فرشته پاک نظر
در آستانه انتخابات مجلس هشتم، اختلافات در میان اصولگرایان حاکم بر ایران وارد مرحله جدی تری شده است؛ هر چند برخی طرح این مباحث را به “بازی پیچیده اصولگرایان” تعبیر می کنند.
به گزارش منابع خبری در تهران،علی لاریجانی که پس از دیدار با آیت الله مهدوی کنی فهرست مورد نظر خود را به جبهه متحد اصولگرایی تحویل داده بود بلا فاصله فهرست خود را از آنان پس گرفته است. لاریجانی که به شدت از سوی نزدیکانش به دلیل ارائه فهرست مورد شماتت قرار گرفته بود، به جبهه متحد اعلام کرده است تنها در صورتی حاضر به همکاری است که در صدر فهرست جبهه متحد در تهران قرار گیرد و به او تضمین دهند که ریاستش بر مجلس قطعی است.
این تصمیم لاریجانی زمانی اتخاذ شد که نزدیکانش به او گوشزد کردند، فهرست جبهه متحد اصولگرایان بسته شده است و امکان تجدید نظر در آن وجود ندارد. به گفته نزدیکان لاریجانی از میان کسانی که وی پیشنهاد کرده بود احتمالاً چند نفر که با فهرست مورد نظر جبهه اصولگرایان مشترک بود انتخاب می شدند تا گفته شود از نظر لاریجانی نیز در تهیه فهرست استفاده شده است. رضایی و قالیباف نیز به همین علت حاضر نشده بودند فهرست خود را به جبهه ارائه دهند.
منابع خبری نزدیک به جبهه متحد اصولگرایان مدعی شده اند فهرست سی نفره این جبهه از میان حدود 35 نفر انتخاب خواهد شد و تاکنون نیز تکلیف 21 نفر از اعضای فهرست مشخص شده و اختلاف تنها بر سر چند نفر است. در این فهرست هیچ جایی برای گروه های حامی رضایی، قالیباف و لاریجانی در نظر گرفته نشده و توصیه های مهدوی کنی نیز موثر واقع نشده است. در فهرست جبهه متحد، بیشترین سهم از آن راست سنتی و حامیان دولت شده است.
اما در حال حاضر لاریجانی توانسته حمایت برخی چهره های سیاسی، مذهبی جناح حاکم از جمله مهدوی کنی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز و محمد یزدی دبیر کل جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را جلب کند.او همچنین از معدود چهره های مورد حمایت آیت الله خامنه أی، رهبر جمهوری اسلامی است که اخیراً نیز مأموریت های مهمی در عرصه بین الملل از جمله دیدار با مقامات مصری و سوری را به او واگذار کرده است.
لاریجانی به دنبال اختلاف با محمود احمدی نژاد بر سر میزان اختیاراتش از سمت خود استعفا داد و چند روز بعد هم به دستور رئیس جمهور از دفتر خود در شورای عالی امنیت ملی اخراج شد. او هم اکنون در دفتری واقع در خیابان پاسداران تهران که از سوی نزدیکانش تهیه شده، مشغول برنامه ریزی برای ورود به مجلس هشتم است.
برخی از گروه های اصولگرای منتقد احمدی نژاد، لاریجانی را به عنوان سر لیست خود بر گزیده اند. حامیان محسن رضایی هم که به تازگی حزب عدالت و توسعه را تأسیس کرده اند از جمله گروه های حامی لاریجانی هستند. اما او همچنان امیدوار است راست سنتی که در انتخابات ریاست جمهوری نیز پشتیبانش بود از سر لیستی وی حمایت کند.
این در حالی است که غلامعلی حداد عادل نیز با اتکا به ریاست چهار ساله اش بر مجلس هفتم، ریاست فراکسیون اقلیت مجلس ششم و نزدیکی به آیت الله علی خامنه أی، مدعی سر لیستی و ریاست مجلس هشتم است. حداد عادل که خود را برای انتخابات ریاست جمهوری دوره آتی آماده می کند معتقد است اصولگرایان باید از ریاست کسی برای مجلس هشتم حمایت کنند که نامزد بالقوه آنان برای ریاست جمهوری باشد. به اعتقاد او، علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری شکست سنگینی متحمل شده است و در تهران نیز رأی ششم را کسب کرده و لذا توانایی سرلیستی ندارد.
در مقابل لاریجانی معتقد است کسی باید ریاست مجلس آتی را بر عهده بگیرد که برای ریاست جمهوری ادعایی نداشته باشد و نخواهد از کرسی ریاست مجلس برای انتخابات استفاده کند. او با اشاره به تجربه ناطق نوری در انتخابات دوم خرداد 76، معتقد است که سر لیستی حداد عادل به زیان جریان اصولگرایی است. در این میان حامیان دولت نیز ساکت نیستند. آنان مدعی هستند که اساساً رئیس مجلس باید کسی باشد که یار و یاور دولت نهم و رئیس جمهور باشد. به اعتقاد آنان سر لیست اصولگرایان باید یک چهره اخلاقی و مذهبی حامی دولت باشد که او نیز کسی نیست جز مرتضی آقا تهرانی، استاد اخلاق هیئت دولت که به شدت مورد حمایت مداحانی چون سعید حدادیان و منصور ارضی است.
اما آنچنان که از سخنان لاریجانی پس از ثبت نام در انتخابات مشخص می شود، اصولگرایان تصمیم گرفته اند دعوا بر سر ریاست مجلس هشتم را به پس از انتخابات موکول کنند و لذا به احتمال فراوان علی لاریجانی از حوزه انتخابیه قم و غلامعلی حداد عادل از حوزه انتخابیه تهران نامزد خواهند شد.
