سعید مرتضوی کجاست؟

نویسنده
فیروزه متین

» احضاریه ها به دست متهم کهریزک نمی رسد

آیا سعید مرتضوی متواری شده است؟ این سئوالی بود که روز گذشته در محافل سیاسی و رسانه ای ایران دهان به دهان می چرخید.علت هم عدم دریافت برگه “احضاریه” دادگاه توسط او اعلام شده است.

مرتضوی که قرار است در روزهای آینده به اتهام معاونت در قتل قربانیان جنایتگاه کهریزک محاکمه شود، از زمان برکناری اش توسط علی ربیعی تا کنون مفقود الاثر شده و در هیچ مراسم رسمی ای از جمله مراسم تودیع و معارفه رئیس جدید سازمان تامین اجتماعی شرکت نکرده است.

آخرین خبری که از مرتضوی منتشر شده به روزهای قبل از برکناری و تلاش اش برای تغییر قانون جهت ابقاء خود حکایت دارد.اما اقدام سریع علی ربیعی در برکناری و حتی حذف وی از هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی، “جلاد مطبوعات” را به قطعیت رساند که دیگر در دولت نیز جایی نخواهد داشت و به همین دلیل از همان زمان تا کنون از انظار عمومی پنهان شده است.

تنها اشاره ای که از بیست روز پیش تاکنون به وی شده، اشاره محسنی اژه ای در خصوص رسیدگی به اتهام معاون در قتل متهمان پرونده کهریزک است.

اژه ای درباره این پرونده گفته بود: “بخشی از پرونده کهریزک به دلیل اعتراض در دیوان عالی است”.

اما سایت تابناک روز گذشته از تلاش خبرنگاران اش برای یافتن محل سعید مرتضوی و عدم موفقیت آنان خبر داد.

تابناک نوشت: “با برکناری سعید مرتضوی از ریاست تامین اجتماعی و همچنین کنار گذاشتن او از ترکیب هیات مدیره این نهاد متمول به دستور وزیر، مشکلی بروز کرده که در نوع خود بسیار شگفت‌آور است: این مقام مشهور که سمت‌های مختلفی در سطوح عالی دو قوه داشته، اکنون در دسترس نیست تا حتی ابلاغ احضاریه به وی ممکن نباشد!این ماجرا که ظاهری طنز دارد از آنجا نشات گرفته که فرد حاشیه‌ساز دولت سابق این روزها ترجیح می‌دهد بیشتر در سایه باشد تا متن؛ مدت‌هاست که مرتضوی منزل سازمانی قوه قضائیه را ترک گفته و آدرس محل سکونت جدید وی هم برای مسئولان قوه قضائیه پوشیده مانده تا با برکناری وی از راس هرم مدیریتی صندوق تامین اجتماعی، آدرس اتاق ریاست این نهاد هم به وی ختم نشده و در نهایت کار احضار فردی به شهرت او، تبدیل به یکی از دشوارترین کارها شود. این در حالی است که یکی از مشاغل مرتضوی که می‌بایست هنوز برقرار باشد، تدریس او در دانشگاه است چراکه «قاضی»، «دادستان تهران»، «رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز» و «رئیس و سرپرست صندوق تامین اجتماعی»، همه و همه سمت‌هایی هستند که هر یک به نحوی از مرتضوی گرفته شده‌اند تا تنها مدرک دکترای حقوق او باشد که برقرار مانده و تدریس به دانشجویان رشته حقوق جزا و جرم شناسی به واسطه آن ، تنها ره‌توشه وی از سالها صاحب منصبی باشد”.

تابناک افزوده: “برای پیگیری ماجرا به سراغ میرمجید طاهری، وکیل خانواده مرحوم روح‌الامینی از جان باختگان کهریزک رفتیم چراکه به رغم صدور رای و محکوم شدن مرتضوی از باب دو اتهام وارد شده به وی در پرونده جنایت کهریزک، همچنان شکایاتی از طرف موکلان وی به این متهم وارد است؛ شکایاتی به مراتب سنگین تر از شکایات وارد شده قبلی که در دادسرا در حال رسیدگی بوده و می‌بایست با احضار دادستان معزول، پیگیری شوند”.

به نوشته این سایت، این وکیل دادگستری با تایید اخبار رسیده درباره در دسترس نبودن متهم می‌گوید: “هرچند مدتی است که احضاریه صادر شده و متهم هم از صدور آن اطلاع دارد، ولی به دلیل نداشتن آدرس متهم، احضاریه هنوز به رویت وی نرسیده است.”

 طاهری در پاسخ به سئوالی درباره پیش بینی قانون در مواردی از این دست، گفته: “دادسرا مکلف است متهمانی را که برای جرایمی تحت تعقیب قرار می‌گیرند، احضار کند ولی چنانچه آدرس اقامتگاه متهم نامشخص بوده و برای قاضی دلایل کافی برای احضار وی وجود داشته باشد، می‌تواند دستور احضار وی را صادر نماید. روال قانونی به این صورت است که اگر احضاریه قابل ابلاغ به متهم نباشد، از طریق نشر آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار از متهم دعوت به عمل خواهد آمد و بدیهی است استنکاف متهم از حضور، موجب خواهد شد که نسبت به جلب او با استفاده از قوای انتظامی اقدام شود.”

 این وکیل دادگستری در پاسخ به این سئوال که چرا احضاریه سعید مرتضوی به دانشگاهی که در آن تدریس می‌کند فرستاده نشده هم گفته: “تشخیص این امر بر عهده دادسراست و مسئولان قضایی مرتبط در تلاش هستند تا با استفاده از راهکارهای قانونی این امر را به انجام برسانند.”

تابناک در پایان گزارش خود افزدوه است: “بدین ترتیب قابل پیش‌بینی است که یا متهم سرشناس این پرونده احضاریه را دریافت خواهد کرد تا متعاقب آن روند طبیعی پیگیری پرونده ادامه بیابد و یا انتشار آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار و حتی صدور حکم جلب مرتضوی به وقوع خواهد پیوست تا این شیوه برای احضار فردی که هنوز برخی او را با لقب «قاضی» و «دادستان» می‌شناسند، حکم ترکیدن بمب خبری بزرگی را داشته باشد!”

در صورت فرار مرتضوی از کشور، او سومین مقام دولتی بلند پایه در دولت احمدی نژاد است که به دلیل بزهکاری، اختلاس، دزدی از بیت المال و حالا قتل از کشور متواری می شود. پیش از وی محمود رضا خاوری، مدیرعامل سابق بانک ملی و پوستین دوز، مدیرعامل شرکت ملی مس اقدام به فرار از کشور کرده اند که در بین آنها خاوری توانسته است خود را در کانادا پنهان کند.

مرتضوی اما امکان فرار به کانادا را هم نخواهد داشت. چرا که هم اکنون به دلیل مباشرت در قتل زهرا کاظمی، خبرنگار ایرانی-کانادایی از سوی پلیس بین الملل تحت تعقیب قرار دارد.

خبر مفقود الاثر شدن مرتضوی، واکنش های زیادی را در بین اهالی مطبوعات در پی داشته تا حدی که برخی از کسانی که در دوران قضاوت وی، به حبس های طویل المدت محکوم شده بودند، برای کمک به جلب وی ابراز آمادگی کرده اند.