای سابق از این اتوموبیلها را نشانهای از “سوء استفادههای مالی و ریخت و پاشهای هنگفت درباری” دانستند.حتی کار به جایی رسید که احمدینژاد در یکی از سخنرانیهای عمومی خود به “افشاگری” پرداخت و لب به انتقاد از مسئولانی گشود که “خودروهای زرهی چند صد میلیونی” سوار میشوند. هر چند که مدتی بعد پس از فروکش کردن تمام آن تبلیغات مشخص شد این خودروها از کلاس C (پایینترین مدل موجود) بوده که توسط یکی از وزارتخانههای کلیدی به قیمت 60 هزار یورو یعنی بسیار کمتر از قیمت برخی اتوموبیلهای رایج در تهران، خریداری شده است.
به نوشته شهاب نیوز در ماجرای ماشین های بی ام دبلیونیز درست مانند ماجرای هواپیمای تشریفاتی، منابع خبری چندی بعد ادعا کردند این خودروها بار دیگر به خدمت بازگشته و در تیم “اسکورت” یکی از مقامات ارشد اجرایی مورد استفاده قرار گرفته است. دو هفته پیش وقتی آیت الله خامنه ای برای بازدید به دانشگده افسری رفت در میان عکس های خبرگزاری فارس، یک عکس نشان می داد که رهبر جمهوری اسلامی نیز یکی از آن خودروهای بی ام دبلیو را در اختیار دارد. (عکس اینجا)
البته همان زمان، نهاد ریاست جمهوری با ارسال جوابیهای برای رسانهها، استفاده از این خودروها در تیم اسکورت آقای احمدینژاد را تکذیب کرد و این خبر را دروغ دانست.