در این میان بازی حامیان قالیباف پیچیده تر است. آنان نه با حامیان احمدی نژاد رابطه خوبی دارند و نه مایلند حداد عادل با تکیه دوباره بر ریاست مجلس، خود را به عنوان رقیب محمود احمدی نژاد معرفی کند. از سوی دیگر میان مشی سیاسی لاریجانی با قالیباف نیز تفاوت های آشکاری وجود دارد.
قالیباف در طول سالهای اخیر سعی کرده است خود را به اصلاح طلبان نزدیک کند و با اتخاذ سیاستهایی اعتدالی، حساب خود را از احمدی نژاد و راست سنتی جدا کند. او در طول سالهایی که به عنوان شهردار تهران مشغول بوده رابطه ای نزدیک با رسانه های اصلاح طلب برقرار کرده و دستور داده است شهرداری تحت هیچ عنوانی از رسانه ها شکایت نکند.
قالیباف در این مدت کوشیده است تمایزات خود را با احمدی نژاد علنی کند. او در حالی که رسانه های اصلاح طلب تحت فشار شدید دولت نهم بودند دستور داد تمام شکایت ها از روزنامه ها پس گرفته شود. او در حالی که وزارت ارشاد از دفن مهران قاسمی دبیر سرویس بین الملل روزنامه اعتماد ملی در قطعه نویسندگان بهشت زهرا امتناع کرد، دستور داد تا قطعه ای جدید به نام اصحاب رسانه ایجاد و مهران قاسمی در آن قطعه دفن شود. همچنین فرهنگسرای رسانه وابسته به شهرداری تهران با بنری بزرگ در مقابل دفتر روزنامه اعتماد ملی، مرگ قاسمی را تسلیت گفت تا تفاوت های قالیباف با احمدی نژاد را به رخ روزنامه نگاران بکشاند.
بنابراین اگر قالیباف در چنین شرایطی که تا حدودی تلاشهایش برای نزدیکی به اصلاح طلبان و جلب نظر افکار عمومی موثر واقع شده است تصمیم بگیرد با لاریجانی ائتلاف کند باز هم دچار مشکل می شود. چرا که لاریجانی به دلیل نوع مدیرتش در صدا و سیما و نیز شورای عالی امنیت ملی به شدت مورد انتقاد اصلاح طلبان قرار دارد و حتی شعارهایش درباره “آشتی ملی” نیز مورد استقبال قرار نگرفته است و برخی آنرا یک تاکتیک انتخاباتی خوانده اند.
در همین حال به گزارش منابع خبری از تهران در پی رایزنی های مکرر سران جریان اصولگرا با محمد باقر قالیباف برای پیوستن به ائتلاف انتخاباتی این جناح، وی اعلام کرده تنها به شرطی حاضر به حضور در ائتلاف است که حامیان احمدی نژاد جایی در این ائتلاف نداشته باشند. با این حال منابع نزدیک به قالیباف می گویند که به هیچ عنوان در انتخابات مجلس هشتم فهرستی ارائه نخواهند داد و هیچ یک از فهرست ها را مورد حمایت علنی قرار نمی دهند. قالیباف با این شعار که “بهتر است هر کس کار خودش را در مسئولیتی که به عهده گرفته انجام دهد” قصد دارد از زیر بار حمایت از فهرست های اصولگرایان شانه خالی کند.
از سوی دیگر حامیان احمدی نژاد نیز اعلام کرده اند به هیچ قیمت حاضر به ائتلاف با حامیان قالیباف نیستند. آنها همچنین در مورد غلامعلی حداد عادل نیز گفته اند به شرطی حاضرند از وی حمایت کنند که تعهد دهد در انتخابات ریاست جمهوری با احمدی نژاد رقابت نمی کند.
برخی منابع خبری نزدیک به اصولگرایان نیز گزارش داده اند، به احتمال فراوان فهرست های انتخاباتی آنان متعدد است و البته اشتراکاتی دارد. مطابق این اخبار فهرست انتخاباتی حامیان احمدی نژاد با سر لیستی مرتضی آقا تهرانی، استاد اخلاق هیئت دولت، فهرست راست سنتی با سر لیستی مشترک غلامعلی حداد عادل، علی لاریجانی احمد توکلی و محمد رضا باهنر و فهرست منتقدان دولت با سر لیستی علی لاریجانی منتشر می شود. همچنین در فهرست منتقدان اصولگرای دولت، چهره هایی چون باهنر و حداد عادل نیز حضور ندارند و در فهرست دولت نیز برخی چهره ها، چون محمد علی رامین و سردار کوثری حضور دارند که در سایر فهرست ها نیستند. مطابق این گزارش ها بیشترین اشتراک میان راست سنتی و حامیان دولت خواهد بود.
بر این اساس ناظران سیاسی مستقل در تهران معتقدند امکان ائتلاف میان اصولگرایان به هیچ عنوان وحود ندارد چرا که همه آنان چشم به انتخابات ریاست جمهوری دوخته اند و مایل نیستند با اشتباه در این عرصه، کرسی ریاست جمهوری را از دست بدهند. آنها ناچارند حساب خود را از یکدیگر جدا کنند چرا که تنها چند روز پس از انتخابات مجلس هشتم، گمانه زنی ها و رایزنی ها برای انتخابات ریاست جمهوری آغاز می شود. انتخاباتی که همه ژنرال های جناح اصولگرا در آن مدعی هستند. از محمود احمدی نژاد تا احمد توکلی، غلامعلی حداد عادل، محسن رضایی و محمد باقر قالیباف.